Ви є тут

Технологія процесів управління у виробничих системах АПК

Автор: 
Ткачук Віталій Валерійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003196
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРОЦЕСІВ У ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУРАХ АПК
2.1. Організаційно-економічна характеристика досліджуваних підприємств
Хмельницька область є з аграрною областю України, з розвинутим агропромисловим комплексом. Загальна кількість населення області станом на кінець 2001 року за уточненими даними Всеукраїнського перепису населення становила 1430,8 тис. осіб, з них сільського населення 701,2 тис., тобто 49%. Отже, виходячи з цього можна стверджувати, що половина населення області зайнята в сільському господарстві. І в кожному із двадцяти районів аграрне виробництво займає провідні місця в структурі економіки.
Найбільшим районом Хмельницької області є Кам'янець-Подільський, з численністю населення 176,3 тис. осіб, з яких сільське населення - 75,7 тис. У районі широко розвинуте сільське господарство, також налагоджена діяльність підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської продукції господарств як Кам'янець-Подільського, так і сусідніх районів та областей. Це передусім такі підприємства, як ВАТ "Адамс", ВАТ "Комбінат хлібопродуктів", ОАО "Хмельницькспирт", ВАТ "Лактіс", ВАТ "Кам'янець-Подільський м'ясокомбінат" та інші підприємства з різними потужностями. Також є досить велика кількість сільськогосподарських підприємств різної форми власності та типу господарювання. Для поглибленого вивчення ми обрали підприємства ВАТ "Адамс", ВАТ "Комбінат хлібопродуктів" та ОАО "Хмельницькспирт".
Відкрите акціонерне товариство "Адамс" (Кам'янець-Подільський консервний завод) було побудоване і здане в експлуатацію в період 1979 - 1983 років чотирма етапами. Загальна виробнича потужність заводу складала 80 мільйонів умовних банок плодових консервів. При виборі місця для розташування підприємства було враховано всі вимоги, як з економічної так і екологічної точки зору. Підприємство знаходиться в межах міста Кам'янця-Подільського, яке має 110 тисяч населення, в районі де широко розвинутою є плодоовочева галузь. Відповідно, не виникало проблем ні з сировиною, ні з робочою силою. Підприємство розташоване на околиці міста, щоб не виникало проблем екологічного характеру.
В подальшому проходить розвиток підприємства та його реформація згідно з вимогами часу. Так, згідно з наказом Хмельницького регіонального відділення фонду державного майна (1994) Кам'янець-Подільський консервний завод перетворений у відкрите акціонерне товариство "Адамс", форма власності - колективна. Власником став колектив акціонерів ВАТ "Адамс".
Основні види продукції що випускає підприємство за номенклатурою поділяються: консерви; овочеві з них натуральні; закусочні, маринади, обідні, томатні; з них паста пюре: соус томатний, фруктовий; з них варення: джеми, компоти, сік фруктовий, повидло, сік концентрований. Жерсть ланована та літографована. Жерстяна тара.
В 2000-2001 роках підприємство взяло в оренду 6 тисяч га. землі в тому числі багаторічні насадження; 2 тисячі га. для вирощування овочів та фруктів, як для потреб власного виробництва, так і для продажу.
За 10 останніх років підприємства здійснило цілий ряд заходів спрямованих на заміну морально застарілого обладнання, яке було встановлене в цехах при будівництві та здачі в експлуатацію заводу, на нові високопродуктивне обладнання, закуплене в країнах Західної Європи. Основними видами цього обладнання є лінія по лонуванню та літографії жерсті, виробник німецька фірма "Anton Olert" (продуктивність 12 мільйонів листків жерсті в рік. Німецька лінія фірми "Klein" по виробництву соку яблучного концентрованого потужністю 20 тон яблук за годину. Крім того для збільшення потужності сокового цеху, закуплено і встановлено 3 преси австрійської фірми "Buscher", в результаті потужність цеху по переробці доведена до 1500 тонн за добу. Встановлена лінія німецької фірми "Blema" для виготовлення жерстяних банок зі зварювальним швом. Закуплено в 1993-1996 роках 6 комбайнів по збиранню зеленого горошку, які виготовлені англійською фірмою "FMC". Закуплено і встановлено обладнання для фасування консервів у скляну тару з кришками типу "Твіст ОФФ".

Таблиця 2.1
Основні технічно-економічні показники діяльності підприємства
Назва показників2001 р1. Реалізація продукції тис. грн.
2. Основні фонди тис. грн.
3. Рентабельність %
4. Чисельність працюючих чол. 19473
41322
12,5
1317
Основним постачальником сировини для виробництва консервів є сільськогосподарські підприємства Хмельницької області, в основному Кам'янець-Подільського, Дунаєвецького, Чемеровецького, Новоушицького районів. Натомість при переробці яблук використовується сировина з інших областей України, передусім: Чернівецької, Тернопільської, Житомирської, Вінницької та ін.
Прийом сировини здійснюється цілодобово з швидким розрахунком з постачальниками. Тому підприємство постійно користується довірою в постачальників.
Реалізація плодоовочевих консервів проводиться в основному по Україні. Значна частина продукції експортується в Росію, країни СНД та Прибалтійські держави. Сік яблучний концентрований експортується в Німеччину, Англію, Канаду. Вироблений сік відповідає за якістю світовим стандартам. І як наслідок, рішенням Асоціації ділових ініціатив за високу якість продукції ВАТ "Адамс" в Мадриді двічі вручено Золоту Зірку якості.
Проводячи характеристику підприємства, неможливо не врахувати заслуги керівника цього підприємства, Яхієва Адама Михайловича який очолює підприємство з 1986 року. Всі реформи та реконструкції що пройшли на підприємстві, здійснилися під його керівництвом. Тож за значні здобутки директора товариства нагороджено в 2000 році орденом "Святого Князя Володимира" IV ступеня; орденом "Слава на вірність Вітчизні" ІІІ ступеня. Він є володарем "Кришталевого Рога Достатку". Його ім'я занесено в "Золоту Книгу ділової еліти України 2000".
Основні показники виробничо-господарської діяльності за 1999-2001 роки відкритого акціонерного товариства "Адамс" відображено в таблиці 2.2. Аналіз матеріалів таблиці