Ви є тут

Облік і контроль збуту в операційній діяльності сільськогосподарських підприємств

Автор: 
Гудзенко Наталія Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U000300
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ ЗБУТУ В ОПЕРАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Принципи бухгалтерського обліку збуту в операційній діяльності

Управління збутовою діяльністю у значній мірі залежить від якості інформації, яка використовується для розробки управлінських рішень. Основною інформаційною (від лат. informatio - пояснення, викладення) базою управління за економічним змістом і виконуваними функціями є облікова система. Вона формується на основі збору даних про здійснені операції за основними господарськими процесами, їх опрацювання та подальшого використання в комерційній діяльності підприємства. Центральним об'єктом такої системи є інформація - систематизовані дані, отримані в результаті опрацювання відомості, що несуть в собі новизну для того, кому вони призначені і розкривають суть здійснених операцій.
Інформаційне забезпечення управління збутовою діяльністю включає інформаційний фонд, джерела інформації про хід та результати діяльності, інформаційні потоки і засоби їх організації, зображені на рис.2.1.

Рис. 2.1. Система інформаційного забезпечення збутової діяльності

Складовими інформаційної системи є також підсистеми планування, аналізу та контролю, між якими існує тісний зв'язок. Система планування дозволяє визначити пріоритети розвитку підприємства в цілому та окремих видів його діяльності, засоби і методи їх досягнення. При цьому планові моделі розробляються з врахуванням результатів попереднього періоду, отриманих з бухгалтерського обліку. В основі єдності покладена необхідність бізнес-планування, оскільки без участі облікової інформації неможливе планування діяльності, на якому в подальшому ґрунтується контроль та управління (додаток Е).
Планування, облік і аналіз тісно пов'язані з контролем як системою спостереження та перевірки господарських процесів. Контроль як складова інформаційної системи управління здійснюється в результаті безпосереднього спостереження за ходом здійснюваних операцій і цілеспрямованого узагальнення даних.
Зупинимося більш детально на характеристиці методів організації інформаційних потоків. Зміст та структура подання інформації про хід збутової діяльності та її результативність залежить від інформаційних потреб підприємства, специфіки збутової діяльності (оптова, дрібнооптова, роздрібна торгівля, надання супутніх послуг), розмірів підприємства, його спеціалізації, ринкової кон'юнктури.
Передумовою успішної діяльності підприємств агропромислового комплексу є поєднання процесу виробництва товарної продукції зі збутовим процесом. Це потребує формування інформації для вирішення наступного комплексу задач:
- формування товарного асортименту, необхідного для задоволення потреб ринку відповідно до попиту і потреби в пропонованих виробником товарах;
- вибір потенційних партнерів (як покупців, так і постачальників);
- безпосередній продаж товарної продукції власного виробництва та посередницька торгівля;
- пошук шляхів підвищення ефективності збутової діяльності.
Склад інформації залежить від постановки функціональних задач, які має вирішити саме підприємство, та можливостями її отримання з врахуванням усіх можливих (в тому числі і потенційних) джерел первинних даних. Для цього підприємство повинно формувати інформаційні потоки за ринками збуту, часовими режимами (річним, піврічним, квартальним, місячним, оперативним), номенклатурними розрізами по основних показниках, що характеризують ринкові процеси.
Система інформаційного забезпечення збутової діяльності повинна забезпечити зіставлення сукупних затрат по збуту товарної продукції (включаючи її виробничу собівартість) із досягнутими результатами. Для цього необхідно:
- відображати всю сукупність затрат і доходів у розрізі кожного товарного виду продукції;
- в системі бухгалтерського обліку окремо відображати і виділяти при групуванні затрати і доходи від продажу, рівень яких можна змінювати в процесі управління;
- групувати інформацію про понесені в процесі збуту затрати і отримані доходи з можливістю її подальшого використання для прогнозування можливих їх відхилень від запланованого рівня та вчасно вжити заходів по попередженню таких відхилень.
Цінність бухгалтерського обліку в інформаційному забезпеченні управління збутом проявляється в тому, що він має чітко виражений оперативний характер і дозволяє отримати відомості по широкій номенклатурі товарної продукції. Особливою рисою бухгалтерського обліку є юридична "повноцінність" отримуваної інформації, що базується на документальному підтвердженні кожної господарської операції.
Формування цілісної облікової системи відносно збутової діяльності, яка б повністю задовольняла потреби і вимоги різних категорій користувачів можливе лише за умови її раціональної організації, оптимального поєднання комплексу умов і елементів облікового процесу. Безруких П.С. з цього приводу зазначає, що "процес обліку, як цілісна система, включає документування операцій та первинний облік, план бухгалтерських рахунків та форми обліку, склад і структуру основних звітних форм - основні складові, що базуються на певних загальновизнаних економічних аксіомах та бухгалтерських правилах" [24, с. 21].
Протягом багатьох років поняття системи бухгалтерського обліку залишається дискусійним. Вона трактується як сукупність регістрів, що використовуються для запису бухгалтерських операцій та складання звітів; в інших випадках до складу системи обліку додають принципи та методи відображення господарських процесів на бухгалтерських рахунках.
Ми підтримуємо думку П.С. Безруких [25] і вважаємо що останнє визначення більше відповідає суті поняття "система обліку", яку можна порівняти із складною пірамідою теорій, методів і методик. В її основі лежать певні принципи, правила, рекомендації, відповідно до яких формуються бухгалтерські та звітні дані.
Принцип (від лат. рrincipium - поч