Ви є тут

Молочна продуктивність і рівень окремих метаболітів у крові та рубцевій рідині корів при використанні у раціонах соєвого і ріпакового шротів

Автор: 
Вантух Андрій Євгенович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
0403U004227
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
Експериментальна і науково-виробнича частина дисертаційної роботи виконувались
в умовах кафедри тваринництва Львівського державного аграрного університету (м.
Дубляни, Жовківський район, Львівська область) та селянсько-фермерського
господарства “Надія” (с. Колбаєвичі, Самбірський район, Львівська область)
впродовж 1999–2002 років.
З цією метою проведено два науково-пошукові і один науково-виробничий досліди
на лактуючих коровах української чорно-рябої породи у зимово-стійловий період.
Схема проведення цих досліджень наведена в таблицях 2.1 і 2.2.
Таблиця 2.1
Схема проведення науково-пошукових дослідів
Група тварин
Періоди досліду і тривалісь у днях
Кількість тварин, гол.
Характеристика годівлі тварин
1 дослід
Підготовчий, 30
40
Основний раціон (ОР)
Дослідний, 90
10
ОР (контроль)
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено соєвим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено високотермічно обробленим
соєвим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено формальегідно обробленим соєвим
шротом
продовження табл. 2.1
2 дослід
Підготовчий, 30
40
Основний раціон (ОР)
Дослідний, 90
10
ОР (контроль)
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено ріпаковим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено високотермічно обробленим
ріпаковим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено формальдегідно обробленим
ріпаковим шротом
Таблиця 2.2.
Схема проведення науково-виробничого досліду
Групи тварин
Періоди досліду і тривалість у днях
Кількість тварин, гол.
Характеристика годівлі тварин
Підготовчий, 30
70
Основний раціон (ОР)
Дослідний, 90
10
ОР (контроль)
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено соєвим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено ріпаковим шротом
продовження табл. 2.2
4
- Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено високотермічно обробленим
соєвим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено високотермічно обробленим
ріпаковим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено формальдегідно обробленим
соєвим шротом
Дослідний, 90
10
У зерновій основі ОР 15% за поживністю замінено формальдегідно обробленим
ріпаковим шротом
Перший дослід проведено на чотирьох групах лактуючих корів (по 10 голів у
кожній) чорно-рябої породи, підібраних за принципом аналогів за віком, періодом
лактації, терміном після отелу, рівнем молочної продуктивності та живою масою.
В експерименті використовували корів 3-4 річного віку другої лактації. В
підготовчий період (30 днів) усі тварини знаходились в однакових умовах
утримання та годівлі на основному раціоні, який складався із сіна конюшинного,
кормового буряка, силосу кукурудзяного і зернової суміші за складом: пшенична
дерть – 50%, ячмінна дерть – 30%, вівсяна дерть – 20%. Водопій тварин
здійснювався з автонапувалок вволю. Вміст основних елементів живлення у раціоні
корів контрольної групи першого досліду приведено в таблиці 2.3.
Тварини контрольної групи впродовж дослідного періоду, який тривав 90 днів,
отримували такий же раціон, як і в підготовчий період.
Таблиця 2.3.
Вміст основних елементів живлення у раціоні корів контрольної групи 1-го
досліду
Корм
кг
Кор­мові оди­ниці,
Пере­трав­ний про­теїн, г
Каль­­цій, г
Фос­фор, г
Суха речо­вина,г
Клітко­вина, г
Цукор,г
Каро­тин, мг
8
10
Сіно конюшин­не
2,55
341
50
9,5
4145
1415
60
100
Силос кукурудзяний
20
4,0
340
36
12
4920
1800
300
400
Кормові буряки
0,96
72
1168
96
464
Концентровані корми
3,2
3,65
282,8
5,1
8,6
2,760
166
107
27
В тому числі:
пшенич­на дерть
1,6
1,85
148,8
2,4
4,0
1373
51
80
16
ячмінна дерть
1,0
1,2
80
1,5
2,8
865
55
20
10
вівсяна дерть
0,6
0,6
54
1,2
1,8
522
60

продовження табл. 2.3

7
10
Сіль кухонна
0,07
-
Моно натрій фосфат
0,1
24
Всього
39,57
11,16
1035,8
95,1
58,1
12993
3477
931
527
Коровам другої, третьої і четвертої дослідних груп упродовж експериментального
періоду згодовували аналогічний раціон у якому 15% зернової основи за
поживністю заміняли відповідно звичайним соєвим шротом (2-га група); соєвим
шротом підданим сухій високо термічній обробці при температурі 120оС впродовж
60 хв. (3-тя група); та соєвим шротом обробленим формальдегідом з розрахунку
1,0 г формальдегіду 100 г шроту з наступним старанним їх перемішуванням (4-та
група) при збереженні ізокалорійності раціону. Вміст основних елементів
живлення в раціоні корів дослідних груп першого досліду приведено в таблиці
2.4.
Таблиця 2.4
Вміст основних елементів живлення у раціоні корів дослідних груп 1-го досліду
Корм
кг
Кор.­мові оди­ниці
Пере­тра­вний про­теїн, г
Каль­цій, г
Фос­фор, г
Суха речо­вина, г
Кліт­ко­вина, г
Цу­кор,г
Каро-тин, мг
8
10
Сіно коню­шинне
2,55
341
50
9,5
4145
1415
60
100

продовження табл. 2.4

7
10
Силос кукурудзяний
20
4,0
340
36
12
4920
1800
300
400
Кормові буряки
0,96
72
1168
96
464
Концентровані корми
3,2
3,68
431
5,5
10,3
2768
175
107
22
В тому числі:
пшенична дерть
1,36
1,57
127
2,0
3,4
1167
43
68
13
ячмінна дерть
0,85
1,02
68
1,3
2,4
731
47
17
вівсяна дерть
0,51
0,51
44
0,9