Ви є тут

Порівняльна гігієнічна оцінка використання на сільськогосподарських культурах різних форм препаратів на основі металаксилу-М

Автор: 
Киріченко Аліна Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0405U001779
129 грн
Додати в кошик

Вміст

розділ 2) з визначення Т50 та Т99
металаксилу-М в ґрунті та рослинах окремо по кожній агрокліматичній зоні
(Київська, Вінницька, Полтавська, Одеська та Миколаївська області) на всіх
культурах (помідори, огірки, картопля, виноград). Для соняшнику, цукрового
буряку та кукурудзи Т50 та Т99 не визначали, оскільки безпосередньої обробки
цих культур не проводили.
Одержані дані наведені в табл. 6.9 – 6.10.
Таблиця 6.9
Періоди напіврозпаду металаксилу-М в ґрунті рослинах по всім областям та на
всіх оброблюваних культурах (n=3)
Область
Рослини
Ґрунт
Т50 по кожній культурі
середнє арифме-тичне
середнє квадратичне відхилення
Т50 по кожній культурі
середнє арифме-тичне
середнє квадратичне відхилення
Київська
23,0
9,9
28,0
20,3±5,4
9,3
8,0
12,3
14,5
11,6±1,9
3,3
Вінниць-ка
7,5
12,8
12,1
10,8±1,6
2,9
14,7
9,6
8,8
11,0±1,8
3,2
Полтавська
14,7
8,0
6,0
9,6±2,6
4,6
10,0
8,8
5,0
8,8±2,2
3,9
Одеська та
Миколаївська
13,8
9,9
13,8
12,5±1,3
2,3
17,3
17,3
13,8
16,1±1,2
2,0
Таблиця 6.10
Періоди майже повного розпаду металаксилу-М в ґрунті рослинах по всім областям
та на всіх оброблюваних культурах
Область
Рослини
Ґрунт
Т99 по кожній культурі
середнє арифме-тичне
середнє квадратичне відхилення
Т99 по кожній культурі
середнє арифме-тичне
середнє квадратичне відхилення
Київська
184,0
65,7
153,3
134,3±
35,4
61,4
95,8
80,7
51,0
75,8±
13,2
22,8
Вінниць-ка
50,0
85,2
80,7
71,9±
11,1
19,2
97,8
63,0
59,0
73,3±
12,3
21,3
Полтав-ська
97,9
51,1
35,4
61,5±
18,8
10,8
31,0
53,5
65,7
56,7±
15,8
27,2
Одеська та
Миколаївська
92,0
65,7
92,0
83,2±
8,8
15,2
115,0
115,0
92,0
107,3±
7,7
13,3
На наступному етапі була проведена статистична обробка одержаних Т50 та Т99 на
предмет достовірності їх розходжень в різних агрокліматичних зонах.
Достовірність перевіряли між кожними двома з чотирьох областей окремо.
Проведена статистична обробка даних показала, що між усіма агрокліматичними
зонами розходження в Т50 та Т99 не можна вважати достовірними за t-критерієм
Стьюдента, Т-критерієм Уїлкоксона, максимум-критерієм та Z-критерієм знаків
Таким чином, на основі проведених нами досліджень можна зробити висновок, що
статистично значимі відмінності в поведінці металаксилу-М в об’єктах
навколишнього середовища в залежності від агрокліматичної зони України
відсутні. А це, в свою чергу, значить, що розраховані нами нормативи вмісту
металаксилу-М в продуктах харчування (МДР) та ґрунті (ОДК) можна
використовувати для всіх агрокліматичних зон України.
6.3. Обґрунтування МДР вмісту металаксилу-М в огірках, помідорах, картоплі,
винограді, цукровому буряку, зерні кукурудзи, насінні соняшника, кукурудзяній
та соняшниковій олії.
Першим етапом обґрунтування МДР пестициду в продуктах харчування є проведення
попереднього розрахунку безпечного рівня вмісту залишкових кількостей речовини
в продуктах харчування, виходячи з їх добового споживання та ДДД препарату
[68]. Ці розрахунки були проведені в розділі 3. Нагадаємо лише, що допустимим
добовим надходженням металаксилу-М з продуктами харчування слід вважати рівень
1,597 мг.
Наступним етапом є вивчення органолептичних властивостей продукції, яка
вирощена при використанні препарату РИДОМІЛ ГОЛД МЦ або з насіння та зерна,
обробленого препаратом АПРОН ХL та МАКСИМ АП. Встановлено, що органолептичні
властивості огірків, картоплі, помідорів, винограду, свіжевижатого томатного та
виноградного соків, а саме запах та смак залишилися звичними для цих продуктів.
Форма, забарвлення, консистенція та вигляд на розрізі не відрізнялися від
контрольних зразків. Проведена кулінарна обробка не погіршувала органолептичні
властивості.
Слід зазначити, що до складу АПРОНу ХL та МАКСИМу АП входить барвник, який
забарвлює насіння та зерно, що оброблюється, в червоний колір, і мало ймовірно
їх використання в харчових цілях. Тому дослідження проводили на продукції,
вирощеній з обробленого матеріалу. Встановлено, що органолептичні властивості
відібраних зразків цукрового буряку, насіння соняшнику, зерна кукурудзи та
віджатої кукурудзяної та соняшникової олії (запах, смак, форма, забарвлення,
консистенція та вигляд на розрізі) не відрізняються від контрольних зразків.
Проведена кулінарна обробка також не погіршувала органолептичні властивості.
Останнім етапом обґрунтування МДР були натурні спостереження для визначення
фактичного вмісту металаксилу-М в зразках та вивчення динаміки зникнення
пестициду в досліджуваних культурах. Агрокліматичні умови, препарати та норми
їх витрат наведені в підрозділі.6.1.
Як видно з даних, представлених у табл. 6.2 - 6.8, при проведенні обробки
помідорів металаксил-М визначали в плодах лише на межі визначення (0,04 мг/кг)
на 6-10 добу після обробки в залежності від типу ґрунту та області дослідження.
В подальші терміни, а, тим паче на момент збору урожаю металаксил-М не
визначали ні в плодах, ні в томатному соку.
Після обробки картоплі в бульбах препарат не визначали на жодному етапі
дослідження й на момент збору урожаю.
В оброблених плодах огірків металаксил-М знаходився тільки на межі визначення у
Вінницькій області на 10-ту добу, а надалі та на момент збору урожаю був
відсутній.
Аналогічні дані спостерігаються й при вивченні динаміки залишкових кількостей в
оброблених плодах винограду. Металаксил-М визначали на рівні 0,04-0,05 мг/кг
тільки в день обробки та на 11-ту добу. В подальші терміни та на момент збору
урожаю препарат в плодах винограду та свіжевижатому виногр