Ви є тут

Методи інтенсифікації відтворної функції у ремонтних і основних свиноматок

Автор: 
Харенко Андрій Миколайович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U004001
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2.
ВИБІР НАПРЯМІВ ДОСЛІДЖЕНЬ, МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ВИКОНАННЯ РОБОТИ
2.1. Природнокліматичні та господарські умови господарств, у яких проведено
дослідження
Робота виконана протягом 2004–2006 років на кафедрі акушерства і штучного
осіменіння сільськогосподарських тварин Львівської національної академії
ветеринарної медицини імені С.З.Гжицького та кафедрі акушерства і хірургії
Сумського національного аграрного університету.
Базовими господарствами для проведення досліджень були: ТОВ “Ряснянське”
Краснопільського району Сумської області (Україна) та фермерське господарство
Німеччини (фермер Chistian Kreuzhermes, 26901 Lorup, Glemmel, 1 – Нижня
Саксонія).
ТОВ “Ряснянське” Сумської області знаходиться в зоні Лісостепу України.
Кліматичні умови місцевості характеризуються помірно – теплим літом, в міру
холодною зимою з нестійкою погодою – морози (-20...-30?С) змінюється відлигами
(+4...+5?С). Середньорічна температура дорівнює +5,6?С. Найбільш холодні місяці
року – січень та лютий (-7,9...-8,2?С), а найбільш теплими є червень та серпень
(+23,2...+22,5?С). В цілому клімат помірно-континентальний. Протягом року
приблизно 100–110 днів з температурою +15?С і вище, а період морозів
коливається в межах 150-160 діб.
Зона розташування господарства характеризується помірною кількістю опадів і в
середньому складає 510 мм, з коливаннями від 380 мм до 660 мм, а 60,5% усієї
кількості опадів випадає навесні та влітку. Середня відносна вологість повітря
коливається залежно від пори року в межах 49,0–50,1% взимку та влітку і
65,0–67,1% восени та навесні.
Свиноматки в період за 15–20 діб до родів та до відлучення утримуються в
типових спеціалізованих приміщеннях для проведення опоросів, а після відлучення
поросят – в спеціалізованих приміщеннях, які призначені для розведення і
відгодівлі свиней.
Кормова база представлена кормами місцевого походження. Годівля свиноматок
здійснюється за раціонами, наведеними в таблицях 2.1.1, 2.1.2, 2.13.
Таблиця 2.1.1.
Середньодобовий набір кормів та їх поживність для підсисних (лактуючих)
свиноматок, кг
Норми та показники їх поживності
Одиниці виміру
Кількісні показники
Норма
± до
норми
дерть
Ячмінь
кг
1,4
Пшениця
кг
1,1
Овес
кг
0,4
Горох
кг
0,4
Сінна мука
кг
0,5
Сіль
кг
0,01
У кормах міститься
Корм од.
5,03
6,1
-1,07
Обмін енергії
мДж
54,56
67,7
-13,14
Сухої речов
кг
3,82
4,7
-0,88
Перет. протеїн
520,9
682
-162
Сира клітковина
311,7
329
- 17,3
Лізин
24,32
37,6
- 13,28
Метіонін+цистин
41,79
22,6
+ 19,2
Са
12,82
44
-31,18
17,55
36
- 18,45
NaCl2
мг
10
27
-17
Каротин, м
42,88
54
-11,12
Вітамін А
тис. М.О.
-27
Вітамін D
Тис.М.О.
0,3
2,7
-2,4
Таблиця 2.1.2.
Склад раціону та поживність кормів для ремонтних свиноматок, кг
Норми та показники їх поживності
Один. виміру
Зимовий період
Літній період
Кількісні показн.
норма
± до норми
Кількісні показн.
норма
± до норми
дерть
Ячмінь
кг
0,30
0,30
Пшениця
кг
1,00
1,00
Овес
кг
0,87
0,87
Трава люцер.
кг
2,0
Сінаж люцерн.
кг
1,6
Сіль
кг
0,007
0,007
У кормах міститься

Корм. од.
3,1
2.7
+ 0,4
2,87
2,7
+ 0,17
Обмін енергії.
мДж
32
29,8
+ 2,2
31,72
29,8
+ 1,92
Сухої речов.
кг
2,60
2,57
+ 0,03
2,38
2,57
- 0,1
Перет. протеїн
321
360
- 39
310
360
- 50
Лізин
18,6,
15,4
+ 3,2
13,29
15,4
- 2,1
Метіонін+ цистин
13,36
9,2
+ 4,16
9,48
9,2
+ 0,28
Сира клітковина
301
298
+ 3
250,82
298
- 47,1
Са
20,10
22
- 1,9
11,70
22
- 10,28
10,30
18
- 7,7
10,10
18
- 7,9
Каротин
мг
72,4
30
+ 27,6
90,1
30
+ 60,1
NaCl2
0,006
0,010
- 0,004
0,007
0,010
- 0,003
Вітамін А
тис. М.О.
15
- 15
15
- 15
Вітамін D
тис. М.О.
0.24
1,5
- 1,26
0,006
1,5
- 1,48
Таблиця 2.1.3
Склад раціону та поживність кормів для основних свиноматок, кг
Норми та показники їх поживності
Один. виміру
Зимовий період
Літній період
Кількісні показн.
норма
± до норми
Кількісні показн.
норма
± до норми
дерть
Ячмінь
кг
0,66
0,66
Пшениця
кг
1,10
1,10
Овес
кг
0,44
0,44
Трава люцер.
кг
2,0
Сінаж люцерн.
кг
1,6
Сіль
кг
0,007
0,007
У кормах міститься

Корм. од.
3,1
2,7
+ 0,4
2,97
2,7
+ 0,27
Обмін енергії.
мДж
35
29,8
+ 5,2
32,72
29,8
+ 2,92
Сухої речов.
кг
2,59
2,57
- 0,02
2,37
2,57
- 0,2
Перет. протеїн
3,57
360
- 3
320
360
- 40
Лізин
17,6
15,4
+ 2,2
12,29
15,4
- 3,1
Метіонін+ цистин
14,36
9,2
+ 5,16
10,48
9,2
+ 1,28
Сира клітковина
309
298
+ 11
241,82
298
- 56,1
Са
20,15
22
- 1,85
11,75
22
- 10,23
10,39
18
- 7,61
10,19
18
- 7,81
Каротин
мг
76,4
30
+ 46,4
100,1
30
+70,1
NaCl2
0,007
0,010
- 0,003
0,007
0,010
- 0,003
Вітамін А
тис. М.О.
15
- 15
15
- 15
Вітамін D
тис. М.О.
0,26
1,5
- 1,24
0,005
1,5
- 1,49
Фермерське господарство знаходиться у північній зоні Німеччини на території
Нижньої Саксонії. Господарство спеціалізується виключно на виробництві товарної
свинини. Кліматичні умови місцевості, в якій розташоване фермерське
господарство, наведене в графіках 2.1.1, 2.1.2.
Графік 2.1.1.
Графік 2.1.2.
Годівля свиноматок в умовах фермерського господарства проводиться чітко з
урахуванням їх фізіологічного стану і віку.
Поросні свиноматки після переміщення їх у родове відділення отримують