Ви є тут

Формування якості плодів чорної смородини та її збереження в продуктах консервування

Автор: 
Осокіна Ніна Максимівна
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0508U000080
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
УМОВИ, СХЕМА ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ
Дисертаційна робота виконувалась впродовж 1978-1980 та 1985-2006 рр. в умовах
лабораторії кафедри технології зберігання і переробки продукції рослинництва,
лабораторії з оптимізації родючості грунту в садах, в
навчально-науково-виробничому відділі та ДП НДГ „Родниківка” Уманського
державного аграрного університету, а також Уманському та Гайсинському
консервних комбінатах.
В дослідженнях використані плоди чорної смородини сортів Сандерс, Голіаф,
Юннат, Пілот О. Мамкін, Минай Шмирьов, Білоруська солодка, Новина Прикарпаття,
що відбирали у навчально-дослідному господарстві „Родниківка”,
науково-навчальній станції Уманського державного аграрного університету.
Насадження чорної смородини розташовані в центральній частині Правобережного
Лісостепу України. Клімат регіону помірно-континентальний з нестійким
зволоженням, нерівномірністю випадання опадів та нестабільністю температур.
Особливості географічного положення і атмосферних процесів зумовлюють в окремі
роки несприятливі явища погоди: зливи, град, сильні вітри, посухи, високі
температури літом і низькі зимою, що відбивається як на врожаї, так і на його
якості.
2.1. Схема та методика досліджень
Програма реалізації досліджень проводилася за чотирма головними напрямками
(рис. 2.1).
1. Формування споживних властивостей плодів чорної смородини протягом періоду
вегетації та їх збереженість.
Дослід 1.1. Дослідження впливу агрокліматичних показників на початок, кінець
вегетації, тривалість періоду вегетації чорної смородини проводили протягом
1986-2000рр.
При спостереженнях фіксували: початок періоду вегетації (за температурою
повітря вище 5°С), випадання опадів напередодні збирання врожаю, початок та
кінець масового збирання врожаю.
За даними метеостанції Умань протягом періоду вегетації чорної смородини
розраховували [439]:
суми ефективних температур вище 5°С;
суми ефективних температур вище 10°С;
суми активних температур ;
кількість опадів;
гідротермічний коефіцієнт (ГТК).
Дослід 1.2. Визначення вмісту сухих розчинних речовин, цукрів, кислот,
аскорбінової кислоти плодів чорної смородини сортів Голіаф, Пілот О. Мамкін,
Минай Шмирьов, Білоруська солодка, Новина Прикарпаття проводили протягом
1985-2000рр.
Дослід 1.3. Визначення якісного складу органічних кислот плодів чорної
смородини сортів Минай Шмирьов, Білоруська солодка проводили в 2004 році.
Дослід 1.4. Визначення вмісту пектинових речовин у плодах чорної смородини
сортів Сандерс, Голіаф, Юннат проводили в 1978-1980 рр. під час:
формування ягід (зелені – двотижнева зав’язь, в період забарвлення, споживчої
стадії стиглості);
зберігання згідно методичних вказівок [285, 335] за температури +2°С, 0°С, -2°С
в холодильній камері КХР-12М в умовах звичайного газового середовища (ЗГС –
контроль); в поліетиленових пакетах із плівки завтовшки 50-55 мкм (модифіковане
газове середовище – МГС), контейнерах із регульованим газовим середовищем (РГС)
– 11%СО2+10%О2 та 5%СО2+3%О2 з відносною вологістю повітря 90-95%.
Дослід 1.5. Дослідження локалізації пектинових речовин у плодах чорної
смородини сортів Минай Шмирьов, Білоруська солодка проводили в 2004 році
протягом формування ягід (у період забарвлення – бурі плоди, споживчого ступеня
стиглості).
Дослід 1.6. Визначення вмісту фенолкарбонових кислот, флавоноїдів (антоціанів,
флавонолів) у плодах чорної смородини сорту Минай Шмирьов проводили в
2004-2005рр. протягом формування ягід (у період забарвлення – бурі плоди,
споживчого ступеню стиглості).
Дослід 1.7. Визначення вмісту азотистих речовин: азоту, білків, складу
амінокислот та нітратів проводили в плодах чорної смородини сорту Минай Шмирьов
споживчого ступеню стиглості в 2004 році.
Дослід 1.8. Дослідження складу мінеральних речовин у плодах чорної смородини
сорту Минай Шмирьов споживчого ступеню стиглості проводили в 2004 році.
2. Оптимізація технології заморожування плодів чорної смородини
Дослід 2.1. Вплив способів заморожування на фізичні та хімічні зміни плодів.
Дослідження проводили протягом 1990-1994 рр. в умовах лабораторії кафедри
технології зберігання і переробки продукції рослинництва та цеху швидкого
заморожування Уманського консервного комбінату згідно „Методических указаний по
проведению исследований с быстрозамороженными плодами, ягодами и овощами”
[224].
Плоди чорної смородини споживчого ступеня стиглості збирали за сприятливих
погодних умов, відбирали ягоди без китиць згідно ГОСТ 6829-89, в ящики-лотки
№5.2 масою 4-5 кг. Транспортували до лабораторії та швидкоморозильного цеху.
Після інспекції, миття, видалення води на фільтрувальному папері, повторної
інспекції плоди пакували в сітчасті пакети місткістю 400-500 г (контроль),
зважували на вазі ВЛТК-500, заморожували за такими варіантами досліду:
– повільне заморожування в морозильних камерах „Calex” за температури
-20...-22°С;
– швидке заморожування в швидкоморозильній камері з примусовою циркуляцією
повітря швидкістю 1,5-2,5 м/сек. за температури -30...-32°С.
Після зважування плоди дослідних варіантів пакували в парафіновані коробки та
поліетиленові пакети масою 400-500 г, товщиною плівки 50-55 мкм, герметизували.
Пакети і коробки (дослід та контроль) зберігали за температури не вище -18°С
протягом 10 місяців.
В плодах чорної смородини сорту Пілот О. Мамкін врожаю 1990-1991 рр. визначали
втрати маси протягом заморожування, а потім через 6, 8 і 10 місяців зберігання
в сітчастих пакетах. Повторність визначення десятиразова. Паралельно у ці ж
строки, після дефростації на повітрі, проводили органолептичну оцінку плодів,
визначення кілько