Ви є тут

Організаційно-економічний механізм забезпечення конкурентоспроможності підприємств (за матеріалами харчових підприємств Херсонського регіону)

Автор: 
Пустова Наталія Олексіївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
3407U000911
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГІОНУ
2.1. Особливості регіонального ринку харчової продукції та конкурентних позицій місцевих виробників

На частку Херсонщини, як регіону України, припадає 4,7% площі території держави, у тому числі 4,5% площі сільськогосподарських угідь, 2,5% загальної кількості населення. В цьому агропромисловому регіоні виробляється 1,8% валової доданої вартості, зосереджено 2,3% основних фондів України, 0,8% - продукції промисловості, збут продукції сільського господарства - 3,6%. По адміністративно-територіальному розподілу за площею сільгоспугідь Херсонщина займає 8 місце та 21 місце за чисельністю населення в загальній кількості областей України.
Регіональні потреби у продовольстві визначають певні показники, особливо кількість постійного населення з урахуванням чисельності населення, яке прибуває в Херсонську область на відпочинок та з інших причин. Обсяг регіональних продовольчих потреб можна визначити, виходячи зі встановлених науково обґрунтованих фізіологічних норм їх споживання за рік з урахуванням деяких специфічних чинників, що впливають на рівень споживання харчових продуктів.
Виходячи із зазначеного, можна орієнтовно визначити регіональні потреби Херсонщини в продовольстві, обсяги і динаміка змін яких за останні роки характеризується даними табл. 2.1.
Як свідчать наведені орієнтовані розрахунки, потреби Херсонщини в продовольстві складають близько 1,7 млрд. кілокалорій, причому у зв'язку зі скороченням за останні роки чисельності постійного населення, вони мають тенденцію до зниження порівняно з попередніми роками.

Таблиця 2.1
Регіональні потреби Херсонщини в продовольстві
ПоказникиРоки2005р. у % до2001200220032004200520012004Кількість населен-ня, тис. осіб1175,11161,41149,81138,21139,597,0100,1Норма середньодо-бового споживання харчових продуктів у розрахунку на душу населення, к/кал.32503250325032503250100,0100,0Нормативні регіо-нальні потреби в продовольстві, тис. к/кал.3819377537373699370397,0100,1Перехідні резервні запаси продоволь-ства, тис. к/кал.820820820838838102,2100,0Загальні регіональ-ні потреби, тис. к/кал.4639459545574537454197,9100,1Усього за рік, тис. к/кал.1693235167717516633051656005165746597,9100,1
Розраховано за даними [95, с.31; 96, с.31; 98, с.105].
Задоволення потреб регіону в окремих видах продовольства може бути проілюстроване шляхом порівняння досягнутих рівнів споживання основних видів харчування з визначеними фізіологічними нормами споживання. За останні роки тенденції задоволення фізіологічних потреб населення Херсонщини в продовольстві характеризуються певними змінами.
Як відомо, головною функцією харчової промисловості є задоволення потреб людини в продуктах харчування як однієї з провідних умов забезпечення її життєдіяльності. Кількісну та якісну характеристику реалізації цієї функції відображають дані за рівнем задоволення фізіологічних потреб населення в основних продуктах харчування. В 2005 році загальна калорійність спожитих продуктів харчування на Херсонщині становила 80,5% від встановленої фізіологічної норми їх споживання. Основними джерелами пропозиції продуктів харчування в регіоні є сільське господарство і харчова промисловість, а також завезення їх із-за меж області.
Розвиток сільського господарства Херсонського регіону в 2001-2005 роках характеризується тенденцією зменшення обсягів виробництва за деякими позиціями продукції рослинництва і тваринництва (табл. 2.2).
Хоча за останні роки виробництво валової продукції сільського господарства в господарствах усіх категорій в порівняних цінах 2000 року порівняно з 2001 р. зменшилося на 10 млн. грн. Обсяг продукції рослинництва у 2001-2005 роках збільшився на 3,6 млн. грн., а тваринництва скоротився на 13,6 млн. грн., або на 2,1%.
В 2001-2005р.р. порівняно з 1990-2000р.р. обсяг виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції в різних сферах агропромислового комплексу регіону зумовив загальний спад обсягу сировини для виробництва продовольчих товарів.

Таблиця 2.2
Динаміка виробництва сільськогосподарської продукції
в Херсонському регіоні (у порівняних цінах 2000 р., млн. грн.)
ПродукціяРоки2005р. у % до 2001 р.20012002200320042005Продукція сільського господарства, всього2284,92071,81613,42269,92274,999,6Продукція рослинництва - всього,
в тому числі:1640,01339,9980,51701,51643,6100,2зернові культури932,4658,4176,0818,1668,571,7технічні культури84,282,5131,5209,9267,3в 3,2 р.б.картопля, овочі та баштанні498,8489,9516,6508,0551,8110,6плодово-ягідні96,884,0150,4106,7120,8124,8кормові культури36,937,944,446,637,7102,2інша продукція рослинництва- 9,1- 12,8- 38,412,2- 2,527,5Продукція тваринництва - всього,
в тому числі:644,9731,9632,9568,4631,397,9вирощування худоби та птиці353,6394,6328,7258,7300,885,1молоко221,6250,2229,7226,6235,4106,2яйця51,966,952,855,659,8115,2вовна1,21,00,90,80,758,3інша продукція тваринництва16,619,220,826,734,6в 2,1 р.б.
Розраховано за даними [96, с. 126; 98, с.123].
За цей же період значно зменшилися обсяги реалізації продукції рослинництва і тваринництва сільськогосподарськими підприємствами, що привело до скорочення обсягів сировинних ресурсів для підприємств харчової промисловості. Так, реалізація основних видів продукції рослинництва і тваринництва сільськогосподарськими підприємствами в області скоротилася в таких розмірах: зернових культур - на 381,1 тис. т., або на 40,7%; картоплі - на 0,3 тис. т., або на 37,5%; овочів - на 3,9 тис. т., або на 3,5%; плодів і ягід - на 12,9 тис. т., або на 49,8%; худоби і птиці - на 8,9 тис. т., або на 53,9%; молока і молочних продуктів - на 31,6 тис. т., або на 57,9%; яєць - на 12,5 млн. шт., або на 60,1%. Розраховано за даними [96, с.133; 98, с.