Ви є тут

Інтелектуальна інформаційна система оцінки ефективності підприємств цукрової промисловості

Автор: 
Прокопенко Тетяна Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
3404U003679
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ПОКАЗНИКИ ПРОЦЕСУ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА РОЗРОБКА МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

2.1. Формування комплексу критеріїв оцінки ефективності підприємств цукрової промисловості

Ефективність підприємства формується в процесі всієї його виробничо - господарської діяльності. Тому оцінку ефективності цукрового підприємства можна об'єктивно лише здійснити за допомогою комплексу, системи показників, що детально й усебічно характеризують виробничий стан підприємства. В визначенні ефективності підприємства зацікавлене передовсім саме підприємство. Тому необхідно систематично, детально і в динаміці аналізувати ефективність підприємства, оскільки від поліпшення ефективності цукрового підприємства залежить його економічна перспектива.
Традиційно, критерії ефективності роботи підприємства цукрової промисловості ґрунтуються на різниці отриманих результатів і витрат. При цьому одержувані результати і витрати виміряються в грошових одиницях
При побудові математичної моделі оцінки ефективності функціонування цукрового підприємства будемо виходити з того, що ефективність будь-якого підприємства може бути охарактеризована критеріями і показниками. Показники кваліфікуються дослідником як елементарні оцінки, що можуть бути виміряні за допомогою будь - яких фізичних приладів або оцінені експертно. Критерії - узагальнені показники, що безпосередньо обчислюються. Таким чином, у процесі моделювання критерії виражаються через показники.
Для оцінки економічної ефективності функціонування цукрового підприємства використовується ряд економічних та техніко - економічних показників. Автором пропонується класифікація і порядок розрахунку комплексу основних оцінних показників ефективності підприємств цукрової промисловості (табл. 2.1).
У цілому таблиця 2.1 включає 79 показників, призначених для детальної та всебічної оцінки ефективності цукрового підприємства. Однак це не означає, що систематична оцінка ефективності підприємства завжди має здійснюватись за всіма цими показниками.
Залежно від мети та завдань оцінки ефективності в кожному конкретному випадку вибирають оптимальний саме для цього випадку комплекс показників.
Таблиця 2.1.
Класифікація основних показників оцінки ефективності підприємств цукрової промисловості.
п/пПоказники оцінкиОдиниця виміру1Показники якості сировини та її використання 1.1Кількість прийнятих буряків Тис.тонн1.2 Кількість буряків до переробки.% до всіх прийнятих буряків1.3Втрати буряків при зберіганні та транспортуванні.%1.4Цукристість буряків при прийманні.%1.5Цукристість при прийманні перероблених буряків.%1.6Втрати цукру при зберіганні та транспортирові%1.7Втрати цукру у виробництві.%1.8 Вміст цукру в меласі .%1.9 Вихід цукру.%1.10Коефіцієнт заводудолі одиниці
Таблиця 2.1
1.11Коефіцієнт виробництвадолі одиниці2Показники по переробці буряків.2.1 Цукристість буряків при прийманні%2.2Перероблено буряків Тонни2.3Тривалість сокодобуванняДіб2.4 Простої сокодобування,Діб в т.ч. цеховіДіб ПозацеховіДіб2.5Добова продуктивність по бурякахТонн % до нормативної%3Показники по обліку цукру і меляси.3.1Цукристість бурякової стружки%3.2Вироблено цукру всьоготоннв т.ч. кольоровістю до 0,8 ум.од.тоннвід 0,8 до1,0тоннвід 1,0 до 1,8тоннНекондиційноготонн3.3Отримано цукру з поточного виробництва у перерахунку на 100 сахарозу3.4Вихід цукру -піску до маси перероблених буряків %3.5Аналіз бурякового білого цукру- Кольоровістьум. од.Продовження табл. 2.1.
- масова частка золи%- масова частка цукрози%
- масова частка редукуючих речовин%- масова частка феродомішок%3.6 Зважено меляси3.7Отримано умовної меляси з поточного виробництваТонн3.8Вихід умовної меляси% до маси перероблених буряків3.9Вміст сухих речовин в мелясі %3.10 Вміст цукру в мелясі % до маси буряка3.11 Чистота меляси%3.12 Втрати цукру у виробництві% до маси перероблених буряківв т.ч. в жомів фільтраційному осадіНевизначені3.13Загальні втрати цукру%3.14Різниця між цукристістю прийнятих буряків і виходом цукру
%4Енергетичні показники.
Продовження табл. 2.1.
4.1Загальні витрати умовного палива % на виробництво всьогов т.ч. а) ТЕЦ%б) вапняково - випарювальна піч%4.2Витрати вапнякового каменю% до маси перероблених буряків4.3Відходи при гасінні вапна% до витрат ваппнякового каменю4.4Вміст СО2 в сатураційному газі%4.5Витрати пари% до маси буряків4.6Витрати електроенергії на переробку буряківКвт.год/т4.7Температура гріючої пари на випарну станцію4.8Розрідження на випарній станцї4.9Розрідження на вакуум- апаратах5Витрати на виробництво.5.1Витрати робочої сили на вир-во цукруЛ.дн/100т5.2Вапняковий каміньТ5.3Фільтрувальні тканиниМ.пог./м5.4а)2074/100М.кв.
Продовження табл. 2.1.
б) РР - 41 М.кв в) РР - 45М.кв.г) РР - 65М.кв.д) лавсан 8603 м. пог.5.5ПіногасникиКг5.6ФлокулянтиКг5.7ПАРКг5.8СіркаТонн5.9СодаТонн5.10Амбізоль/формалінТонн5.11Олія рослинаТонн6Економічні показники.6.1Оптова ціна цукру за 1 цГрн.6.2Оптова ціна меляси за 1 цГрн.6.3Оптова ціна жому за 1 цГрн.6.4Закупівельна ціна буряків за 1 цГрн.6.5Вартість розвантаження 1 ц буряківГрн.6.6Вартість 1 ц умовного паливаГрн.6.7Вартість 1ц вапнякового каменюГрн.6.8Витрати праці (в люд. - днях ) на переробку 1ц буряківГрн.6.9Вартість люд - днівГрн.
Слід підкреслити, що всі показники оцінки ефективності цукрового підприємства перебувають у взаємозв'язку та взаємозумовленості. Тому оцінити реальну ефективність підприємства можна лише на підставі використання певного комплексу показників з урахуванням впливу різних факторів на відповідні показники.
Так як оцінку ефективності цукрового підприємства доцільно здійснювати поетапно, на підставі комплексу основних критеріїв, то порядок розрахунку осно