Ви є тут

Організаційно-економічні механізми забезпечення беззбиткової діяльності підприємства

Автор: 
Данилишин Володимир Іванович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U004433
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Сучасні особливості та практика організації беззбиткової діяльності підприємств
2.1. Методика аналізу і оцінки факторів
беззбиткової діяльності підприємства
Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської
діяльності підприємства є прибуток (доход).
Умови ринкової економіки вимагають постійного аналізу прибутку, зокрема
формування і використання прибутку, фінансових результатів і фінансового
стану.
Чим досконалішим буде аналіз прибутку, тим вища можливість більш точно
охарактеризувати ефективність господарської діяльності в цілому і, зокрема,
процес перебудови механізму управління беззбитковою діяльністю підприємства.
Загальний прибуток, як кінцевий фінансовий результат господарської діяльності
підприємства, складається з прибутку (збитку) від реалізації продукції, робіт,
послуг, позареалізаційних прибутків і збитків.
Спрямованість господарської діяльності підприємства на забезпечення його
беззбиткової роботи, стійкого фінансового стану і зростання прибутковості
зумовлює необхідність проведення оперативного, ретроспективного та
перспективного економічного аналізу.
В умовах ринкових відносин докорінно змінюються об'єкти аналізу, еталони
порівняння, показники планування і оцінки результатів діяльності, тобто
видозмінюється сама інформаційна система економічного аналізу. Об'єктами
аналізу стають методи господарювання (рівень господарської самостійності
підприємства і його підрозділів), перспектива розвитку підприємства, його
зв'язки з партнерами та ін.
Для забезпечення беззбиткової діяльності підприємства важливою передумовою стає
рівень його господарської самостійності.
Основні напрями аналізу господарської самостійності підприємства наведені в
табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Основні напрямки проведення аналізу
господарської самостійності підприємства
№ п/п
Напрямки
Характеристика
1.
Самостійність підпри­ємства на зовнішньому і внутрішньому ринку
Ступінь свободи підприємства у формуван­ні і зміні виробничої програми;
свобо­да вибору партнера для реалізації про­дукції, отримання необхідних
матеріалів, встановлення кооперативних зв’язків; свобода зміни умов постачання
матеріа­лів і реалізації готової продукції; по­рядок виходу на зовнішній ринок
та ін.
2.
Самостійність підпри­ємства в інноваційній сфері
Ступінь свободи в зміні спеціалізації виробництва і реальні можливості
онов­лення основних фондів; можливість са­мостійно вести капітальне
будівництво; вдосконалення матеріально-технічної бази; за­вантаження виробничих
потужностей, на­явність резервних потужностей та ін.
3.
Оцінка ступеня еконо­мічної свободи
Самостійність підприємства в розподілі власного прибутку; можливості
використання позич­кових засобів (кредиту, випуску акцій і облігацій,
комерційного кредиту);право отримання валютних ресурсів і ін.
4.
Аналіз соціа­ль­ної сво­боди під­приємства
Права у виборі керівників, зміни орг­структури управ­лін­ня; свобода зміни
штатного розкладу; права у зас­то­суванні різних форм оплати праці і доплат;
сво­бода ви­бо­ру форм соціально-побутового обслуговування працівників.
Інформаційна система як основа проведення аналізу факторів беззбиткової
діяльності підприємства може бути охарактеризована як сукупність елементів,
об'єднаних функціонально і оперативно для досягнення певної цілі, яка полягає у
створенні потоку інформації, призначеної для прийняття управлінського рішення
щодо забезпечення прибуткової роботи.
Кожна одиниця організаційної структури управління підприємства виступає як
інформаційна система зі своїми наборами основної, оперативної та контрольної
інформації для прийняття управлінських рішень. Основні інформаційні системи
підприємства і сфери їх використання розглянуті в табл. 2.2.
Таблиця 2.2
Основні інформаційні системи підприємства та їх підсистеми, сфери використання
№ п/п
Системи і їх основні підсистеми
Сфера застосування
плану­вання
оперативне управління
контроль
1.
Фінансова
1.1. Фінансовий баланс
1.2. План інвестицій
1.3. Облік витрат виробництва
1.4. Планування і розподіл прибутку
1.5. Облік прибутковості
2.
Виробнича
2.1. Оперативне планування вироб­ництва
2.2. Планування матеріально-техніч­ного постачання
2.3. Виробничі запаси
2.4. Розподіл і використання вироб­ничих ресурсів (сировинних, фондо­вих,
трудових)
3.
Ринкова
3.1. Планування і прогнозування збуту продукції
3.2. Формування цінової стратегії
3.3. Збут продукції
3.4. Аналіз збуту продукції
3.5. Контроль кредитів
3.6. Маркетингова діяльність
4.
Кадрова
4.1. Облік працюючих
4.2. Заробітна плата і компенсації
4.3. Зайнятість
4.4. Розстановка кадрів, ефектив­ність використання трудових ресурсів
4.5. Професійно-технічна підготовка і підвищення кваліфікації
5.
Інші системи
5.1. Наукові дослідження і розробки
5.2. Стратегічне планування
5.3. Прогнозування розвитку вироб­ництва
В якості інформаційної бази оцінки господарської діяльності підприємства
повинні виступати звітні дані його роботи, деякі задані економічні параметри і
зовнішні умови його діяльності, які необхідно враховувати при аналітичних
оцінках і прийнятті управлінських рішень.
Економічний аналіз факторів беззбиткової діяльності підприємств в теперішніх
умовах стає важливим елементом механізму управління ними. В умовах ринкових
відносин він все більше набирає характеру системного аналізу, який виступає
засобом забезпечення стійкого фінансового стану господарських о