Ви є тут

Підвищення конкурентоспроможності продукції виноградарсько-виноробного підкомплексу АПК

Автор: 
Кулешова Ганна Миколаївна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2006
Артикул:
0406U001525
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
Розвиток і сучасний стан ринку ПРОДУКЦІЇ виноградарсько-виноробноГО
ПІДКОМПЛЕКСУ апк МиколаївськОЇ області
2.1. Розвиток ринку винограду і аналіз його конкурентоспроможності
Найважливішою ланкою АПК Миколаївської області, яка дійсно здатна забезпечити в
місцевих умовах одержання належних сум прибутків, є виноградарсько – виноробний
підкомплекс. Його базовою основою є виноградарство, яке розвивається у
виноградарських та виноградарсько – виноробних підприємствах. Для більш
ретельного дослідження галузі з метою оцінки її конкурентоспроможності слід
проводити аналіз з урахуванням розвитку ринку. З одного боку, як сукупність
економічних відносин, що забезпечують ефективне функціонування галузей АПК, а з
другого – комплекс різноманітних стосунків між людьми, що виникають у процесі
виробництва, розподілу, обміну та споживання.
В маркетинговій діяльності ринок винограду слід оцінювати, враховуючи попит на
нього і потреби споживачів. На ринку завжди присутні чотири чинники: попит,
пропозиція, ціна і конкуренція. Аналіз ринку винограду Миколаївської області
характеризується широкою і різнобарвною пропозицією, яка в багатьох випадках
задовольняє потреби споживачів. Пропозиції продукції визначаються обсягами
виробництва, яку можна оцінити, проаналізувавши сучасний стан галузі: обсяги
вирощеного винограду, організацію реалізаційних процесів, визначення обсягів
продукції, що випускають конкуренти. В виноградарстві дослідження його
виробників необхідне для вивчення економічного стану, пошуку шляхів підвищення
ефективності виробництва.
За останні роки в виноградарстві, як і в інших галузях аграрного виробництва,
спостерігаються негативні тенденції: скорочуються площі насаджень, зменшуються
валові збори продукції, основним виробником стають особисті господарства або ж
дрібні приватні господарства. Наочне уявлення про порівняльні розміри валових
зборів винограду по сільськогосподарських підприємствах та особистих селянських
господарствах надає рис.2.1.
Рис.2.1. Розподіл валових зборів винограду по основних категоріях господарств
Миколаївської області
Виноград в області вирощують 21 сільськогосподарське підприємство та одне
фермерське господарство. Крім того, цією галуззю займаються особисті селянські
господарства. Основна частка у вирощеному в області винограду припадає на
сільськогосподарські підприємства.
Як бачимо, у зміні загального валового збору винограду по всіх категоріях
господарств Миколаївщини за досліджуваний нами проміжок часу єдиної
закономірності немає. Якщо в період з 1990 по 2000 роки простежувалась
тенденція (до того – дуже помітна) до скорочення обсягів його виробництва, то в
наступні роки відбулись його стрибкоподібні зміни. Аналогічна закономірність
має місце і по сільськогосподарських підприємствах, що свідчить про
концентрацію виробництва там, де є в наявності потужна матеріально – технічна
база.
Що стосується особистих селянських господарств, то валовий збір вирощеного ними
винограду був найбільшим в 1995 р., а потім постійно знижувався. Основною
причиною такої зміни є те, що кількість особистих селянських господарств, де
вирощується виноград, скорочується (основна їх кількість зосереджена в
Березанському, Жовтневому і Очаківському районах). Проте абсолютно в усі
аналізовані роки провідні позиції у виробництві винограду займали
сільськогосподарські підприємства. Це не є випадковим, бо досліджувана галузь
вимагає великих затрат коштів, використання засобів механізації, що не під силу
дрібному господарству.
Основна частина виноградних насаджень Миколаївської області зосереджена в
сільськогосподарських підприємствах (як загальна, так і та, що знаходиться в
плодоносному віці), про що свідчать дані таблиці 2.1. До того ж земельні
відносини відіграють важливу роль в створенні ринкових умов.

Таблиця 2.1
Площа виноградних насаджень у сільськогосподарських підприємствах Миколаївської
області (станом на кінець року)

Показники
1990 р.
1995 р.
2000 р.
2001 р.
2002 р.
2003 р.
2004 р.
Площа насаджень, га - всього
14098
11444
8216
7910
7973
8261
8074
у т. ч. в плодоносному віці
9760
9566
6432
6236
5901
5728
5427
Питома вага плодоносних насаджень, %
69,23
83,59
78,29
78,84
74,01
69,34
67,22
Ланцюгові індекси по:
 
а) загальній площі виноградників
0,81
0,72
0,96
1,01
1,04
0,98
б) плодоносній площі виноградників
0,98
0,67
0,97
0,95
0,97
0,95
Базисні індекси по:
 
а) загальній площі виноградників
100,00
0,81
0,58
0,56
0,57
0,59
0,57
б) плодоносній площі виноградників
100,00
0,98
0,66
0,64
0,60
0,59
0,56
В Миколаївській області загальна площа виноградних насаджень в період з 1990 по
2004 роки не мала єдиної закономірності у зміні. Якщо в 1990 – 2001 роках тут
спостерігалось її скорочення (з 14098 га у 1990 р. до 7910 га в 2001 р.), то в
2002 і 2003 роках відбувалось поступове їх збільшення. Але в 2004 р. знов мало
місце скорочення на 187 га. Це свідчить про те, що в галузі немає послідовної
програми її розвитку.
По плодоносних насадженнях за аналізовані 14 років спостерігалось поступове
зменшення площ, в результаті якого в 2004 р. у порівнянні з 1990 р. вони
скоротились на 4333 га, або в 1,8 раза. Наочне уявлення про характер змін, що
відбулись у площах виноградних насаджень (і загальних, і плодоносних) надає
рис.2.2.
Рис. 2.2. Динаміка площ виноградних насаджень сільськогосподарських підприємств
Миколаївської області
Основна причина скорочення в останній час площ виноградників – стар