Ви є тут

Фінансово-кредитне забезпечення розвитку харчової промисловості регіону (на матеріалах Черкаської області)

Автор: 
Назаренко Сергій Анатолійович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U000698
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВ
ЗА РАХУНОК КРЕДИТІВ БАНКІВ
2.1 Структурно-динамічні характеристики та територіальні особливості розвитку
харчової промисловості в Черкаському регіоні
Харчова промисловість Черкащини є потужним промисловим комплексом, який значною
мірою визначає тенденції розвитку промисловості області і охоплює підприємства
майже усіх видів діяльності з виробництва харчової продукції, насамперед,
м’ясної, молочної, з виробництва хліба і хлібобулочних та макаронних виробів,
кондитерських виробів, цукру, напоїв, спирту, круп та борошна, перероблення
овочів, промислової переробки риби. В останні роки на підприємствах харчової
промисловості відбулись суттєві зміни, частка виробленої цими підприємствами
продукції в загальнообласному обсязі виробництва значно зросла: якщо у 2001 р.
підприємствами галузі вироблялась третина промислової продукції області, то в
2003 р. понад 40 % виробленої в області продукції припадало на підприємства
харчової промисловості, що свідчить про посилення соціальної орієнтації
підприємств, які виробляють переважно продукцію кінцевого призначення для
внутрішнього споживання.
У 1990 році було вироблено продукції у діючих оптових цінах на суму 1158888
тис. крб, темпи приросту у порівняльних цінах склали 1 %. У 2000 році обсяг
реалізованої продукції склав 1013285 тис. грн, а вироблено продукції у діючих
оптових цінах було на суму 1060959 тис. грн.. Проте у 2000 році темпи зниження
у порівняльних цінах склали – 3,2 %. Протягом 2001-2004 рр. спостерігався
приріст виробництва харчової продукції. Так, темпи приросту у порівняльних
цінах склали 16,8 %, 11,6 %, 34,2 %, 18,7 у 2001, 2002, 2003, 2004 рр.
відповідно. У 2002 році було вироблено продукції у діючих оптових цінах на
214168 тис. грн більше, ніж у 2001 році, у 2003 році порівняно з попереднім –
на 431297 тис. грн більше (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Динаміка основних показників діяльності харчової галузі
в Черкаській області за 1990-2004 рр.
Показники
Роки
1990
2000
2001
2002
2003
2004
Одиниці виміру
2
Темпи приросту, зниження (-) у порівняльних цінах
1,0
-3,2
16,8
11,6
34,2
18,7
Вироблено продукції у діючих оптових цінах
тис. грн
1158888
1060959
964997
1179165
1610462
Складено за матеріалами Головного управління статистики у Черкаській області //
www.oda.ck.ua
Протягом 2003 р. виробляли харчову продукцію 328 підприємств, або четверта
частина усіх промислових підприємств області, дві третини з яких – це суб’єкти
підприємницької діяльності малого бізнесу.
Сировинною базою для виробництва продукції харчової промисловості є сільське
господарство. В усіх категоріях господарств в 2003 р. було вирощено 1 млн 235
тис. т зерна у вазі після доробки (63 % обсягу 2002 р.), з них пшениці – 69,5
тис. т (9 %), ячменю – 451,5 тис. т (89 %), кукурудзи – 580 тис. т (126 %),
проса – 16 тис. т (у 2,4 рази більше), гречки – 20,7 тис. т (125 %),
зернобобових – 55,1 тис. т (76 %); цукрових буряків (фабричних) – 859,3 тис. т
(85,5 %), соняшника – 158,4 тис. т (185 %), картоплі – 771,6 тис. т (109 %),
овочів – 319,7 тис. т (114 %), фруктів – 62,6 тис. т (170 %).
Обсяги виробництва продукції підприємствами харчової промисловості Черкаської
області за видами в період 1954 – 2004 рр. подані в додатку Д.
У харчовій промисловості при виробництві продукції в значній мірі
використовується давальницька сировина. За 2003 р. вартість переробленої
давальницької сировини склала 267,3 млн грн, це майже 27,9 % вартості
переробленої давальницької сировини по області. У 2002 р. частка давальницької
сировини харчової промисловості у обласних обсягах була вища і становила 33,3
%.
Протягом 2004 р. з використання давальницької сировини вироблено 66-77 %
ковбасних виробів, цукру-піску, круп, борошна, олії; харчові концентрати
вироблялись з давальницької сировини в повному обсязі. В незначній мірі
застосовується давальницька сировина при виробництві продукції з незбираного
молока (2,8 %), консервів (6,7 %), кондитерських виробів (1,5 %). Трохи більше
10 % м’яса, комбікормів вироблялось в 2003 році з давальницької сировини
(додатку Е).
У 2003 р. підприємствам харчової промисловості вдалося закріпити розпочату в
2001 р. тенденцію нарощування виробництва. Приріст продукції на підприємствах
харчової промисловості за три роки склав 74,9 %, по області приріст склав 54,3
%, за 2003 р. до попереднього року приріст продукції становив 34,2 % (по
області – 28,3 %).
Обсяг виробленої продукції у харчовій промисловості Черкаського регіону за 2003
р. у діючих оптових цінах склав 1638,2 млн грн, що становить 40,9 % загального
обсягу промислового виробництва в області (рис 2.1).
Рис. 2.1 Динаміка індексів виробництва, у відсотках до попереднього року
Основні показники діяльності підприємств харчової промисловості області подано
в додатку Ж).
Саме на підприємства молочної промисловості, припадає найбільша частка обсягів
виробництва харчової промисловості. За 2003 р. ними вироблено продукції на
389,3 млн грн, або 23,8 % від обсягу харчової промисловості – це на 9,9 %
більше рівня 2002 р. П’ята частина виробленої в харчовій промисловості
продукції припадає на тютюнову промисловість, де обсяг виробництва продукції
проти попереднього року зріс більш ніж у два рази і склав 330,4 млн грн
Підприємствами м’ясної промисловості у 2003 р. вироблено продукції на 167,9 млн
грн, що становить 10,2 % від обсягу виробництва харчової промисловості, у
порівняні з 2002 р. приріст продукції склав 31,1 %. Підприємства по виробництву
цукру випустили продукції на 161 млн грн (9,8 %), що на 40,4 % більше рівня
2002 р.