Ви є тут

Ефективність господарської діяльності аграрних підприємств

Автор: 
Барабаш Вікторія Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U002962
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ
2.1. Стан господарської діяльності аграрних підприємств

Перехід ринкових відносин і пов'язане з цим реформування форм власності і господарювання в агропромисловому комплексі України викликане об'єктивною економічною закономірністю, пов'язаною з глибокою соціально-економічною кризою. Академіки О.М.Онищенко та В.В.Юрчишин відзначають що, чим тоді, як не зростанням кризи в сільському господарстві, можна пояснити такі катастрофічні для села (так і України в цілому) явища, як:
- не просто втрату історично обумовленої багатодітності селянських сімей України, а доведення народжуваності до рівня, який не забезпечує простого відтворення;
- втрата тисячі сільських поселень в Україні;
- незадовільні умови життя і роботи сільського населення, недопустимо низький рівень медичного обслуговування;
- все більша втрата кожним наступним поколінням селян інтересу до роботи в сільському господарстві і життя на селі взагалі [119].
Проте напередодні розпаду СРСР Україна вважалась одним із найбільш сприятливих і розвинутих аграрних регіонів. На її долю припадало трохи більше 7% сільськогосподарських угідь, а виробляла вона близько 24% зерна, 54 - цукрового буряка, майже 34 - льону та близько 50% насіння соняшника. Питома вага тваринницької продукції в загальному виробництві колишнього Союзу складала 22-24%. В розрахунку на душу населення тоді вироблялося в окремі роки майже по тонні зерна, 300-320 кг картоплі, 450-470 кг молокопродуктів, 80-84 кг м'яса та 300-320 шт. яєць.
Характерною для сучасного стану розвитку АПК є негативна тенденція скорочення виробництва основних продуктів сільського господарства, що не може не вплинути на рівень їх споживання (табл. 2.1.).
Таблиця 2.1
Споживання продуктів харчування на душу населення по Україні, кг
Види продукціїРоки19901995199719981999200020012001 р. в % до 1990 р.
Хлібні продукти (у перерахунку на борошно, крупи, бобові)
М'ясо і м'ясопродукти (у перерахунку на м'ясо)
Молоко і молочні продукти (у перерахунку на молоко)
Яйця, шт.
Риба і рибопродукти
Цукор
Картопля
Олія
Овочі і баштанні
Фрукти і ягоди
141
68
373
272
17,5
50
131
11,6
102
47
128
39
244
171
3,6
32
124
8,2
97
33
127
35
210
151
5,0
31
134
8,4
91
40
126
32
213
154
5,9
32
126
8,6
96
25
122
33
210
163
7,2
33
122
8,9
96
22
123
32
198
163
8,0
34
133
9,3
101
30
130
30
205
175
9,0
38
138
9,4
102
25
92,2
44,1
54,9
64,3
51,4
76,0
105,0
81,0
100,0
53,2
Як видно з наведених у таблиці даних, порівняно з 1990 р. споживання хліба і хлібопродуктів скоротилося у 2001 р. на 7,8 %; м'яса і м'ясопродуктів - 55,9; молокопродуктів - 45,1; яєць - 35,7; рибопродуктів - 48,6; цукру - 24,0; олії - 19,0; фруктів та ягід - на 46,8 %. Лише споживання картоплі зросло в незначній кількості (на 5,0 %).
Київська область займає значне місце у виробництві сільськогосподарської продукції України. Її родючі землі, помірно теплий клімат, розвинута промисловість з переробки сільськогосподарської сировини, зручне економіко-географічне положення обумовили розвиток достатньо розвинутого аграрного виробництва.
В області сформувався потужний агропромисловий комплекс, який включає в себе: сільське господарство; промисловість, яка переробляє сільськогосподарську сировину та виробляє необхідні для цього машини, обладнання, інші засоби виробництва; спеціалізований транспорт; заготівлю і реалізацію сільськогосподарської продукції.
Головною складовою ресурсного потенціалу Київської області є земельні ресурси. Земля з її грунтами та надрами, лісами та водоймами є необхідною матеріальною умовою, основою будь-якого процесу виробництва. Станом на 1 січня 2001 р. в усіх категоріях господарств області налічувалось 1806,6 тис. га земельних угідь, з них 1676 тис. га сільськогосподарських угідь, 1365 тис. га ріллі. В користуванні сільськогосподарських підприємств знаходиться (табл. 2.2): 1132 тис. га земельних угідь, 1100,2 тис. га сільськогосподарських угідь (66 % до загальної кількості сільськогосподарських угідь), 977 тис. га ріллі (72 % до загальної кількості ріллі).
Таблиця 2.2
Структура земельних угідь в сільськогосподарських підприємствах Київської області
Види земельних угідь1990 рік1999 рік2001 рік2001 р. в % до 1990 р.тис.га.%тис.га%тис.га%Загальна земельна площа
в т.ч. сільськогосподарських угідь
з них рілля
сіножаті
пасовища
багаторічні насадження2000,4
1541,1
1293,5
117,5
110,8
19,3х
77,0
83,9
7,6
7,2
1,31344,4
1286,3
1133,4
69,7
70,0
13,2х
95,7
88,1
5,4
5,4
1,11132,0
1100,2
977,0
58,0
53,0
11,8х
66,0
72,0
5,1
4,7
1,056,6
71,4
75,5
49,4
47,8
61,1
Землекористування селянських (фермерських) господарств становить відповідно 71,2; 70,8 тис. га або 4 %; 64,9 тис. га або 5 %. В господарствах населення знаходиться 386 тис. га земельних угідь, 385,1 тис. га сільськогосподарських угідь (23 %); 266 тис. га ріллі (19 %).
Проблема розвитку аграрного виробництва пов'язується з кількома ключовими, на наш погляд, питаннями, а саме: удосконалення структури і форм (моделей) господарювання, покращання використання природного і земельного потенціалу, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Як показує проведений аналіз, радикальна зміна платіжного балансу сільського господарства, насамперед обумовлена належним рівнем використання земельних ресурсів.
В користуванні сільськогосподарських підприємств Київської області в даний час зосереджено 80,6% сільськогосподарських угідь і 83,1% ріллі. В середньому на господарство припадає 2080 га сільськогосподарських угідь, в тому числі - 1830 га орної землі. Але ці господарства зараз неоднозначно сприймаються щодо ефективност