Ви є тут

Удосконалення управління фінансово-економічним станом підприємств харчової промисловості

Автор: 
Пельтек Людмила Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U003957
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ФОРМУВАННЯ СТІЙКОГО ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ
ПРОМИСЛОВОСТІ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
2.1. Економічні особливості фінансового розвитку підприємств харчової
промисловості
Мобілізація могутнього економічного потенціалу Запорізької області в умовах
розвитку ринкових відносин вимагає створення умов для підтримки життєдіяльності
населення. Такі умови визначають специфіку діяльності підприємств харчової
промисловості, що є складовою частиною агропромислового комплексу і
розвиваються на основі багатої і різноманітної сировинної бази регіону.
Підприємства харчової промисловості виконують виняткову роль не тільки в
забезпеченні потреби людей у продуктах харчування, але і впливають на
зайнятість населення й ефективність економіки міста, району, області, країни.
Область являється одним із промислових лідерів країни, посідаючи 4 місце серед
регіонів за загальними обсягами промислового виробництва та 3 - в розрахунку на
душу населення. Частка обсягу промислової продукції у загальному обсязі по
Україні хоча й знизилася у 2001 році, однак є досить високою – 7,5% (табл.
2.1).
Частка середньорічної чисельності виробничого персоналу в промисловості області
в загальній чисельності по Україні з кожним роком зростає. В 2001 році вона
досягла 6,3%. Однак, за підсумками 2001 року промисловість області одержала
збиток у розмірі 1,6 млрд. грн., що обумовило рівень збитковості –6,3%.
Збитково спрацювало 40,7% всіх підприємств.
Таблиця 2.1
Промисловість Запорізької області в Україні*
Показники
крб.
грн.
1990р.
1995р.
1998р.
1999р.
2000р.
2001р.
Загальний обсяг промислової
продукції у фактичних цінах, млн.
9579
4711
7045
9233
12872
13779,0
в % до України
5,7
8,0
8,5
8,6
8,9
7,5
Середньорічна чисельність
промислово-виробничого
персоналу, тис. осіб
358,3
256,7
216,7
221,9
214,5
207,5
в % до України
5,0
5,1
5,2
5,6
6,2
6,3
Промислово-виробничі основні
фонди на кінець року
(у фактичних цінах), млн.
9899
2253
18956
19712
22212
26539
в % до України
6,5
6,6
7,4
7,5
8,3
8,2
Рівень рентабельності (збитковості) продукції промислових підприємств, %
область
Україна
11,5
16,8
17,7
16,6
14,4
6,3
17,3
9,1
7,5
4,8
-6,3
3,7
Частка збиткових промислових підприємств, %
область
Україна
10,2
12
50,7
54
53,8
52
44,5
42,5
40,7
41,1
Середньомісячна заробітна плата промислово-виробничого персоналу
область
Україна
281
278
103
89
228
184
282
217
421
310
551
419
* Джерело: Промисловість Запорізької області в 2001 році – Запоріжжя:
Запорізьке обласне управління статистики, 2002. – С. 6.
Найбільшу частку в виробництві основних видів продукції підприємств харчової
промисловості Запорізької області в Україні в 2001 році складало виробництво:
маргаринової продукції, олії та пива (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Запорізька область в Україні по виробництву основних видів продукції
підприємств харчової промисловості, відсотків*
Види продукції
1990р.
1995р.
1999р.
2000р.
2001р.
М'ясо, включаючи субпродукти1 категорії
4,5
5,8
4,1
4,2
3,3
Ковбасні вироби
4,0
7,7
7,1
6,8
5,8
Продукція з незбираного молока (в перерахунку на молоко)
4,3
3,9
2,3
1,6
1,6
Масло тваринне
4,0
3,4
3,3
2,9
3,4
Сири жирні
5,4
4,6
2,6
3,9
5,3
Консерви
2,4
2,3
1,3
0,6
1,7
з них плодоовочеві
2,8
2,6
1,4
0,5
2,1
Борошно
3,3
3,7
3,2
3,7
3,1
Хліб та хлібобулочні вироби
3,1
4,1
3,7
4,2
4,1
Кондитерські вироби
4,5
5,2
2,9
3,0
2,8
Макаронні вироби
3,5
4,8
2,0
2,2
1,9
Олія
24,2
21,2
18,4
19,6
16,4
Маргаринова продукція
12,2
34,7
13,0
17,5
18,5
Горілка та лікеро-горілчані вироби
5,8
3,4
0,8
0,5
0,2
Безалкогольні напої
4,0
4,6
2,1
5,1
5,7
Пиво
5,5
8,3
13,9
14,7
13,7
* Джерело: Промисловість Запорізької області в 2001 році – Запоріжжя:
Запорізьке обласне управління статистики, 2002. – С. 8.
В економіці області промисловий сектор займає провідне місце. У 2001 році
частка промислової продукції у випуску всіх галузей економіки (за попередніми
даними) становила 67,4%, доля валової доданої вартості у загальному її обсязі -
46,7%. В 2001 році в промисловому секторі було зайнято 207,5 тис. чоловік або
36,7% всіх працюючих (табл. 2.3).
Структура промислового виробництва характеризується переважанням частки
енергоємних та сировинних видів діяльності. Значну частку у загальній кількості
промислових підприємств займає частка підприємств харчової промисловості –
14,7% (табл. 2.4).
Таблиця 2.3
Промисловість в економіці Запорізької області, відсотків*
Показники
1995р.
1998р.
1999р.
2000р.
2001р.
Обсяг промислової продукції
(у фактичних цінах)
65,3
61,3
65,0
67,3
67,4
Валова додана вартість
50,0
46,0
49,7
50,9
46,7
Промислово-виробничі фонди
59,7
63,4
56,0
55,6
51,4
Промислово-виробничий персонал
38,0
33,0
32,9
32,3
36,7
Фінансовий результат, млн. грн.

область
1023,0
698,6
1138,9
1282,7
-1320,2
промисловість
803,8
721,0
1148,8
967,5
-1550,4
*Джерело: Промисловість Запорізької області в 2001 році – Запоріжжя: Запорізьке
обласне управління статистики, 2002. – С. 6.
Незважаючи на це, обсяг продукції харчової промисловості в загальному обсязі
виробництва промислової продукції Запорізької області складає незначну частку.
Таблиця 2.4
Кількість промислових підприємств та обсяги виробництва промислової продукції в
Запорізькій області у 2001 році*
Галузі промисловості
Кількість промислових підприємств
Вироблено продукції за 2001рік (у діючих цінах)
одиниць
в % до підсумку
тис. грн.
в % до підсумку
Вся промисловість