Ви є тут

Регулювання соціально-економічних умов праці в системі управління її результативністю в аграрних підприємствах

Автор: 
Соколова Алла Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U000866
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВ ПРАЦІ І ЇХ ВПЛИВУ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ ПРАЦІ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА
2.1. Оцінка сучасного стану виробництва та умов праці в сільськогосподарських підприємствах

Сучасне аграрне виробництво Волинської області вимагає запровадження дієвої системи управління результативністю праці на основі всебічної гуманізації виробництва. Гуманізація виробництва - це створення належних матеріально-технічних, організаційно-економічних і соціально-психологічних умов праці, які відповідають суспільній природі людини. Умови праці необхідно розглядати лише в поєднанні і співставленні з іншими елементами виробничого процесу: організаційними, технічними, технологічними, соціально-психологічними тощо, оскільки власне людський фактор є тим інтегруючим чинником, який визначає рівень результативності праці й ефективності аграрного виробництва.
Виробничий потенціал агропромислового комплексу та його ефективне використання та впливає на економічний стан і розвиток Волинської області. Сільське господарство - це провідна сфера АПК, де створюється майже половина валового продукту області. В 2002 р. виробництвом сільськогосподарської продукції на Волині займались 504 реформованих підприємств суспільного сектору, 617 фермерських господарств та 248,5 тис. особистих селянських господарств. Рослинництво є основною галуззю сільського господарства області. Його продукція становить більше половини валового виробництва продукції сільськогосподарського виробництва.
Аналізуючи показники, наведені в табл. 2.1, можна зробити висновок, що в структурі валової продукції сільського господарства області продукція рослинництва займає значну питому вагу.
Таблиця 2.1
Структура валової продукції виробленої в аграрних підприємствах
Волинської області
ПоказникОдиниця виміру1997р.2000р.2001р.Продукція сільського господарства Волинської області *млн. грн.
%232,4
100,0159,4
100,0330,9
100,0у т.ч.:
продукція рослинництвамлн. грн.
%143,9
61,995,5
59,9194,5
58,8продукція тваринництвамлн. грн.
%88,5
38,163,9
40,1136,4
41,2Джерело: Розраховано за даними Головного управління сільського господарства і продовольства Волинської держадміністрації
* - 1997 і 2000р. - у порівнянних цінах 1996р., 2001р. - у порівнянних цінах 2000р.

Галузь рослинництва є визначальною у розвитку інших галузей, від інтенсивності її розвитку залежить забезпечення населення продуктами харчування і промисловості сировиною. Слід зазначити, що виробництво високоякісної, конкурентноспроможної рослинницької продукції - основне завдання сільськогосподарського виробництва в період входження України в ринок.
У 2000 р. в області сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності, включаючи особисті селянські господарства населення, вироблено продукції рослинництва на суму понад 517 млн. грн. (в порівнянних цінах 1996р.), що на 10,2% більше, ніж у попередньому році. Цей ріст досягнуто за рахунок особистих селянських господарств. Сільськогосподарські та фермерські господарства, де зберігається тенденція до скорочення обсягів виробництва, отримали продукції рослинництва на суму 101 млн. грн., або на 10% менше, ніж в 1999 р. У 2001 р. обсяг валової продукції був оцінений у порівняльних цінах 2000 р. і реформованими сільськогосподарськими підприємствами її було вироблено на суму 330,9 млн. грн., з них 58,8% - це продукція рослинництва. Щороку зменшується питома вага підприємств суспільного сектора аграрної економіки області у загальному обсязі виробництва рослинницької продукції, в 2002 р. вона скала лише 15,4% (див. рис. 2.1).
Основними завданнями галузі рослинництва, як головної складової частини сільського господарства Волинської області на сучасному етапі є раціональне використання виробничого потенціалу шляхом впровадження ринково адаптованих форм організації праці, інтенсивних технологій, усього комплексу досягнень науково-технічного прогресу, передового досвіду інших країн.
Рис. 2.1 Питома вага категорій господарств у загальному обсязі
виробництва продукції рослинництва
Рослинництво - це особлива галузь, якій притаманна сезонність виробництва та праці, тому визначальними критеріями формування виробничого потенціалу галузі є склад ресурсів, структура, якість, терміни і способи їх використання. Наглядно кількість чинників, що впливають на ефективність виробництва продукції рослинництва, зображено на рис. 2.2.
Відомий вчений аграрник М. Я. Месель-Веселяк наголошує, що саме раціональне використання земельних ресурсів зумовлює систему організації сільського господарства і, залежно від розвитку продуктивних сил суспільства, визначає ступінь інтенсивності розвитку галузі рослинництва [161, с.190].

Рис. 2.2 Чинники, що визначають ефективність використання
виробничого потенціалу в рослинництві
Джерело: Хорунжий М. Й. Аграрна політика: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 1998. - С. 13

Проведення земельної реформи в області зумовило суттєві зміни в землекористуванні і, як наслідок, все більшу роль у виробництві сільськогосподарської продукції відіграє приватний сектор (рис. 2.3). Площа сільськогосподарських угідь в користуванні реформованих сільськогосподарських підприємств області в 2001 р. склала 452,7 тис. га., в тому числі - 316,7 тис. га. ріллі, з них 94,9% - землі взяті в оренду. В середньому на одне господарство у Волинській області в 2001 р. припадало 912,6 га сільськогосподарських угідь, з них 638,5 га ріллі. На одного середньорічного працівника, зайнятого в сільському господарстві області, припадає 7,43 га сільськогосподарських угідь і 5,11 га ріллі.

Рис. 2.3 Розподіл посівних площ сільськогосподарських культур за секторами економіки у Волинській області

Такі показники земельного навантаження дозволяють збільшити обсяги виробництва сільськогосподарської продукції з одиниці площі, підвищити досягнутий рівень економічної ефективності ви