Вы здесь

Криміналістична характеристика шахрайств та основні положення їх розслідування

Автор: 
Пазинич Тетяна Анатоліївна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2007
Артикул:
0407U001016
129 грн
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРЕМИХ КЛАСИФІКАЦІЙНИХ ГРУП ШАХРАЙСТВ

Криміналістична характеристика злочинів є системою відомостей (інформації) про криміналістично значущі ознаки злочинів певного виду, яка відбиває закономірні зв'язки між ними і слугує побудові і перевірці слідчих версій в розслідуванні конкретних злочинів [78, с.16-20]. Криміналістична характеристика злочинів є основою для формування рекомендацій з методики розслідування, адже для цього потрібне дослідження, як слідчої діяльності [11, с.217-225], так й діяльності злочинної [109, с.65-67]. У вітчизняній криміналістичній літературі знайшов відображення підхід, відповідно до якого криміналістична характеристика злочинів може мати три рівня (загальну, родову і видову) [171; 24, с.112-114]. На наш погляд, потребами слідчої практики обумовлюється необхідність розробка і криміналістичної характеристики класифікаційних груп злочинів всередині окремого їх виду. До таких злочинів повинно бути віднесено і шахрайство. Складання криміналістичної характеристики шахрайств в залежності від соціальної сфери, де вони вчиняються, обумовлене особливостями таких елементів: місце, обстановка і час вчинення шахрайств; особливості предмету посягання; способи вчинення шахрайств; сліди шахрайств; особа шахрая; особа потерпілого. Саме особливості названих елементів детермінують специфіку слідчих ситуацій на момент порушення кримінальної справи, характер завдань розслідування і засобів їх вирішення - окремих слідчих дій і тактичних операцій.
2.1. Криміналістична характеристика шахрайств, що вчиняються у сфері задоволення повсякденних матеріальних і культурних потреб
людини
В своєму житті люди мають масу повсякденних потреб. До них належать необхідність купувати продукти харчування, одяг і взуття, прикраси та побутову техніку, необхідність доїхати до місця роботи та додому на власному автомобілі або громадським транспортом, обміняти валюту, прийняти участь в благодійності, відпочити, розважитися тощо. Для реалізації таких потреб людина щоденно витрачає певну суму грошей. Ця сума, як правило, невелика, але вона є у кожної людини і на кожен день, тому загальний потік грошових коштів, які витрачаються на задоволення повсякденних потреб людей, є досить значним. Саме цей факт приваблює шахраїв, які активно використовують вказану сферу суспільного життя.
Характерним для цієї групи шахрайств є відсутність соціальних зв'язків між потерпілим та злочинцем - їх зустріч є випадковою. Вона обумовлена лише конкретною потребою громадянина, схему задоволення якої шахрай намагається запропонувати.
Місце, обстановка і час вчинення злочину. Місцем вчинення шахрайств зазначеної категорії є місця задоволення тих чи інших потреб людей. Але шахраї не "полюють" біля бібліотек, біля заводської прохідної тому що люди тут заклопотані й сконцентровані на роботі. Типовими місцями шахрайств є вулиці, магазини, ринки, вокзали, громадський транспорт, підземні переходи, метро, міста відпочинку (парки, пляжі, кінотеатри тощо). Тобто, це місця масового скупчення людей, де злочинець може розраховувати на широкий вибір жертви і в той же час на обстановку, яка перешкоджає запам'ятати його зовнішній вигляд, прикмети і дозволяє швидко зникнути з місця події. В таких місцях більшість людей вже перебувають у стані, коли навіяти щось людині дуже просто. Наприклад, на вокзалі багато сільських мешканців, які приїжджають у місто за покупками. Багато людей очікують свої поїзди і намагаються якось "убити" час. Такі люди безцільно ходять по вокзалу, розглядають кіоски, оточуючих громадян. Як правило, вони перебувають у розслабленому стані, який є благодатною основою для знайомства, навіювання, обману. Така ж обстановка має місце й на ринку чи в магазині, де мозок перевантажений зайвою інформацією і людина розсіяна, розгублена. Крім того, громадяни в цих місцях завжди мають при собі певну суму грошей, необхідну для придбання товару або на розваги, поїздки у відрядження, на відпочинок. Разом з тим потрібно відзначити, що оскільки шахрайство вчиняється у присутності інших людей, останні можуть стати свідками зустрічі певних осіб, виконання ними певних дій, а іноді можуть передати й зміст розмови тощо. Саме тому, при надходженні заяви громадянина про вчинення відносно нього вказаного злочину, ефективним є звернення до громадськості через засоби масової інформації з метою, по-перше, виявлення свідків події злочину, по-друге, виявлення інших потерпілих та епізодів шахрайств, по-третє, для профілактики цього різновиду шахрайств.
Даний різновид шахрайства вчиняється у денний період часу влітку і на початку осені (понад 70%), коли висока ділова активність мешканців міст. Як показує вивчення кримінальних справ про шахрайства даної категорії, подія конкретного злочину короткочасна і триває від декількох хвилин до однієї години (75%). Але оскільки шахраї перетворюють свою злочинну діяльність на промисел, коли здобуті у такий спосіб гроші й цінні речі стають для них постійним джерелом прибутку, існує можливість розшуку і затримання злочинців.
Особливості предмету посягання. Потерпілими від шахрайств, що вчиняються в сфері задоволення повсякденних матеріальних та культурних потреб, виступають окремі громадяни, зустріч яких з шахраєм є випадковою. Тому предмет злочину може бути досить різноманітним. Ним можуть бути ювелірні вироби, коштовна відео-, радіо-, побутова апаратура (переносна), комп'ютерна техніка тощо. Але, в більшості випадків (80%), предметом шахрайства є гроші. Це пояснюється, по-перше, тим що у людей завжди є "кишенькові" гроші чи гроші, призначені для придбання певного товару, по-друге, більшість способів "вуличних" шахрайства спеціально спрямовані на заволодіння саме грошовими коштами. З огляду на особливість місця злочину (скупчення людей) і високої вірогідності бути затриманим, для шахраїв важливим є те, що потерпілі рідко можуть ідентифікувати власні гроші.
Способи вчинення шахрайств. Для шахрайства, що вчинюється у сфері задовол