Ви є тут

Ефективність підприємницької діяльності фермерських господарств

Автор: 
Фаніна Ольга Леонідівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U001946
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
2.1. Умови господарювання фермерських господарств
Формування фермерських господарств в Запорізькій області почалося в 1991 р. До
1992 р., у так званий період перебудови по районах створювалися поодинокі
фермерські господарства. Правової бази ще не було, і формувалися вони переважно
за власною ініціативою працівників і з дозволу керівників господарств районів
та області. Фермерами ставали, як правило, керівники та спеціалісти
господарств, їх родичі. Особливих обмежень щодо площі землі, яка давалася в
довгострокову оренду, не було, і тому розмір землекористувань був різний – від
10–15 га до 100 га і більше. матеріально-технічні ресурси, які викуповувались у
колгоспів і радгоспів, оцінювалися на місцях і були дешевими. У державних
постачальних організаціях ці ресурси за ціною були доступними для перших
фермерів, і ті вступали у фермерство часто з повним набором необхідних засобів
виробництва. У подальшому ці фермери опинилися в більш вигідному становищі, ніж
ті, що створили свої господарства в наступні роки.
До 1997 р. (при відсутності земель запасу) єдиною умовою створення фермерського
господарства залишався вихід з колективного агроформування зі своєю земельною
часткою. Але ж відомо, що такі фермерські господарства (дрібні за розмірами) не
можуть ефективно функціонувати. Корисніше для господарства не допустити
роздробленості земельних ділянок, яке може призвести до зменшення обсягів
товарного виробництва.
На 1 січня 2004 року в Україні було зареєстровано 43016 фермерських
господарств, в 1992 р., відповідно, 14681, на одне господарство в Україні
припадало в середньому сільськогосподарських угідь 71,9 і 67,2 га ріллі, в 1992
р., відповідно, 19,9 і 17,7 га. Щодо Запорізької області, то в 1992 р. ці
показники становили, відповідно, 31,0 і 28,6 га, в 2003 р. – 95,8 і 91,9 га.
[132, 133] (додаток Б). Розмір і розвиток фермерських господарств Україні
показано в табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Розвиток фермерських господарств в областях України, в середньому за 1999 –
2003 рр.
Області
Кількість фермерських господарств з розрахунку на 1000 чоловік сільського
населення
Середня площа фермерських господарств, га
Урожайність,
ц/га
Вироблено з розрахунку на 1 господарст-во, ц
зернові й зернобобові
насіння соняшнику
м’ясо усіх видів (у забійній масі)
молоко
Україна (в цілому
2,61
58,5
20,2
7,3
2,0
17,4
АР Крим
2,36
40.3
15,8
4,2
1,1
9,8
Вінницька
1,18
63,6
19,7
5,2
7,3
70,5
Волинська
1,08
24,4
19,3
1,4
27,2
Дніпропетровська
5,42
89,4
23,0
10,0
1,4
14,8
Донецька
4,64
60.1
19,5
10,4
1,0
5,1
Житомирська
0,92
85,5
19,8
0,4
18,9
162,4
Закарпатська
1,79
67,4
34,4
9,1
1,7
14,7
Запорізька
5,05
83,3
17,3
8,7
4,3
4,5
Івано-Франківська
0,77
30,7
16,5
1,5
3,2
38,2
Київська
1,83
54,9
19,4
3,8
2,9
23,1
Кіровоградська
5,44
101,5
24,9
10,7
2,0
20,8
Луганська
4,48
110,1
14,7
8,0
2,1
20,2
Львівська
1,12
40,8
16,7
5,5
33,6
Миколаївська
10,5
39,7
20,9
7,9
0,5
3,3
Одеська
6,45
34,3
22,0
8,7
0,5
4,2
Полтавська
2,23
59,9
15,5
8,5
0,1
8,8
Рівненська
0,81
92,1
19,6
17,5
140,5
Сумська
1,81
57,8
16,3
3,9
0,5
6,8
Тернопільська
1,08
37,1
16,2
0.1
0,6
5,2
Харківська
2,06
103,4
22,6
9,7
1,6
30,1
Херсонська
6,63
51,7
18,4
5,6
0,7
1,0
Хмельницька
1,38
66,3
19,1
0,5
5,6
57,0
Черкаська
1,33
59,2
24,0
8,3
2,4
20,3
Чернівецька
1,16
11,8
17,4
5,1
1,6
13,1
Чернігівська
0,98
63,6
15,4
2,1
3,3
14,5
Аналіз розвитку фермерських господарств в середньому за п’ять років засвідчує,
що значна кількість фермерських господарств з розрахунку на 1000 чоловік
сільського населення припадає на Херсонську, Одеську, Кіровоградську,
Дніпропетровську, Запорізьку області. Середня площа фермерських господарств
найбільша в Україні в Луганській області, що становить – 110,1 га. Запорізька
область займає сьоме місце за наявністю землі на одне господарство – 85,5 га.
Середня врожайність зернових і зернобобових по Україні становить 20,2 ц/га.
Можна зробити висновок, що по всіх областях вона коливається в цих розмірах.
Галузь тваринництва перебуває в критичному стані по всіх областях України.
Тільки Житомирська область стоїть на першому місці з виробництва м’яса з
розрахунку на одне господарство (18,9 ц) та виробництва молока (162,4 ц); друге
місце займає Рівненська область – м’яса -17,5 ц, молока – 1405 ц. Аграрні
перетворення тут здійснюються з достатньою послідовністю, про що свідчить більш
високий показник кількості селянських господарств з розрахунку на 1000 чоловік
сільського населення. Отже, для успішного господарювання фермерам важливо не
тільки мати якомога більше земельних угідь, але й відчувати підтримку з боку
уряду.
Що стосується історії розвитку фермерства в Запорізькій області, слід зазначити
те, що із земель запасу було відведено 209 тис. га, що становило 9% від усієї
площі сільгоспугідь. Станом на 01.01.1992 р. в області було зареєстровано 136
фермерських господарства, в користуванні яких знаходилось 4,8 тис. га землі, з
яких 4,6 тис. га займали сільгоспугіддя, у яких працювало 342 робітники. Вони
мали у своєму розпорядженні 393 голови великої рогатої худоби, 363 свиней, 1,6
тис. овець, 1,4 тис. птиці. Наявність техніки: 93 трактори, 16 автомашин, 14
комбайнів.
За даними земельного звіту, кількість фермерських господарств на початок 1993
р. різко зросла і становила близько 900, а їх площа збільшилася до 27,8 тис.
га, з них 24,9 тис. га сільгоспугідь, у тому числі 23,0 тис. га ріллі.
Найбільша кількість фермерських господарств була організована в Приазовському,
Запо