Ви є тут

Фінансова стійкість сільськогосподарських підприємств: аналіз, оцінка, прогноз

Автор: 
Шевчук Олена Дмитрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U000401
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ДІАГНОСТИКА І ОЦІНКА ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
2.1. Характеристика інформаційної бази для діагностики та оцінки фінансової стійкості
Перед керівництвом будь-якого суб'єкта господарювання, а особливо в аграрному секторі (де діапазон природних причин нестійкості набагато ширший, ніж в інших галузях економіки), основним і найважчим завданням є прийняття рішення щодо взаємозв'язку ризику і рівня прибутку, зіставляючи при цьому свої потреби і можливості. Тому завжди існує потреба в своєчасному поданні і обробці кількісної і якісної вхідної інформації. Для проведення такого важливого і всебічного виду аналізу як визначення фінансової стійкості, підприємство повинно мати точну інформацію як про стан зовнішнього середовища (динаміка змін, прогнози), так і стосовно внутрішньої ситуації за період, що аналізується.
Безумовно, що виходячи з аналізу необхідної вхідної інформації, будується подальша стратегія діяльності підприємства, реакція на зовнішні і внутрішні зміни середовища.
Часто з різних суб'єктивних і об'єктивних причин в процесі фінансового аналізу використовується недостовірна економічна інформація. Це пов'язано, в першу чергу, з частими змінами зовнішнього оточення суб'єкта аналізу (в законодавстві, економіці країни тощо). Необхідність неперервного дослідження ринку, на якому постійно взаємодіють різноманітні фактори, підвищує важливість якісної і своєчасної інформації для прийняття ефективних управлінських рішень. Сучасним суб'єктам господарювання для збереження конкурентоздатності дуже важливо швидко реагувати на зміни, розширювати та зміцнювати свої ринкові позиції, постійно досліджувати роботу конкурентів, партнерів, потенційних клієнтів, а головне - володіти повною інформацією про свою діяльність.
Як зазначається в економічній літературі, з позицій зниження підприємницького ризику доцільніше перебільшити можливі ринкові небезпеки, враховуючи, очевидно, допустимі фінансові обмеження [39], ніж їх недооцінити.
Тоді хоч трохи можна зменшити ризик несподіваного зниження рівня фінансової стійкості підприємства.
Ефективність прийняття управлінських рішень залежить від рівня використання економічної інформації. Як свідчать дослідження деяких науковців, відсоток використання економічної інформації на сільськогосподарських підприємствах складає для:
* керівників підприємства (35-37%);
* спеціалістів аграрної служби (38-41%);
* керівників структурних підрозділів (3%) [49].
Аналізуючи вищенаведені цифри, можна зробити висновок, що процес використання економічної інформації на сільськогосподарських підприємствах потребує негайного удосконалення, оскільки він прямо впливає на якість і ефективність управлінських рішень.
Не варто забувати про те, що одночасно з недостатністю потрібної інформації, можливе інформаційне перенасичення через неграмотну обробку даних. Тому необхідно формувати релевантну інформацію, тобто постійно диференціювати отримані дані за ступенем важливості щодо певних економічних чи технологічних процесів (ситуацій) на підприємстві.
Отже, дуже важливим при аналізі будь-яких сторін діяльності підприємства є відбір тієї мінімально необхідної кількості даних, які повністю задовольнили б потреби певного дослідження.
Максимальне спрощення даних необхідне для уникнення загромадження надлишковою чи дублюючою інформацією і без того трудомісткий дуже затратний процес обробки нескінченних інформаційних потоків.
Оскільки єдиної методології відбору і систематизації інформації для підприємств не існує, для більшості суб'єктів господарювання це є проблемою, яка звичайно впливає на якість і своєчасність прийняття управлінських рішень.
Для того, щоб визначитись з інформаційною базою для аналізу фінансової стійкості підприємства, класифікуємо всі можливі джерела даних інформації для сільськогосподарського підприємства. Можна виділити такі види (джерела) інформації (рис.2.1):

Рис. 2.1 Інформаційні джерела сільськогосподарського підприємства (розробка автора)
Не потребує доведення, що для аналізу фінансової стійкості підприємства, стабільності його функціонування основним інформаційним джерелом є дані фінансового обліку. В основному - це дані фінансової звітності, що складається на основі записів на рахунках після їх обробки, оскільки "при складанні звітності підводяться підсумки і оцінюються всі аспекти діяльності підприємства. Звітність складається на основі всіх видів поточного обліку - бухгалтерського, статистичного, оперативно-технічного. Вона може містити як кількісні, так і якісні характеристики, вартісні і натуральні показники... Дані, що містяться в бухгалтерській звітності, мають комплексний характер, оскільки, як правило, вони відображають різні аспекти одних і тих самих господарських операцій і явищ" [175].
Від користувачів аналізу фінансової звітності та їх інформаційних потреб залежить вибір прийомів і показників аналізу. Всю сукупність користувачів, можна поділити, в першу чергу, на внутрішніх і зовнішніх. Зрозуміло, що інформаційне забезпечення зовнішніх користувачів (власники, кредитори, партнери, покупці, держава тощо) набагато вужче. Тому зовнішній аналіз в більшості випадків обмежується даними публічної фінансової звітності.
Всією наявною фінансовою інформацією можуть користуватись лише менеджери підприємства. Всім іншим суб'єктам чи групам суб'єктів доступна лише загальна публічна інформація.
Менеджерів підприємства (як основних користувачів інформації) в процесі аналізу фінансової стійкості цікавлять майже всі показники фінансової звітності, основні відносні показники господарської діяльності, порівняння планових і фактичних даних. Основні питання, що постають перед ними, це: як раціонально перерозподіляти і використовувати наявні ресурси; як визначити оптимальне співвідношення власних і залучених коштів; як підвищити ефективність управління фінансовими ресурсами; якими мають бути показники, що забезпечують стійкий фінансо