Ви є тут

Організаційно-економічні механізми розвитку підприємств харчової промисловості

Автор: 
Чорний Роман Степанович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003208
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ТЕНДЕНЦІЇ І ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

2.1. Роль і місце харчової промисловості в структурі господарчого комплексу регіону

Важливим стратегічним напрямком розвитку економіки України, стабілізації виробництва і подальшого нарощування його обсягів, виходу на світовий ринок є забезпечення прискореного ефективного розвитку харчової промисловості. Ринок чітко визначив пріоритети діяльності підприємств галузі - максимальне задоволення потреб споживачів. Забезпечення потреб населення продуктами харчування на основі науково обґрунтованих норм споживання є однією з найважливіших сучасних проблем економіки, її вирішення визначається передусім технічним і організаційно-економічним рівнем розвитку харчової промисловості. Окрім того, що дана галузь відіграє особливо важливу роль в процесі життєдіяльності людини, вона ще забезпечує швидкий обіг капіталу, значні бюджетні надходження та впливає на формування експортного потенціалу.
Останнім часом опубліковано ряд праць, присвячених дослідженню проблем діяльності харчової промисловості. Але, слід відмітити, що відсутні ґрунтовні дослідження процесів розвитку підприємств харчової промисловості Тернопільської області. Зазначимо, що у програмі "Стратегія розвитку Тернопільської області", прийнятій Тернопільською обласною радою 11 січня 2002 року, розвиток харчової промисловості визнано стратегічним для області. Враховуючи важливість розвитку харчової промисловості, як одного з стратегічних напрямків розвитку економіки України і Тернопільської області зокрема, особливого значення набуває оцінка тенденцій і законогмірностей її розвитку в умовах трансормаційних процесів.
Така оцінка послужить базою для подальшої розробки пропозицій щодо формування ефективних напрямків розвитку підприємств галузі, спрямованих на удосконалення виробництва та зростання його обсягів, підвищення ефективності, збільшення доходів підприємств і надходжень до бюджету.
Місце харчової промисловості в господарському комплексі Тернопільської області показано на рис.2.1.

Рис. 2.1. Виробництво продукції промисловості Тернопільської області за видами діяльності у 2002 р. (відсотків до загального обсягу).
Примітка: Розро6лено за даними Управління статистики в Тернопільській області
Функціонування підприємств харчової промисловості неминуче пов'язане з інвестиційною діяльністю. Необхідність інвестицій викликана, зокрема, необхідністю оновлення або заміни наявної матеріально-технічної бази виробництва, її удосконалення чи модернізації через зношення чи старіння обладнання, потребою в нарощуванні та введенні принципово нових виробничих потужностей у зв'язку зі збільшенням обсягів виробництва та освоєнням нових видів діяльності. Своєчасне та достатнє інвестування надає можливість вирішення економічних, технічних, технологічних, соціальних та екологічних проблем.
Щодо Тернопільської області, то у загальному випуску промислової продукції в області позиція харчової промисловості ще вагоміша, ніж по Україні - продукція галузі у 2002 році зайняла 56,1%, а за видом діяльності "харчова промисловість і перероблення сільськогосподарської продукції" - 57,8%.
Про вагому роль харчової галузі в економіці України свідчить її частка у випуску продукції промисловості. З 2000 року галузь займає друге місце за обсягом промислового виробництва після чорної металургії, залишаючи позаду машинобудування, металообробку і електроенергетику. А у 2002 році частка харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів склала 18,1 %. Зокрема, частка власне харчової промисловості -16,2%
Згідно з Загальним класифікатором галузей народного господарства (ЗКГНГ), до складу харчової промисловості входили: харчосмакова, м'ясна, молочна і рибна галузі, а починаючи з 2001 року у відповідності з класифікацією видів економічної діяльності до неї тепер входять борошномельно-круп'яна і комбікормова галузі, окремо виділяється тютюнова промисловість, разом з якою харчова тепер включається у вид "Харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів".
Аналіз розвитку харчової промисловості України дає можливість виділити періоди спаду (до 1998 року) та росту (з 1999 року), про що свідчить динаміка індексів виробництва продукції цієї галузі промисловості.
Індекси продукції галузі в Україні за 2000 - 2002 рр., розроблені згідно нової класифікації (КВЕД), наведено в табл.2.1.
Таблиця 2.1
Індекси продукції харчової промисловості та перероблення сільськогосподарських продуктів*
Показники1999-20002000-20012001-2002* Вся промисловість 113,2 114,2 107,0Харчова промисловість та перероблення сільського-подарської продукції
123,0
118,2
108,4
* Джерело: Статистичний щорічник України за 2001 р.
* Економіка України за 2002 рік// Урядовий кур'єр, № 13 від 23 січня 2003 року.

(1990 = 100)

Рис. 2.2. Індекси продукції підпрємств харчової промисловості за 1995-2000рр.
Розроблено за даними Статистичного щорічника України за 2001 рік
Аналіз даних рис. 2.2 і табл. 2.1. свідчить, що вже п'ятий рік поспіль галузь в Україні забезпечує істотний ріст виробництва. Причому чітко простежується перевищення темпів росту продукції галузі над ростом виробництва у промисловості. Причин цього можна виділити кілька. Тривалий час ціни на продовольчі товари в Україні зростали інтенсивніше, ніж на непродовольчі. Так, за винятком 1998 року, індекси цін виробників ряду крупних галузей харчової промисловості постійно перевищували індекси цін промисловості. Поряд з тим фактом, що у вітчизняній харчовій промисловості робоча сила є дешевшою, ніж в інших галузях промисловості - питома вага затрат на оплату праці у виробничих затратах цієї галузі поступається перед її середньо промисловим рівнем - це створило передумови для розвитку в Україні саме харчової промисловості.
Зростання обсягів вироб