Вы здесь

Обґрунтування параметрів локалізації забруднення підземних вод у зоні впливу відвалів фосфогіпсу

Автор: 
Жомирук Руслан Валентинович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2007
Артикул:
3407U000049
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ЗАБРУДНЕННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД НА
РЕАЛЬНОМУ ОБ'ЄКТІ
2.1. Особливості природного, технічного та екологічного стану об'єкту досліджень
2.1.1. Грунтово-гідрологічні умови.
Дослідна ділянка розташована в Рівненському районі Рівненської області на відстані 1,5 км на північний схід від села Метків, та на відстані 1 км на схід від села Рубче. Стосовно рельєфу місцевості на південь і на захід від об'єкту спостерігається пониження території в сторону річки Горинь, яка протікає на відстані 1,6 км на південь та 1,1 км на захід від сховища фосфогіпсу. До об'єкта з сторони с. Метків існує бетонована дорога. По характеру рослинності можна судити про те що дорога та відвали створюють підпір ґрунтовим водам з південної та східної сторін. З північної та східної сторони об'єкту на відстані 1 км розташований лісовий масив.
Ґрунти ділянки дерново-підзолисті, глинисті, поверхнево-оглеєні. Водно-фізичні властивості ґрунтів обумовлені значним вмістом глини і мулу, які володіють властивостями колоїдів. Ґрунти відрізняються великою щільністю в сухому стані і високим числом пластичності при зволоженні, характеризуються кислою реакцією ґрунтового розчину, мають негативні водно-фізичні властивості.
Загальні характеристики ґрунтів об'єкту приведені в табл. 2.1.
Гідрологічні умови масиву відзначаються, головним чином водами сучасних алювіальних відкладів заплави. Глибина залягання рівня води коливається в межах від 3-ох до 4-ох м. Живлення водоносного комплексу масиву проходить за рахунок атмосферних опадів і вод р. Горинь.
Глибина відбору проб ґрунту
смНазва ґрунту:
супісокСередня щільність
т/м3Коефіцієнт фільтрації,
м/добу0-100 легкий0,863,6100-200 середній1,211,2200-300 середній1,271,0300-400 середній1,450,8400-500 середній1,70,7500-600 тяжкий1,70,7Таблиця 2.1
Характеристика ґрунтів дослідної ділянки
в залежності від глибини відбору зразка

2.1.2. Кліматичні умови.
Клімат Рівненської області формується під впливом повітряних мас, що приносяться з північних районів Атлантичного океану, з крижаних просторів Арктики, із субтропіків Середземномор'я, з рівнин Євразії [98]. На цю територію з заходу проникають теплі зимою і прохолодні літом, завжди вологі повітряні океанічні течії, одночасно сюди з сходу проникають сильні морози, а іноді літня спека і посуха. Тому клімат Рівненської області помірно континентальний, зима м'яка з частими відлигами. Літо тепле з достатньою кількістю опадів. Причому в окремі роки тут переважають типи погоди то океанічного, то континентального характеру. В загальному на дослідній території відмічається деяке збільшення континентального клімату в північному і східному напрямках.
Вітри в холодну пору року, коли описувана територія знаходиться під впливом антициклонів та атлантичних циклонів, переважають південно-східні, південні, південно-західні та західні вітри. Навесні, коли зменшується циклонічна діяльність і зростає вплив місцевих факторів, здебільшого панують вітри південно-східного та північно-західного напрямків. В літню пору домінують вітри західних та північно-західних румбів.
В області середньорічна температура повітря змінюється мало і становить від 6,6 - 6,9 0С на північному сході та 7 - 7,5 0С на південному Заході. Самим холодним місяцем є січень -34 0С. Весною підвищення температури повітря проходить відносно повільно. Перехід середніх добових температур через 00С спостерігається як правило в середині березня. Більш різке наростання температури йде від від березня до квітня і потім до травня. Найбільш теплий місяць - липень (18-19 0С). З вересня починається відчутний спад температур - середні місячні температури знижуються на 3 -4 0С, а у жовтні ще на 5 - 6 0С. З другої декади жовтня в окремі роки середні добові температури повітря бувають від'ємними, хоча стійкий перехід через 0 0С відбувається дещо пізніше в листопаді - грудні. Вже в грудні спостерігається 20 - 23 дні з середньодобовими температурами нижче 0 0С. Особливо охолоджується повітря в січні - лютому, проте й у ці зимові місяці температурний режим характеризується нестабільністю. На загал, найхолодніший період зими в області триває близько 60 днів, з середини грудня до середини лютого.
Річна норма атмосферних опадів в Рівненській області коливається від 600 до 700 мм. Випадання їх зумовлене переважно вторгненням повітряних мас зі сторони Атлантичного океану. Оскільки ці маси приходять частіше влітку, більшість опадів і випадає в цей період (у квітні - жовтні - до 420 - 475мм). Найбільш дощовий місяць - липень (80-95 мм). Найменша кількість опадів спостерігається протягом березня (близько 30 мм). Найбільші місячні суми опадів в окремі роки досягають 200 - 300 мм, а добові максимум - до 120 -170 мм. В області періодично бувають зливи і зливові дощі, коли за короткий проміжок часу може випасти понад 100 мм опадів. Найбільша відносна вологість спостерігається зимою, максимум 89% - в грудні, а мінімум 51% - до кінця квітня. Середньорічна відносна вологість для даної території складає 68-70%. Потужність снігового покриву коливається від 6 до 14 см і триває 40-78 днів. Перший сніг найчастіше випадає в першій декаді листопада, але встановлюється в першій декаді січня, або пізніше в середині лютого. Взимку під час відлиг він може зникати.
2.1.3. Гідрохімічний аналіз об'єкту дослідження.
Слід зазначити, що із загальної кількості відходів які є в області (16,8 млн. т) 15,25 млн. т зберігається у відвалах фосфогіпсів ВАТ "Рівнеазот", які розміщені на правому березі р. Горинь в районі сіл Рубче та Метків Рівненського району і займають площу понад 58 га [99].
Згідно даних Державного управління екологічної безпеки в Рівненській області за 1999 р в створі забору води в р. Горинь вище ВАТ "Рівнеазот" екологічний індекс становить 2.5, а в створі нижче скиду стічних вод ВАТ "Рівнеазот" екологічний індекс підвищується до 2.9 [99]. Підвищення екологічного індексу відбувається за рахунок фосфору фо