РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛ І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1. Вибір напрямку і об’єкту досліджень та
схема проведення досліду
Експериментальну частину роботи виконано в наукових лабораторіях Львівського
національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені
С.З.Гжицького відповідно плану, що є частиною комплексних досліджень, які
проводились на кафедрі годівлі сільськогосподарських тварин і технології
кормів, а також у лабораторії аналітичних досліджень Науково-дослідного
інституту фізіології та біохімії. Науково-господарські дослідження проведено у
ПАФ “Відродження” Радехівського району Львівської області протягом 2005-2007
рр. Поставлені завдання вирішувалися в науково-господарських експериментах з
використанням зоотехнічних, фізіологічних, гематологічних, біохімічних,
етіологічних та статистичних методів досліджень [6, 9, 49, 53, 68, 103, 112,
113, 114, 115, 116, 117, 118, 130, 138, 148, 162, 167, 174]. Загальну схему
досліджень наведено на рис. 2.1.
З метою вивчення впливу біологічно активних добавок на продуктивність
свиноматок та відгодівельні якості молодняку було проведено два
науково-господарські досліди протягом 2005-2007 років та виробничі перевірки
результатів досліджень на свинях великої білої породи за схемами наведеними у
таблицях 2.2, 2.3.
Формування груп тварин для проведення досліджень відбирали методом
груп-аналогів при чому були враховані: жива маса, вік, вгодованість, стать,
енергія росту в зрівняльний період [49, 115, 116, 118, 130, 148, 174].
Схема науково-господарського досліду Схема 2.1
Хімічний склад
Перетравність поживних речовин
Поживність
Використання нормованих раціонів в годівлі свиней
(нормування біологічно активними добавками фірми «Йозера», Sano та БАКД+ )
Свиноматки
Молодняк
Годівля та використання високопродуктивних маток
Годівля поросят при народженні та відлученні
Дорощування поросят
Відгодівля молодняку
Жива маса, відтворна здатність, молочність, збереженість поросят, економічні
показники
Ріст і розвиток, перетравність кормів, склад крові, забійні показники, якість
м’яса і сала, економічні показники
Основний раціон відповідав концентратному типу годівлі. Тваринам згодовували
сухі кормові сумішки, не запарюючи гарячою водою, і без будь яких теплових
обробок, а також забезпечували свиней чистою водою.
Суміш, яку згодовували в першому досліді складалася із таких компонентів: дерть
ячмінна, дерть пшенична, висівки пшеничні, дерть горохова, дерть кукурудзяна,
ріпакова макуха, а також балансували раціони біологічно активними добавками
європейської фірми Йозера, комбікормами фірми Sano, та вітчизняного виробництва
– БАКД+.
З метою перевірки дії на організм підсвинків маловивченої вітчизняної добавки
БАКД+ ми провели дослідження у якому було встановлено оптимальну дозу для
згодовування тваринам [129, 159].
Після аналізу кормів раціонів свиней нами також було виявлено, що біологічно
активна добавка повністю не забезпечує тварин амінокислотами, хоча і позитивно
впливає на ріст та розвиток молодняку свиней. Отже для забезпечення тварин
білками потрібно додатково в раціони свиней вводити макухи [156].
Після перевірки впливу на організм підсвинків біологічно активної добавки було
поставлено два науково-господарські досліди (25.07.2006р. – 26.06.2007р.) у
яких нами було поставлено завдання порівняти вплив згодовування біологічно
активних добавок на продуктивність тварин, здоров’я і їх ріст та розвиток а
також м’ясну продуктивність.
Для цього спочатку було відібрано в господарстві три групи поросних свиноматок
великої білої породи по 14 голів у кожній (табл. 2.2). Структура основного
раціону досліджень становила: дерть ячмінна, дерть пшенична, висівки пшеничні,
дерть горохова, ріпакова макуха.
Свиноматкам І контрольної групи до раціону додавали комбікорм фірми Sano, у
кількості 30% від загальної кількості корму, решту 70% становили корми власного
господарського виробництва (господарство закупляє комбікорми в незначній
кількості для свиноматок і для відгодівельного молодняку, зв’язку з їх високою
ціною, а також повністю стартерні комбікорми для відлучених поросят: Betsy,
Piggy тощо).
ІІ контрольній групі свиноматок ми балансували раціон добавкою БАКД+, до якого
ще додатково вводили ріпакову макуху.
А ІІІ контрольна група отримувала основний раціон збалансований добавкою
Йозера-СОУ 1, 2 для свиноматок.
Таблиця 2.2
Схема І науково-господарського досліду
Групи
Поголі-в’я,
голів
Підготовчий період (від осіменіння до 24 днів поросності)
Характеристика годівлі у період:
Період поросності від 25 до 84 днів
Поросність останні 30 днів, підсисний
І (контрольна)
14
Основний раціон + комбікорм Sano
Основний раціон + комбікорм Sano
Основний раціон + комбікорм Sano
ІІ
(дослідна)
14
Основний раціон + БАКД+
Основний раціон + БАКД+
Основний раціон + БАКД+
ІІІ (дослідна)
14
Основний раціон + Йозера-СОУ 2
Основний раціон + Йозера-СОУ 2
Основний раціон + Йозера-СОУ 1
Після проведення дослідження по впливу біологічно активних добавок на
продуктивність свиноматок, ми вивчали вплив згодовування даних добавок на
інтенсивність росту молодняку свиней (другий науково-господарський дослід). Для
дослідження відбирали молодняк свиней, що було одержано від піддослідних
свиноматок.
У господарстві нами були відібрані три групи тварин по 15 голів у кожній групі.
В основний раціон входили такі корми дерть ячмінна, дерть пшенична, висівки
пшеничні, дерть горохова, дерть кукурудзяна, ріпакова макуха.
Як і в попередньому досліді І контрольній групі підсвинків згодовували
комбікорм фірми Sano, ІІ дослідній групі ми балансували раціон добавкою БАКД