Ви є тут

Теоретичне обґрунтування та оптимізація аптечного виготовлення ліків у сучасних умовах

Автор: 
Гриценко Сергій Вікторович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
3405U004521
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБ'ЄКТИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
При розробці лікарських рослинних зборів під умовною назвою "Уролік" і "Воспалік" були застосовані лікарські рослини, які широко розповсюджені на території України і дозволені до медичного застосування МОЗ України, а також настойка прополісу, яка випускається в достатній мірі фармацевтичною промисловістю.
При вивченні властивостей розроблених лікарських зборів застосовані загальноприйняті методи органолептичних, технологічних, фізико-хімічних, мікробіологічних і біологічних досліджень, які дозволяють об'єктивно оцінювати їх якість на підставі одержаних статистично оброблених результатів.
2.1. Об'єкти досліджень
Листя ортосифону тичинкового (ниркового чаю) Folia Orthosiphonis staminei (ГФ ХI, вип 2, ст. 267). Шматочки листя і стебел різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір зелений, сірувато-зелений чи фіолетово-коричневий. Запах слабкий. Смак слабо-гіркуватий, злегка в'язкий.
Береза повисла Folia Betulae pendulae. Шматочки листя різної форми світло-зеленого чи темно-зеленого кольору, гладкі. Запах слабкий. Смак своєрідний, злегка кислуватий.
Трава хвощу польового (Herba Equiseti arvensis) (ГФ ХI, вип.2, ст. 318). Шматочки стебел і листків частково з вузлами і піхвами, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір сірувато-зелений. Запах слабкий. Смак злегка кислуватий.
Трава гірчака пташиного (споришу) Herba Poligoni avicularis (ГФ XI, вип.2, ст. 330). Шматочки стебел, листя і квіток різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір сірувато-зелений. Запах слабкий. Смак злегка в'язкий.
Стулки плодів квасолі звичайної (Valvae fructus Phaseoli vulgaris) (ТФС-42-1610-86). Сировина представляє собою видовжені, часто спіралеподібно скручені стулки плодів, частково зламані, жолобчасті або прямі. Зовні поверхня стулок гладенька, іноді злегка зморшкувата, матова, від світло-жовтого до жовтого кольору, зрідка видно плями або смужки бурого чи фіолетового кольору. Внутрішня поверхня блискуча, біла або жовтувато-біла
Плоди шипшини Fructus Rozae (ГФ ХI, вип.2, ст. 294). Шматочки плодів різноманітної форми від оранжево-червонуватого до бурувато-червоного кольору. Горішки дрібні, довгасті, зі слабко вираженими гранями; ясно-жовті, іноді буруваті. Запах відсутній. Смак кислувато-солодкий, злегка в'язкий.
Квітки ромашки Flores Chamomillae (ГФ ХI, вип.2, ст. 239). Квітколоже голе, мілкоямчате, порожнє. Обгортка кошика черепитчата, багаторядна, що складається з численних довгастих, з тупими верхівками і широкими листочками. Колір язичкових квіток білий, трубчастих - жовтий, обгортки - жовтувато-зелений. Запах сильний ароматний. Смак пряний, гіркуватий, злегка слизуватий.
Квітки календули Flores Calendulae (ГФ ХI, вип.2, ст. 237). Цільні чи частково обсипані кошики без квітконосів. Обгортка сіро-зелена, одне-дворядна; листочки її лінійні, загострені, густо опушені. Квітколоже злегка опукле, голе. Колір крайових квіток червонясто-жовтогарячий, жовтогарячий, яскраво чи блідо-жовтий; середніх - жовтогарячий, жовтувато-коричневий чи жовтий. Обгортка сіро-зелена. Запах слабкий. Смак солонувато-гіркий.
Листки шавлії (Folia Salviae officinalis) (ГФ XI, вип.2, ст. 268). Шматочки листя різної форми зеленого, сірувато-зеленого чи сріблисто-білого кольору. Поверхня листя рівномірно-зморшкувата з густою мережею жилок, сильно втиснених зверху і виступаючих знизу; покрита довгими волосками, особливо з нижньої сторони. Запах ароматний. Смак гіркувато-пряний, злегка в'язкий.
Трава череди (Herba Bidentis tripartitae) (ГФ ХI, вип.2, ст. 305). Шматочки листя, стебел, бутонів і квіток, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір зелений, бурувато-зелений чи зеленувато-фіолетовий із бруднувато-жовтими вкрапленнями. Запах слабкий. Смак гіркуватий, злегка в'язкий.
Трава деревію (Herba Achilleaea millefolii) (ГФ ХI, вип.2, ст. 325). Шматочки кошиків, окремих квіток, листя, стебел різної форми, що проходять крізь сито з отворами діаметром 7 мм. Колір сірувато-зелений з білувато-жовтими вкрапленнями. Запах слабкий, ароматний. Смак пряний, гіркуватий.
Настойка прополісу ( Tinctura Propolisi) (ФС 42У-34-19-95). Прозора рідина від жовтувато-коричневого до червоно-коричневого кольору, зі специфічним запахом.

2.2. Методи досліджень
Визначення вологості лікарської рослинної сировини у зборах "Уролік " і "Воспалік" проводили згідно методиці ГФ ХІ вид. ч.1, стр.285
Визначення вмісту екстрактивних речовин у лікарській рослинній сировині, і в зборах "Уролік " і "Воспалік" проводили згідно методиці ГФ ХІ вид. ч.1, стр. 295.
Визначення вмісту загальної золи в зборах "Уролік " і "Воспалік" проводили згідно методиці ГФ ХІ вид. ч.2, стр.24. Визначення золи, нерозчинної в кислоті хлористоводневій в зборах "Уролік " і "Воспалік" проводили згідно методиці ГФ ХІ вид. ч.2, стр. 25.
Ідентифікація основних діючих речовин, які знаходяться у
лікарських рослинах, що входять до складу зборів "Уролік " і "Воспалік"
Сапоніни
Приготування водного та спиртово-водного витягу зборів: 1,5 г збору поміщають у конічну колбу на 100 мл зі зворотнім холодильником. Заливають 50 мл 50%-го спирту і нагрівають на киплячому водяному нагрівнику 15 хв. Після охолодження фільтрують крізь складчастий фільтр. 20 мл фільтрату випаровують на водяній бані до 10 мл (звільнюються від спирту). Одержаний водний витяг використовують для проведення проби піноутворення і деяких осадових реакцій, спиртово-водний витяг - для інших якісних реакцій і хроматографічного аналізу.
Проба піноутворення: 1,5 мл водного витягу енергійно збовтують протягом 1 хв.
Реакції осадження:
- до 1 мл водного витягу додають 3 - 4 краплини 10%-го розчину ацетату свинцю основного;
- до 1 мл водного витягу додають 3 - 4 краплі баритової води;
- до 1 мл спиртово-водного витягу додають 1 мл 1%-го спиртового розчину холестерину.
Кольорові реакції:
Реакція Лафона. До 2 м