Вы здесь

Мікроорганізми як чинники пошкоджень творів станкового живопису музейного фонду України

Автор: 
Кондратюк Тетяна Олексіївна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2002
Артикул:
3402U003611
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1. Матеріали досліджень
Досліджували твори станкового живопису з колекцій 4-х музеїв України та внутрішні поверхні (стіни, скоси вікон) 10 музейних приміщень. Були проведені мікологічні обстеження фондосховищ музею Волинськї ікони (м. Луцьк), Рівненського краєзнавчого музею, Національного музею у Львові, в яких зосереджена значна кількість творів українського іконопису (в Луцьку та Рівному - переважно Волинської школи іконописання) [194-196]; фондосховища №21 Музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків. Дослідження біоруйнації внутрішніх поверхонь музейних приміщень було проведено в Музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків; Національному музеї історії України (Київ); Кременчуцькому історико-краєзнавчому музеї; 3-х фондосховищах Миколаївського краєзнавчого музею; у 2-х будівлях Національного музею у Львові; Острозькому історико-культурному заповіднику.
Мікологічні дослідження колекцій ікон у зазначених музеях проводилося у складі комплексних експедицій за участю фахівців різних спеціальностей (реставраторів, мистецтвознавців, хіміків, фотографів) та були пов'язані зокрема із необхідністю вирішення питання переміщення колекцій ікон в інші фондосховища (Національного музею у Львові, музею Волинської ікони (м. Луцьк) [194; 197].
Здійснювали детальне обстеження творів мистецтва, з яких відбирали проби для вилучення культур мікроорганізмів.
Всього було обстежено:
- в музеї Волинської ікони 129 ікон, відібрано 165 проб із 76 ікон, серед яких 57 (75%) складали твори іконопису XVIII ст., 13 ікон (13%) - XVII ст.; 1 - XVI ст.; 2 - XIX ст., для 3-х інших час створення невстановлений;
- в Рівненському краєзнавчому музеї обстежено 55 ікон, відібрано 68 проб із 29 ікон, 18 з яких (62%) - XVIII ст; 6 (3,5%) - XVII ст.; 2 - XIX ст., для 3-х - час створення невідомий;
- в Національному музеї у Львові - 49 ікон, для мікологічного аналізу відібрано 47 проб з 16 ікон та 4-х елементів Богородчанського іконостасу; серед них 5 творів іконопису - XVIII ст.; 8 - XVII ст.; 1 - кінець XVI ст.
В Музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків було обстежено 69 творів живопису. З 45 картин (олійний живопис), основою яких слугувало полотно, було відібрано 73 проби. З 21 картини (олійного та темперного живопису), основою яких була деревина, відібрано 28 проб. Було відібрано також проби з поверхней конвертів творів живопису даного музею - з ледеринового покриття зворотної сторони та скла, яким конвертовано лицьовий бік.
Для дослідження дії біоцидів на культури грибів, вилучених з пошкоджених об'єктів, використовували такі сполуки та речовини:
Високомолекулярні речовини, які вміщують гуанідінові фрагменти:
Метацид ? хлоргідрат полігексаметиленгуанідіна, водорозчинний полімерний катіонний електроліт з поверхнево-активними властивостями. Рекомендований для антимікробної обробки будівельних матеріалів, в складі поліелектролітного комплексу ? для укріплення настінного живопису [13; 64].
Фогуцид ? погексаметиленгуанідін-фосфат; наявність фосфатного замінника надає даній сполуці певну перевагу перед попереднім біоцидом. Застосовується в бібліотечній справі, додається в паперову масу як консервант в реставраційних процесах [173; 180; 198]. Область застосування розповсюджується на такі самі матеріали, що й метациду [64].
Четвертинні амонієві сполуки (ЧАС):
- катіонактивні поверхнево-активні речовини (ПАР), дезінфектанти широкого кола дії.
Катамін АБ ? містить 48-49% за масою ПАР, суміші алкілбензілдиметіламоній хлоридів [(СnH2n+1 N + (CH3)2 (CH2C6H5)]+ Cl -, де n =10-18. Катаміну АБ притаманні бактерицидні, фунгіцидні, альгіцидні, ліхеноцидні властивості. Рекомендований для дезінфекції ікон, настінного живопису, каменю у вигляді 2-3%-них спиртових розчинів, для дезінфекції олійного живопису - 2-3%-ної емульсії в пінені, як консервант для осетрового та шкіряного клеїв. Катамін АБ та інші ЧАС завдяки їх стабільності використовуються в реставраційній та музейній практиці як дезінфектанти з пролонгованою залишковою дією, за наявності руху вологи в матеріалах чи високої вологості повітря вони швидко вимиваються з матеріалів, тому що добре розчинні у воді [116; 169; 199; 200].
Катапол - полімерний комплекс з полі-N-вінілпіролідоном, який вміщує 10% катаміну АБ. Рекомендується до застосування в реставрації фресок, тканин [169]. Малочисельні літературні відомості свідчать, що біоцидна активність даного препарату дещо менша, ніж у катаміну АБ, але термін його пролонгованої дії перевищує дію катаміну. В ряді вирадків рекомендується замість катаміну АБ [64; 169].
Катапін-бактерицид - вміщує 75% за масою катіонної ПАР - суміші алкілбензилпірідіній хлоридів ?СnH2n+1 (С6Н4СН2)NС5Н5?? Cl?, де n=6-8. В літературі вказується на меншу активність катапіну в порівнянні з дією катаміну АБ та на застосування в реставрації для дезінфекції творів живопису, в будівельній галузі - для бетонів [28; 169; 201-204].
Краун-ефіри (краун-сполуки)
? є макрогетероциклічними сполуками, які вміщують в циклі більше 11 атомів, з яких не менше 4-х - гетероатоми, зв'язані поміж собою етиленовими містками. Хімічні властивості краун-ефірів визначаються природою гетероатомів та функціональних груп в молекулі. Уникальною властивістю краун-сполук є їх здатність з високою селективністю створювати комплекси "гість-господар" з іонами деяких металів, коли катіони металів можуть локалізуватися в полості макроциклічного ефіру. Здатність зазначених сполук вибірково зв'язувати іони металів визначається молекулярною структурою цих сполук, в першу чергу їх унікальними конформаційними характеристиками. Найстійкіші комплекси краун-ефірів з катіонами лужних та основних металів [205-210]. Встановлено, що деякі краун-ефіри проявляють протимікробну активність, їх застосовують як лікарські препарати, пестіциди [206; 207; 211-213].
До цього часу ці сполуки не застосовувались в реставраційній практиці. Роботу проводили з краун-ефірами, які широко використову