Ви є тут

Формування витрат на виробництво продукції молокопереробних підприємств

Автор: 
Лотиш Оксана Ярославівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U000558
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
аналіз та оцінювання ФОРМУВАННЯ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ
МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Оцінювання динаміки структури виробничої собівартості молочної продукції
Необхідна умова отримання ефективних кінцевих результатів діяльності
підприємства в ринкових умовах – визначення оптимальної структури витрат на
виробництво продукції, яка забезпечить дієвий контроль за використанням всіх
виробничих ресурсів та прийняття конкурентоспроможних управлінських рішень.
Молокопереробна промисловість є пріоритетною галуззю економіки області і
призначена для забезпечення потреб населення у молочних продуктах за науково
обґрунтованими нормами. Обсяги виробництва продукції визначаються, як правило,
станом сировинної та виробничо-технічної бази галузі, обсягом заготівлі,
величиною витрат та якістю сировини, а також рівнем її комплексної переробки.
Переробка молочної сировини – одне з вузьких місць у галузі виробництва
харчових продуктів для населення. Про рівень переробки можна зробити висновок
на основі не лише з обсягів випуску продукції як для внутрішнього, так і для
зовнішнього ринку, а значною мірою на основі з цін на цю продукцію. Не буде
перебільшенням, якщо стверджувати, що міжнародні ринки можуть брати продукцію
молочної галузі лише вищого за нинішній рівень якості.
Незважаючи на важливість молочної промисловості, негативні явища останніх
років, а саме: необмежене і фінансово не забезпечене зростання вартості
виробничих витрат промислового характеру, зведення нанівець стимулювальної
функції оплати праці та інші непередбачені фактори, наклали свій відбиток на
темпи її розвитку (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво основних видів продукції молокопереробних підприємств
за 1998 – 2003 рр. [1 Примітка. Чисельник – дані по Тернопільській області;
знаменник – дані по Україні. ]
Види продукції
Роки

1998
1999
2000
2001
2002
2003
тис. т
тис. т
% зміни до 1998 р. +, –
тис. т
% зміни до 1998 р. +, –
% зміни до 1999 р. +, –
Тис. т
% зміни до 1998 р. +, –
% зміни до 2000 р. +, –
тис. т
% зміни до 1998 р. +, –
% зміни до 2001 р. +, –
тис. т
% зміни до 1998 р. +, –
% зміни до 2002 р. +, –
Масло тваринне
4,2
3,014
–28,2
4,407
+4,9
+46,2
5,8
+38,1
+31,6
4,4
+4,8
–24,1
5,8
+38,1
+31,8
113,0
108,0
–4,4
135,0
+19,5
+25,0
156,2
+38,2
+15,7
129,6
+15,5
–16,5
145,0
+28,3
+11,9
Сир жирний
4,6
3,866
–16,0
4,226
–8,1
+9,3
4,8
+4,3
+13,6
4,7
+2,2
–2,1
4,9
+6,5
+5,1
52,0
52,5
+1,0
67,3
+29,4
+28,2
104,9
+101,7
+55,9
127,3
+144,8
+21,4
168,0
+223,1
+32,0
Продукція з незбираного молока у перерахун-ку на моло-ко
11,4
8,313
–27,1
8,558
–24,9
+2,9
13,8
+21,1
+61,2
21,3
+86,8
+54,3
23,0
+101,7
+8,0
691,0
700,0
+1,3
699,0
+1,2
–0,1
1008,0
+45,9
+44,3
1098,0
+58,9
+8,9
1232,0
+78,3
+12,2
Аналітичне оцінювання табл. 2.1. дає змогу зробити такі висновки:
Спостерігаються темпи зростання обсягів випуску продукції в абсолютних
величинах за роками. Порівнюючи 2003 р. з 1998 р. (останній взято за базу
порівняння), слід зазначити, що виробництво масла тваринного по Україні зросло
від 113 тис. до 145 тис. т або на 28,3%, сиру жирного – від 52 тис. до 168 тис.
т або на 223,1%, продукції з незбираного молока – від 691 тис. до 1232 тис. т
або на 78,3%. Аналогічна тенденція спостерігається у виробництві продукції на
молокопереробних підприємствах Тернопільської області: виробництво масла
тваринного зросло від 4,2 тис. до 5,8 тис. т, або на 38,1%, сиру жирного – від
4,6 тис. до 4,9 тис. т, або на 6,5%, продукції з незбираного молока – від 11,4
тис. до 23,0 тис. т, тобто майже вдвічі.
Динаміка темпів виробництва продукції наступного року до попереднього далеко
неоднозначна. Якщо у 2000 і 2001 рр. темпи зміни додатні (позитивна тенденція)
відповідно до 1999 і 2000 рр., то 2002 р. характеризується змінами зі знаком
мінус за деякими видами продукції. Виробництво масла тваринного по Україні у
2003 р. зменшилось від 156,2 тис. до 129,6 тис. т. Обсяги виробництва молочної
продукції в області зменшились за деякими видами продукції у 2002 р. порівняно
з 2001 р.: масла тваринного – від 5,8 до 4,4 тис. т, або на 24,1%, сиру жирного
– від 4,7 тис. до 4,8 тис. т, або на 2,1%. Виняток становить обсяг випуску
продукції з незбираного молока – він зріс на 54,3%. Це можна пояснити
розширенням асортименту цього виду продукції та значною дешевизною порівняно з
маслом і сиром, що привело до зростання попиту населення і, як наслідок, до
зростання обсягу випуску. Однак 2003 р. показує, що виробництво молочної
продукції порівняно з 2002 р. поступово зростає за всіма видами. Взагалі ж
динаміка обсягів виробництва молочної продукції має позитивну тенденцію як в
області, так і по Україні загалом (рис. 2.1).
(а)
(б)
Рис. 2.1. Динаміка обсягу виробництва молочної продукції
по Україні взагалі (а) і Тернопільській області загалом (б)
Молокопереробні підприємства Тернопільської області охоплюють галузі із
заготівлі, переробки та реалізації молока і залежні від сезонності надходження
сировини. На сьогодні в області функціонують 16 молокопереробних підприємств, з
яких 10 маслозаводів, 3 сирзаводи, 2 молокозаводи та завод сухого знежиреного
молока.
Діяльність молокопереробних підприємств області зумовлена такими особливостями,
як:
а) територіальна розосередженість підприємств при їхній невеликий потужності,
внаслідок якої високою є питома вага транспортно-заготівельних витрат у
загальних витратах виробництва.
б) матеріаломісткість виробництва молокопродуктів, що можна пояснити
використанням як сировини продукції сільського господарства, в якій