РОЗДІЛ 2
МІСЦЕ, ОБ'ЄКТ ТА МЕТОДИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1. Місце проведення досліджень
Місцем проведення досліджень були промислові виноградні насадження ДП радгосп-завод "Ужгородський", СЗАТ "Шенкор" та присадибні насадження в Ужгородському, Мукачівському та Виноградівському районах Закарпатської області. Стаціонарні дослідження проводили в ДП радгосп-завод "Ужгородський", та на присадибних насадженнях с. Нове Давидково Мукачівського району. Лабораторні дослідження проводились в лабораторії Закарпатського територіального центру карантину рослин, на кафедрі ентомології Ужгородського національного університету та в Інституті захисту рослин Української академії аграрних наук.
Дослідження проводили на районованих сортах (рис. 2.1):
Рис. 2.1. Сорти винограду на яких проводили дослідження [61].
Рислінг італійський, батьківщина Італія. Сорт середнього строку дозрівання. Середня урожайність 65-70 ц/га. Використовується для виготовлення столового вина доброї якості. Одеський сувенір, столовий сорт середнього строку дозрівання. Урожайність 95-110 ц/га. Молдова, столовий сорт пізнього строку дозрівання. Урожайність 150 ц/га. Шасла біла, столовий сорт раннього строку дозрівання. Урожайність до 100 ц/га. Іршаї Олівер, столовий сорт раннього строку дозрівання. Урожайність 85 ц/га. Делавар рожевий, та білий - столові сорти, урожайність 70 ц/га.
Рік посадки - 1986. Схема посадки кущів: 3,0 м х 1,25 м. Формування кущів - низькоштамбове. При проведенні досліджень з захисту виноградних насаджень дослідні ділянки розділяли на декілька варіантів. Варіант включав по 4 повторення, в кожному повторенні по 100 облікових грон. Присадибні насадження винограду розташовані безпосередньо біля житлових будинків на відстані 25-50 м від житла, розмір ділянок 50-150 м2. Дослідження проводили на європейських та американських сортах, які займають значну частину на присадибних насадженнях населення. Схема посадки кущів 1,5-2 м х 0,5-1,0 м. Формування кущів низько- та високоштамбове.
Використовувались загальноприйняті методи моніторингу, збору матеріалу в полі [15, 45, 112, 114].
2.2. Агрокліматичні умови
Територія Закарпатської області ділиться на три регіони: низинна зона, передгірна зона і гірська зона. В низинну зону входять Берегівський, Виноградівський (крім північно-східної частини), Мукачівський (південно-західна частина) райони. Тут розповсюджені дерново-підзолисті, дерново-опідзолені, дерново-глеєві і лугово-глеєві ґрунти.
До передгірної зони відносяться Виноградівський (північно-східна частина), Іршавський (південно-західна частина), Мукачівський (північна, північно-східна частина), Тячівський (крім північної частини), Ужгородський (північно-східна частина) і Хустський (крім північної частини) райони. На території зони переважають буроземно-підзолисті ґрунти.
Гірська зона характеризується несприятливими умовами для вирощування винограду. Сюди входять такі райони області: Велико-Березнянський, Воловецький, Перечинський, Рахівський, Свалявський, Тячівський, Іршавський (північно-східна частина).
Рис. 2.2. Карта розміщення мікрорайонів вирощування винограду в Закарпатській області: 1-Ужгородський; 2-Середнянський; 3-Кальницький; 4-Мукачівський; 5-Лаловський; 6-Косинський; 7-Берегівський; 8-Мужіївський; 9-Іршавський; 10-Шалановський; 11-Виноградівський; 12-Чорнотисівський.
Клімат Закарпаття помірно-континентальний з достатнім і надлишковим зволоженням, відносно спекотним літом, досить холодною зимою і теплою осінню, низинний агро-кліматичний район. Суми активних температур за період з середньодобовою температурою понад 10°С становлять від 3000 до 3600°С. Тривалість без морозного періоду 170-190 днів. За рік випадає від 600 до 700 мм опадів, основна кількість яких припадає на вегетаційний період. В окремі роки спостерігаються посухи в кінці весни - на початку літа. Ґрунти, буроземно-підзолисті, середній суглинок, вміст гумусу складає 2,8-3,0, рН ґрунту становить 4,8-5,6.
Далі на північ від гірських лісів температура визначається висотою над рівнем моря, експозицією місцевості і формами рельєфу. На висоті 900-950 м над рівнем моря річна температура знижується до 5°С, а на найбільших висотах гір до 0°С. Середня температура липня 20°С, січня - 4°С. Абсолютний максимум 40°С, а абсолютний мінімум -30°С (Справочник, 1960).
Низинна та передгірна зона, в якій розташовані основні виноградарські зони (Мукачівський, Ужгородський та Виноградівський райони) є теплими зонами. Сума ефективних температур за період з середньодобовою температурою вище 10°С тут складає 3100 -3300°С. Середня температура липня - 19-21°С, січня - 3-5°С. Період з температурою більше 10°С проходить 180-190 днів, а з температурою більше 15°С - 130-140 днів. Тривалість безморозного періоду складає в середньому 185 днів.
В передгірній зоні середня температура липня складає 13-20°С. Січень - 4-5°С нижче нуля. Безморозний період складає в середньому 180 днів. За умовами зволоження передгір'я відносяться до зони сильного зволоження з нерівномірним розподілом опадів.
Рис. 2.3. Багаторічні показники температури, опадів та відносної вологості повітря за даними державної гідрометеорологічної служби, станція "Ужгород".
Таблиця 2.1
Характеристика метеорологічних умов за 2004 рік,
ДП радгосп-завод "Ужгородський".
Основні
метеорологічні показникиДекадиМісяціIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXСередня температура, 0С1-4,62,0-0,59,215,418,921,120,115,820,9-2,78,912,113,718,620,120,915,43-5,30,08,213,413,518,521,419,312,7Середньомісячна -3,0-0,25,611,514,218,720,920,114,6Опади, мм14,413,63,520,151,83,16,51,819,126726,705,712,415,07,84,69,532,337,421,310,018,524,558,463,117Сума за місяць74,177,724,835,882,742,672,769,545,6Вологість повітря, %173836558716165717128770615