РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА В АГРАРНИХ
ПІДПРИЄМСТВАХ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Тенденції розвитку птахівництва та його спеціалізація
Птахівництво є комплексною галуззю, яка об’єднує два основні напрями діяльності
– виробництво яєць і м'яса птиці. Галузь птахівництва традиційно розвивалася в
Україні в зонах Степу і Лісостепу на основі наявної кормової бази і розміщення
виробництва зерна. Промислове птахівництво почало розвиватися з 1964 р.
Постановою Уряду УРСР від 21 жовтня 1964 р. № 1103 "Про організацію виробництва
яєць і м'яса птиці на промисловій основі в Українській РСР" були визначені
напрями розвитку птахівництва, встановлені строки будівництва виробничих
потужностей, великих промислових комплексів, обсяги виробництва яєць і м'яса
птиці на перспективу.
Бурхливий розвиток галузі пов’язаний із впровадженням інтенсивних технологій
виробництва, розвитком комбікормової промисловості, інфраструктурного
забезпечення, транспортної мережі. Використання досягнень науково-технічного
прогресу, комплексної техніки, обладнання систем машин у вигляді поточних ліній
з високим рівнем автоматизації перетворили птахівництво у промислову галузь,
залежність якої від природних умов набагато нижча, ніж інших галузей сільського
господарства. Крім цього, важливу роль відіграв перехід господарств на
використання тільки високопродуктивної птиці. Організація системи племінних
господарств, які використовували і формували батьківські форми
високопродуктивних гібридів птиці, дозволили значно підвищити продуктивність
галузі. За ці роки в розвиток промислового птахівництва було витрачено 4876,6
млн. крб. бюджетних асигнувань, в т.ч. 3621 млн. крб. – виробничого
призначення. Від реалізації продукції птахівничі підприємства отримали 6308,6
млн. крб. прибутку, або 1,44 крб. прибутку на 1 крб. капіталовкладень.
Середньорічне виробництво яєць в Україні за 1980-1990 рр. становило17,2 млрд.
шт., а м'яса птиці – 898,7 тис. т. Виробництвом продукції птахівництва
займалися більш як 4 тис. господарств, з них 320 – на промисловій основі [100,
с.3-5].
Розвиток птахівництва до початку 90-х років характеризувався високими темпами
спеціалізації і концентрації виробництва, які проявилися у зростанні
виробництва і продуктивності птиці. Україна займала важливе місце у
загальносоюзному виробництві продукції птахівництва. Так, у 1981-1985 рр. в
республіці було сконцентровано 21,5% виробництва яєць. Пік розвитку галузі в
Україні припадає на 1989 р. Тоді на одного жителя було вироблено в середньому
по 340 яєць та 18,5 кг м’яса птиці в живій вазі. Несучість курей на фабриках
сягала 240 яєць від курки-несучки, середньодобові прирости бройлерів – 22 г,
витрати кормів на виробництво 1000 яєць були знижені до 1,8 ц і на 1 ц приросту
бройлерів – до 3,6 ц корм. од. Виробництво яєць у суспільному секторі зросло в
1989 р. проти 1965 р. в 6,8 і м’яса птиці в 7,8 рази, а на птахофабриках
відповідно в 17 і 12 разів [21, с.46]. Україна мала високу частку в
загальносвітовому виробництві курячих яєць, яка в 1989 р. становила 2,8% (9
місце). В 1995 р. питома вага України в загальносвітовому виробництві знизилася
до 1,2 % (15 місце) [140, с.91].
Перебудова соціально-економічних відносин і перехід до ринкової системи
господарювання для промислового птахівництва, як і інших галузей тваринництва,
супроводжувалися зменшенням обсягів виробництва і зниженням економічної
ефективності. Підтвердженням цього є аналіз динаміки поголів'я і виробництва
продукції за 1990-2005 рр., які відображено в таблиці 2.1. Скорочення поголів'я
птиці відбувалося до 2002 р. В 1998 р. в усіх категоріях господарств
налічувалося 123,3 млн. гол. птиці - це найнижчий рівень за досліджуваний
період. Порівняно з 1990 р. поголів'я птиці скоротилося вдвоє. За чисельністю
поголів’я країна повернулася на рівень 1968 р.
Таблиця 2.1
Динаміка поголів'я птиці і виробництва продукції птахівництва в Україні*
Показники
Роки
2005р. у % до 1990 р.
1990
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
Поголів'я птиці,
млн. гол.
255,3
164,9
149,7
129,4
123,3
129,5
126,1
123,7
136,8
147,4
142,4
152,8
59,8
в т. ч
в с.-г. підприємствах
142,4
64,9
54,1
34,3
30,3
31,1
27,8
25,3
35,2
41,7
42,3
50,6
35,5
в господарствах населення
112,9
100,0
95,6
95,1
93,0
98,4
98,2
98,4
101,6
105,7
100,1
102,2
90,5
Виробництво м'яса птиці в забійній вазі, тис. т
708,4
235,2
217,8
186,0
200,0
204,2
193,2
238,9
299,7
324,0
330,0
497,0
70,1
в т. ч.
в с.-г. підприємствах
356,8
64,8
49,9
28,8
36,9
29,3
35,8
66,5
119,8
162,2
229,3
317,8
89,1
в господарствах населення
351,6
170,4
167,9
157,2
163,1
174,8
157,4
172,4
179,9
161,8
146,2
179,2
51,0
Виробництво яєць, млн. шт.
16286,7
9403,5
8763,3
8242,4
8301,4
8739,7
8808,6
9668,2
11309,3
11477,0
11955,0
13045,9
80,1
в т. ч.
в с.-г. підприємствах
10126,0
4170,8
3675,4
3083,5
3070,1
3245,1
2977,3
3679,5
4983,3
5039,6
5530,6
6458,1
63,8
в господарствах населення
6160,7
5232,7
5087,9
5158,9
5231,3
5494,6
5831,3
5988,7
6326,0
6437,5
6424,4
6587,8
106,9
*Розраховано за даними Держкомстату України. Стат. зб., 2005р. – С. 95
Про це наявно показано на діаграмі (рис. 2.1). За останні роки відзначаємо
приріст поголів’я птиці в суспільному секторі і господарствах населення.
Рис. 2.1. Динаміка поголів'я птиці за категоріями господарств в Україні, млн.
гол.
В особистих господарствах населення кількість птиці залишається майже на одному
рівні. Цей сектор економіки є досить стабільним, але він неспроможний