Ви є тут

Використання замінників молочних кормів на соєвій основі в годівлі телят української чорно-рябої молочної породи.

Автор: 
ТИШ МИРОСЛАВ АНТОНОВИЧ
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U001124
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
Матеріал, методика і техніка проведення досліджень
2.1. Матеріал, схема і техніка проведення досліджень
З метою вивчення особливостей використання енергії та поживних речовин, а також
продуктивних якостей телят української чорно-рябої молочної породи при
випоюванні їм замінників молочних кормів, приготовлених на соєвій основі, у
приватно-орендному підприємстві «Красноставське» Чемеровецького району
Хмельницької області протягом 1997-2000 років провели серію
науково-господарських та фізіологічних дослідів на чистопородних телятах в
молочний період за принципом аналогів. Виробничу перевірку одержаних
результатів було проведено в умовах племзаводу “Квітневе” Білогірського району
Хмельницької області.
Досліди проводили за схемою, наведеною в таблиці 2.1.
При проведенні досліджень керувалися наступними критеріями:
* аналогічності груп досягали за рахунок урахування живої маси телят при
народженні, породи, вгодованості, у фізі­оло­гіч­них дослідженнях враховували
привикання до апаратури;
* фізіологічні досліди проводилися на фоні науково-господарських за аналогічною
схемою;
* дослідження проводилися на кормах місцевого виробництва і типових для реґіону
раціонах.
Утримували тварин в період досліджень за технологією, прийнятою в молочному
скотарстві: взимку - в групових клітках по 8-10 голів, а влітку – на пасовищі
та вигульних майданчиках. Годівля тварин проводилася за нормами ВАСГНІЛ (1985)
згідно схем, характерних для регіону. Об’єм кормів добового раціону був
близький до повного поїдання.
Годували тварин тричі на день: вранці, вдень та ввечері, корми роздавали в
науково-господарських та фізіологічних дослідах так, як прийнято в
господарстві, напували молоком та замінниками – кожну тварину вручну.
Таблиця 2.1
Схема досліджень х
Групи
Кількість
голів
Періоди досліду
зрівняльний
основний
Перший науково-господарський дослід хх
Тривалість, днів
21
140
І контрольна
10
ОР
ОР + збиране молоко
ІІ дослідна
10
ОР
ОР + молоко із сої сорту Нива
ІІІ дослідна
10
ОР
ОР + молоко із гороху сорту Аграрій
Другий науково-господарський дослід
Тривалість, днів
20
63
І контрольна
11
ОР
ОР + молоко із сої сорту Нива
ІІ дослідна
11
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка
Третій науково-господарський дослід
Тривалість, днів
30
150
І контрольна
16
ОР
ОР + збиране молоко
ІІ дослідна
16
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка
ІІІ дослідна
16
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка + сапоніт
Четвертий науково-господарський дослід
Тривалість, днів
30
60
І контрольна
15
ОР
ОР + збиране молоко
ІІ дослідна
15
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка
ІІІ дослідна
15
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка + сапоніт
Виробничий дослід
Тривалість, днів
20
90
І контрольна
80
ОР
ОР + збиране молоко
ІІ дослідна
80
ОР
ОР + молоко із сої сорту Подолянка + сапоніт
Примітка: х – збиране молоко заміняли замінниками молочних кормів за
перетравним протеїном;
хх – у першому і четвертому науково-господарських та виробничому досліді
використовували замінник, приготовлений за власною технологією, у другому і
третьому – ЗАТ “Топ-Сервіс-Молоко”.
У науковій лабораторії кафедри годівлі тварин та технології кормів Подільської
державної аграрно-технічної академії розроблено енергозберігаючу технологію
виготовлення соєвого (горохового) замінника молочних кормів, яка ґрунтується на
тепловій дії негашеного вапна. Для цього мілко змелене зерно сої (гороху)
замочували на 12 годин у воді з розрахунку 1 кг мілкої дерті на 3 л води. Після
цього в отриману сметаноподібну масу вставляли циліндр із нержавіючої сталі з
мілкими отворами, наповнений негашеним вапном у кількості 300 г. В міру гашення
вапна суміш нагрівалася до температури 100-1050С, при цьому розчин обов‘язково
помішували. Через 15-20 хв., коли кипіння завершалося, масу доводили до 10 л,
додаючи воду, і охолоджували до температури 35-40 0С. Хімічний склад цих кормів
наведений в додатку А.1.
Для проведення першого науково-господарського досліду було відібрано 30
новонароджених телят, із яких сформу­­­вали три групи. У зрівняльний період
тварин усіх груп знаходилися на основних раціонах (ОР) згідно схеми годівлі. В
основний період досліду тваринам першої (контрольної) групи замість молока
згодовували збиране молоко, другої – молочний замінник із сої сорту Нива,
третьої - замінник із гороху сорту Аграрій, районованого для цієї
природно-кліматичної зони господарства. Замінники готували за охарактеризованою
вище технологією.
В науково-дослідній лабораторії генетики і селекції сої (інститут агроекології
та біотехнології УААН) при Подільській державній аграрно-технічній академії
виведений сорт сої Подолянка, який за своїм хімічним складом відрізняється від
раніше районованих і досліджених сортів більшим вмістом сирого протеїну (на
2,78-3,56%), але з меншим вмістом сирого жиру (на 1,03-1,42%). У другому
науково-господарському досліді вивчали відмінності впливу нового сорту сої
Подолянка на продуктивні якості телят від традиційних сортів, для проведення
якого відібрали 22 бугайці чорно-рябої породи, яких розділили на дві групи. У
підготовчий або зрівняльний період тварини обох груп отримували ОР. В основний
період досліду бугайці першої групи одержували соєвий замінник молочних кормів,
приготовлений із сої сорту Нива, а другої - із сорту Подолянка за технологією
ЗАТ “Топ-Сервіс-Молоко”, яка базується на тепловій обробці замоченого у воді
соєвого борошна.
У третьому науково-господарському досліді використовували соєвий замінник
молочних кормів, приготовлений за тією ж схемою, що й у другому, а також
природний мінер