Ви є тут

Економічна ефективність розвитку підприємств харчової промисловості (на прикладі Закарпатської області)

Автор: 
Шекмар Надія Андріївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
0402U002288
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В ЗАКАРПАТТІ В ПЕРІОД ФОРМУВАННЯ РИНКОВИХ ВІДНОСИН
2.1. Потреби регіону в продовольстві, рівень і джерела їх задоволення
На частку Закарпаття як регіону України припадає 2,1% площі території країни, у тому числі 1,3 % площі сільськогосподарських угідь, 2,6% загальної кількості населення. За цими визначними показниками природного ресурсного потенціалу Закарпатський регіон займає серед 25 обласних регіонів України 24 місце за площею території, розмірами сільськогосподарських угідь і 18 місце за чисельністю населення.
Зазначені показники, особливо кількість постійного населення з урахуванням чисельності населення, яке прибуває в Закарпатську область на відпочинок, лікування та з інших причин, визначають регіональні потреби у продовольстві, обсяги якого можна визначити, виходячи зі встановлених науково обґрунтованих фізіологічних норм їх споживання за рік з урахуванням деяких специфічних чинників, що впливають на рівень споживання харчових продуктів.
Виходячи із зазначеного, можна орієнтовно визначити регіональні потреби Закарпаття в продовольстві, обсяги і динаміка зміни яких за останні роки характеризується даними табл. 2.1.
Як свідчать наведені орієнтовні розрахунки, потреби Закарпаття в продовольстві складають близько 1,8 млрд. кілокалорій, причому у зв'язку зі стабілізацією в останні роки чисельності постійного населення вони суттєво не зросли порівняно з попередніми роками.
Задоволення потреб регіону в окремих видах продовольства може бути проілюстроване шляхом порівняння досягнутих рівнів споживання основних видів продуктів харчування порівняно з визначеними фізіологічними нормами їх споживання. В останні роки тенденції задоволення фізіологічних потреб населення Закарпаття в продовольстві характеризуються значними змінами (табл. 2.2).
Таблиця 2.1
Регіональні потреби Закарпаття в продовольстві[-11]
ПоказникиРоки1998 р. у % до1990199519981990 р.1995 р.Кількість населення, тис.чол.126212871288102,1100,1Норма середньодобового споживання харчових продуктів у розрахунку на душу населення, к/кал325032503250100,0100,0Нормативні регіональні потреби в продовольстві, тис.к/кал410241834187102,1100,1Перехідні резервні запаси продовольства, тис.к/кал820837838102,2100,1Загальні регіональні потреби, тис, к/кал492250205025102,1100,1Усього за рік, тис.к/кал179653018323001834125102,1100,1Розраховано за даними: [78, с.10; 177, с.7]
Як відомо, головною функцією харчової промисловості є задоволення потреб людини в продуктах харчування як однієї з провідних умов забезпечення її життєдіяльності. Кількісну та якісну характеристику реалізації цієї функції відображають дані по рівень задоволення фізіологічних потреб населення в основних продуктах харчування.
Як свідчать наведені дані, в 1990 році фізіологічні потреби населення по деяких продуктах харчування не задовольнялися, зокрема по м'ясу і верті м'ясних продуктах - на 43,3%, молоку і молочних продуктах - на 18,1%, яйцях - на 12,4%, рибі і рибних продуктах - на 62,7%, овочах і баштанних культурах - на 47,3%, картоплі - на 4.3%, Споживання продуктів харчування у загальному калорійному вимірі у розрахунку на душу населення за добу становило 113,8% до встановленої норми. Слід зазначити, що у подальші роки в результаті поглиблення економічної кризи, різкого скорочення виробництва продукції сільського господарства і харчової промисловості продовольча ситуація в Закарпатському регіоні загострилася.
Таблиця 2.2.
Динаміка рівня задоволення фізіологічних норм споживання основних продуктів харчування у розрахунку на душу населення в Закарпатській [-12]області, кг
Продукти харчуванняФізіологічна норма, кгФактичне споживання1990 р., абсолютний
рівеньВ % до
норми1995 р., абсолютний
рівеньВ % до
норми2000 р.,
абсолютний
рівеньВ % до
нормиМ'ясо і м'ясопродукти в перерахунку на м'ясо 83,0
47,1
56,7
35,9
42,3
37,9
45,66Молоко і молочні продукти в перерахунку на молоко395,0323,481,9246,962,5240,160,78Яйця, шт.291
255
87,6
190
65,3
189
64,95Картопля124,0
118,7
95,7
140,9
113,6
174,1
140,40Овочі і баштанні культури161,084,952,759,737,167,241,74Хлібні продукти101,0
187,6
185,7
158,7
157,1
143,9
142,48Розраховано за даними: [26, с.97-106; 128, с.84; 77, с.242]

В 2000 р. скоротився рівень задоволення фізіологічних потреб населення в основних продуктах харчування порівняно з 1990 р.: по м'ясу і м'ясних продуктах - на 13,4 проц. пунктів, молоку і молочних продуктах - 21,5, яйцях - 20,2, рибі і рибних продуктах - 18,4, цукру - 30,5, олії - 50, овочах і баштанних - 16,1, фруктах, ягодах і винограду - на 68,5 проц. пунктів. В цей період скорочення споживання основних продуктів харчування у розрахунку на душу населення в рік характеризувалося такими показниками: м'яса і м'ясних продуктів - на 11,2 кг, або на 23,8%; молока і молочних продуктів - на 80,7 кг, або на 25%; яєць - на 59 шт., або на 23,1 %; риби і рибних продуктів - на 3,7 кг, або на 49,3%; цукру - на 11,6 кг, або на 28,4%; олії - на 6,7 кг, або на 48,5%; овочів і баштанних культур - на 26 кг, або на 30,6%; фруктів, ягід і винограду - на 61,7 кг, або на 65,1%; хлібних продуктів - на 20,6 кг, або на 11%. Слід зазначити, що в 2000 р. порівняно з 1998 р. спостерігалось незначне збільшення обсягів споживання наступних продуктів: м'ясо і м'ясопродукти; картопля, овочі (табл. 2.3).
Таблиця 2.3.
Динаміка споживання основних продуктів харчування у розрахунку на душу населення в Закарпатській [-13]області, кг
Продукти харчуванняРоки2000 р. в % к 1990 р.199019961997199819992000М'ясо і м'ясопродукти47,135,835,035,936,937,980,47Молоко і молокопродукти323,4237,2237,5242,7244,6240,174,24Яйця, шт.25519419019619418974,12Картопля118,7162,0179,4155,5152,3174,1146,67Овочі і баштанні культури84,963,161,358,966,767,279,15Хлібні