Ви є тут

Організація і методи управлінського обліку в рослинництві

Автор: 
Погребняк Наталія Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U001483
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ ОБЛІКУ В
СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ УКРАЇНИ
2.1. Загальна характеристика обліку виробництва продукції рослинництва
Облік процесу виробництва займає центральне місце в системі управ-лінського
обліку. В нових умовах господарювання сільськогосподарські підприємства та їх
структурні підрозділи повинні в повній мірі мати в розпорядженні інформацію про
розмір та структуру витрат виробництва, номенклатуру вирощуваної продукції,
вихід продукції. Адже без такої інформації неможливо виявити результати
виробничо-господарської діяльності.
В загальній структурі процесів господарської діяльності сільськогоспо-дарських
підприємств, ефективність процесу виробництва визначається створеними умовами
(технологією, якістю сировини, рівнем кваліфікації працівників та мотивацією їх
праці), а також сам впливає на конкурентоспроможність продукції галузі
рослинництва. Від продуктивності сільськогосподарського виробництва залежить, в
кінцевому рахунку, добробут населення та розвиток економічного потенціалу
України.
Головною метою обліку процесу виробництва є повна і своєчасна фіксація
фактичного розміру витрат та виходу продукції, з одночасним контролем всіх
видів ресурсів, що споживаються в процесі виробництва. Із мети випливають
основні завдання обліку виробництва. До них належать:
забезпечення повноти та своєчасності відображення господарських операцій;
накопичення даних для розрахунку собівартості продукції та інформацій-не
забезпечення процесу прийняття рішень із врахуванням їх економічних наслідків;
розподіл витрат за їх ознаками у відповідності із стандартами бухгалтер-ського
обліку: за економічними елементами і статтями, за місцями виникнення витрат, за
центрами відповідальності та іншими ознаками;
обчислення собівартості одиниці продукції (робіт, послуг) та розрахунок
фінансових результатів;
забезпечення бази ціноутворення (у тому числі і трансфертного);
проведення контролю за виконанням планових показників, дотриманням режиму
економії.
Рослинницька галузь займає домінуючі позиції в загальній структурі
сільськогосподарського виробництва Бершадського району Вінницької області. Так,
на приладі ТОВ “Флора” можна побачити характерну для досліджуваних господарств
району структуру товарної продукції. Грошові надходження від реалізації
рослинницької продукції складають близько 70% від загального об’єму надходжень
(таблиця 2.1).
Наближення обліку виробництва до потреб виробничого менеджменту розширює сферу
повноважень бухгалтерського обліку. Зростають вимоги до інформації, що
використовується в процесі управління. По мірі розвитку ринкових відносин в
облік включаються такі об’єкти, як: якість продукції, виконання договірних
зобов’язань, прибутковість вирощеної продукції для конкретного виробника. В
зв’язку з цим великого значення набувають дослідження в сфері класифікації
витрат.
В ході операційної діяльності сільськогосподарські підприємства здійснюють
різноманітні, за своїм складом та призначенням витрати, які в свою чергу,
визначають загальний об’єм виробництва, номенклатуру продукції та її якісні
характеристики. Тому класифікація витрат має велике теоретичне і практичне
значення в обліку процесу виробництва для розуміння того, як ними управляти
(додаток В).
Головним завданням класифікації витрат виступає необхідність одержання
інформації для калькулювання та економічного аналізу
Таблиця 2.1
Структура товарної продукції ТОВ “Флора” за 2000-2002 роки
Продукція
2000
2001
2002
тис. грн.
тис. грн.
тис. грн.
Зернові і зернобобові
584,3
28,21
468
22,81
689
20,99
в т.ч. пшениця
218,9
10,57
248,3
12,1
290,3
8,85
жито
0,8
0,04
просо
3,9
0,19
гречка
27,2
1,31
31,5
1,54
12,4
0,38
кукурудза
233,9
11,29
102,1
4,98
353,9
10,78
ячмінь
47,4
2,29
59,4
2,89
18,7
0,57
горох
51,9
2,51
26,7
1,3
13,4
0,41
овес
0,3
0,01
Соняшник
48,2
2,33
69,9
3,41
291,6
8,89
Соя
1,8
0,09
31,8
1,55
Ріпак
56
2,73
0,03
Картопля
651,5
19,85
Цукровий буряк
859,6
41,5
679,5
33,11
720,5
21,95
Овочі відкритого ґрунту
11,2
0,54
6,7
0,33
Баштанні
1,2
0,06
Плоди зерняткові і кісточкові
6,7
0,32
9,1
0,28
Інша продукція рослинництва
10,8
0,52
14,3
0,69
8,3
0,25
Разом по рослинництву
1522,6
73,51
1327,4
64,69
2370
72,21
Разом по тваринництву
548,8
26,49
724,6
35,31
911,9
27,79
Всього по господарству
2071,4
100
2052
100
3281,9
100
використання ресурсів, а також для здійснення планування обліку процесу
виробництва, для формування центрів відповідальності і центрів витрат. В
економічній літературі нараховується близько двох десятків класифікаційних
ознак витрат. Одними із найпоширеніших класифікацій витрат виробництва є їх
групування за економічними елементами і статтями калькуляції.
Облік витрат виробництва в поелементному розрізі є основою всієї організації
виробничого обліку. Він має важливе макроекономічне значення завдяки тому, що
здійснює розподіл витрат на витрати живої і уречевленої праці та визначає їх
співвідношення в сукупних витратах.
Групування витрат за елементами дозволяє:
побачити, що і в яких обсягах витрачається в загальному по підприємству на
виробництво продукції;
визначити потребу в оборотних і необоротних активах;
контролювати витрати за їх економічним змістом та ін.
Поелементний перелік витрат дає можливість встановити фактори і основні
напрямки зниження собівартості продукції, а також визначити, до якого типу
виробництва належить підприємство за переважанням використовуваних ресурсів
(матеріало-, трудо- чи фондомістське).
Методичн