Ви є тут

Вплив державного регулювання на ефективність діяльності підприємств цукрової промисловості

Автор: 
Духновська Людмила Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
3406U001516
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ВПЛИВУ ОСНОВНИХ ЧИННИКІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ЦУКРОВИХ
ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Аналіз ефективності виробництва цукрових буряків як чинник зростання
ефективності виробництва цукру
Підвищення ефективності бурякоцукрового виробництва неможливе без об’єктивної
економічної оцінки різних явищ, що мають місце в сільському господарстві. На
основі одного критерію таку оцінку дати не можливо, необхідні конкретні
показники, що відбивають вплив різних факторів на процес виробництва. Лише
система показників дозволяє провести комплексний аналіз і зробити достовірні
висновки щодо зміни економічної ефективності бурякоцукрового комплексу. За
допомогою системи показників можна конкретизувати основний або допоміжний
критерії (загальні, специфічні), дати узагальнену кількісну і якісну
характеристику економічних процесів, пов’язаних з ефективністю виробництва.
В нових умовах господарювання виникла нагальна потреба, з одного боку,
удосконалювати та розширювати сферу показників ефективності виробництва
цукрового буряку, з іншого боку, визначити узагальнюючі показники, оскільки
більшість з них розрізнені і не дозволяють одержувати об’єктивні дані. Система
показників оцінки техніко-економічного рівня виробництва цукрового буряку
представлена у додатку Е.
Для оцінки економічної ефективності бурякоцукрового комплексу використаються як
натуральні, так і вартісні показники. Вихідною є їх натуральна форма. Однак
натуральні показники відбивають лише одну сторону досягнутої ефективності. Для
виявлення економічного ефекту необхідно також знання сукупних витрат праці, що
забезпечили одержання даної урожайності або продуктивності. Один і той самий
рівень може бути досягнутий при різних витратах. Більше того, при однаковому
урожаї може бути різна якість продукції, що дуже впливає на ефективність
виробництва. Щоб одержати сумарні величини витрат і результатів виробництва,
обсяг виробництва продукції переводять у грошову форму. Вартісні показники
мають не тільки облікове, але і економічне значення, тому що з їх допомогою
опосередковуються товарно-грошові відносини.
Найбільш важливими показниками економічної ефективності сільськогосподарського
виробництва є:
- показники використання землі;
- показники, що характеризують рівень і динаміку продуктивності праці;
- показники використання основних засобів;
- показники використання виробничих витрат і рентабельність
сільськогосподарського виробництва.
Економічна ефективність виробництва цукрового буряку і цукру визначається
впливом складного комплексу природно-кліматичних, технологічних,
науково-технічних, організаційно-економічних факторів.
Природнокліматичні та ґрунтові умови України сприяють вирощуванню високих
урожаїв цукрових буряків, що разом із географічними, транспортними та
соціальними факторами зумовлює оптимальне розміщення і розвиток підприємств
цукрової промисловості. Характерною ознакою ґрунтового потенціалу бурякосіючих
районів України є велика строкатість різновидів ґрунтів, мінливість їх
агрофізичних та агрохімічних властивостей. В Україні зона стабільного
вирощування цукрових буряків сягає близько 800 тис. га, зона ризикового – 400
тис. га, що в сумі складає 1200 тис. га.
Ефективність роботи бурякоцукрового комплексу залежить від ефективності
виробництва в окремо взятих галузях - буряківництві та цукровій промисловості.
Але це не означає, що вона визначається як сума результатів виробництва двох
головних галузей. Загальним критерієм ефективності бурякоцукрового комплексу,
на нашу думку, є ступінь забезпечення населення країни цукром. Реалізація цієї
мети знаходить відображення в показниках виробництва та споживання цукру у
розрахунку на душу населення. При порівняні виробництва цукру на душу населення
з раціональними нормами споживання можна дати висновок про досягнутий рівень.
Основними показниками економічної ефективності в буряківництві є: урожайність
цукрового буряку, трудомісткість, собівартість, рівень рентабельності
виробництва цукрового буряку; у цукровій промисловості - вихід цукру,
коефіцієнт витягу цукру, матеріалоємність, фондовіддача, рівень рентабельності
виробництва цукру.
Проаналізуємо ефективність виробництва цукрових буряків за останні роки. За
даними Держкомстату України у 2004 році цукрові буряки вирощували на площі 699
тис. га, що на 33,4 тис. га більше, ніж у 2003 році (або на 5%). З них у
сільськогосподарських підприємствах було посіяно 528,7 тис. га, а в
господарствах - 170,3 тис. га. (рис. 2.1). Збільшилась кількість надходження
цукрових буряків у порівнянні з попередніми періодами, проте змінилась
структура виробників цукрових буряків – зросла кількість фізичних осіб,
особливо у Західних областях України, де кількість здавачів на один цукровий
завод складає 30 тисяч і більше. Це змусило цукрові заводи змінити систему
організації приймання цукрових буряків – відкривати додаткові бурякопункти,
створювати систему менеджменту з реалізації насіння, мінеральних добрив та
засобів захисту рослин. Ускладнилися питання організації доставки цукрових
буряків на цукровий завод.
Значно зменшились площі посівів господарств таких областей:
Вінницької - на 23,2 тис. га
Хмельницької - на 16,5 тис. га
Тернопільської - на 14,0 тис. га
Київської - на 11,5 тис. га
Черкаської - на 9,3 тис. га
Рис. 2.1. Площа до збирання цукрових буряків, тис. га
Урожайність цукрових буряків по Україні склала в 2003 році 199,6 ц /га (а в
2002р. – 189,0 ц /га). Найвищий урожай цукрових буряків отримали господарства
Чернігівської області – 247,9 ц /га, Київської о