Ви є тут

Особливості формування якості плодів яблуні у південному Поліссі України.

Автор: 
Шевчук Людмила Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U001972
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ОБ'ЄКТИ, УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1. Коротка характеристика господарсько-біологічних особливостей плодів досліджуваних сортів
Об'єктами досліджень були плоди яблуні нових та перспективних сортів і гібридів вітчизняної та зарубіжної селекції [76а, 80а]. Плоди відбирали в садах виробничого сортовипробування дослідного господарства "Дмитрівка".

Салгірське
Осінній сорт яблуні інтенсивного типу селекції Кримської дослідної станції Інституту садівництва УААН. Сорт виділяється скороплідністю, високою врожайністю, частковою самоплідністю, достатньо високою зимостійкістю дерев, толерантністю до парші та борошнистої роси. Дерево слаборосле, з компактною кроною.
Плоди великі, середня маса 150 - 170 г, плоско-округлі, широкоребристі. Основне забарвлення шкірочки жовто - зелене, покривне - розмитий малиново - червоний рум'янець. М'якоть біла, ніжна, дуже соковита, гармонійного кислувато - солодкого смаку (4,6 - 4,8 бала). Вміст сухих розчинних речовин - 10,3 - 15,93%, цукрів - 8,2 - 14,35%, кислот - 0,19 - 0,53%, пектинів - 0,56 - 0,945, вітаміну - С 3,04 - 16,23 мг на 100 г сирої маси.
Знімальна стиглість плодів настає 10 - 20 вересня і практично збігається зі споживчою.

ДА - 6517
Гібридна форма датської селекції, осіннього строку достигання. Відрізняється скороплідністю, вступає у плодоношення на третій рік після посадки в сад. Частково стійкий проти парші та борошнистої роси.
Молоді дерева гібриду формують плоди одномірні, переважно більші середніх розмірів (160 - 185 г). У віці повного плодоношення, основна маса плодів (65 - 72 % ) має середні розміри ( 130 - 150 г), частка невеликих - 18 - 20, більших за середні - 8 - 12%. У плодів цієї гібридної форми часто спостерігається нерівномірне розростання окремих ділянок мезокарпію, що призводить до появи горбиків, поверхня яких вкрита пробкою. В період знімальної стиглості мають добрий солодко - кислий смак, дуже соковиту ніжну дрібнозернисту м'якоть і тоненьку шкірочку. Дегустаційний бал за смак 4,2 бала. Вміст основних органічних речовин на час споживчої стиглості становить: сухих розчинних речовин - 12,2 - 12,5%, цукрів - 9,0 - 9,5%, органічних кислот - 0,6 -0,65%, вітаміну С - 5,2 - 5,9 мг на 100 г сирої маси та пектинових речовин - 0,75 - 0,8%.

SR -0523
Гібридна форма шведської селекції, осіннього строку достигання. Дерева середньорослі. Гібрид імунний проти 1-4 рас парші, частково стійкий до борошнистої роси. Дерева вступають у плодоношення на четвертий рік після посадки в сад.
Плоди гібриду в період знімальної стиглості характеризуються посереднім смаком ( кислувато - солодкий) , середньо - щільною м'якоттю. Смакові якості плодів значно покращуються на 20 - 30 день після зберігання, набуваючи кисло - солодкого смаку; м'якоть стає ніжна та соковита, дегустаційна оцінка за смак 4,5 бала. Вміст основних біохімічних речовин в плодах даного сорту становить: сухих розчинних речовин - 12,5 - 13,1%, цукрів - 9,5 - 9,9%, титрованих кислот - 0,4 - 0,49% вітаміну С - 2,9 - 3,2 мг на100 г сирої маси, пектинових речовин - 0,85 -0,97%.
Знімальна стиглість плодів настає в першій половині вересня. Для довготривалого зберігання плоди непридатні.

Сапфір
Пізньозимовий сорт яблук селекції Мліївського інституту садівництва УААН. Сорт відрізняється скороплідністю, високою урожайністю з невираженою періодичністю плодоношення, досить високою зимостійкістю, незначним пошкодженням паршею і борошнистою росою.
Плоди вище середньої величини, одномірні, середня маса 145 - 150 г, на молодих деревах 180 - 190 г, круглоконічні, широкоребристі. Шкірочка середньої товщини, міцна, гладенька, блискуча. Основне забарвлення світло - зелене, покривне - у вигляді світло - оранжевого рум'янця. М'якоть зеленувато - біла, дрібно зерниста, міцна, ніжна, досить соковита, ароматна, приємного кислувато - солодкого смаку ( 4,3 - 4,4 бала). В плодах міститься: цукрів - 7,9 - 10,4 %, органічних кислот - 0,74 - 0,91%, витаміну С - до 10,3 мг на 100 г сирої маси.
Знімальна стиглість наступає в кінці вересня на початку жовтня, споживча - з грудня до березня.

Зимове Плесецького
Пізньозимовий сорт інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Виділяється стабільним щорічним урожаєм, підвищеним вмістом вітаміну С, зимостійкістю, толерантністю до грибних уражень, зимостійкістю.
Плоди великі (150 - 200 г ), на молодих деревах дуже великі до (300 - 320 г ), плоско-округлі. Шкірочка досить міцна, грубувата. Основне забарвлення на період споживчої стиглості солом'яно - жовте, покривне - яскраво - оранжево - червоне розмитий рум'янець майже на весь плід. М'якоть світло - кремова, дрібнозерниста, міцна, соковита, освіжаючого кисло - солодкого смаку (4 - 4,5 бала); вміст сухих розчинних речовин - 9,4 - 14,13%, цукрів - 6,97 - 11,0%, кислот 0,38 - 0,97%, пектинів - 0,64 - 0,95%, вітаміну С - 7,39 - 20,5 мг на100 г сирої маси.
Знімальна стиглість настає в кінці вересня - початку жовтня, споживча з грудня до квітня.
Ліберті
Зимовий сорт американської селекції, толерантний проти парші і середньосприйнятливий до борошнистої роси, середньоморозостійкий. Відзначається високою скороплідністю. В плодоношення вступає на третій - четвертий рік після посадки в сад.
Плоди вище середнього розміру ( 130 - 150 г ), округло - конічні, основне забарвлення зеленувато - жовте, з інтенсивним темно - бордовим покривним рум'янцем, солодко - кислого освіжаючого смаку ( 4,0 - 4,2 бала). Вміст основних органічних речовин: сухих розчинних - 10,5 - 41,0%; цукрів - 9,5 - 12,6 %; органічних кислот - 0,6 - 0,9 %; пектинів - 0,9 - 1,3 %; вітаміну С - 1,5 - 2,3 мг на 100 г сирої маси.

Флоріна
Пізньозимовий сорт французької селекції, імунний до парші і середньостійкий до борошнистої роси, середньоморозостійкий. Дерева сере