Ви є тут

Підвищення якості функціонування механізованих процесів приготування кормів на молочних фермах

Автор: 
Шацький Віктор Васильович
Тип роботи: 
Дис. докт. наук
Рік: 
2005
Артикул:
0505U000079
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
НАУКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРИГОТУВАННЯ КОРМІВ
В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
2.1. Структурна модель виробництва продукції тваринництва як система
забезпечення якості. Якість виконання технологічного процесу
В нових умовах господарювання виробництво конкурентоспроможної продукції стає
необхідною умовою ефективності роботи і розвитку підприємств за рахунок збуту
продукції, яка повинна мати високий рівень якості при нижчій собівартості.
Імовірність виробництва продукції з заданими параметрами різко підвищується,
якщо на виробництві діє система якості [181], що здійснює керування виробничими
процесами на всіх етапах життєвого циклу продукції.
Забезпечення якості продукції здійснюється систематичним проведенням заходів,
що створюють необхідні умови для виконання кожного етапу життєвого циклу
продукції таким чином, щоб вона задовольняла визначеним вимогам по якості
[181]. Сукупність проведених для цього заходів створює необхідні умови для
попередження негативних явищ, а не усунення їх після виникнення.
Відповідно до міжнародних стандартів ISO серії 9000 на системи якості [181]
життєвий цикл продукції тваринницьких об'єктів можна представити одинадцятьма
блоками виробничих процесів (рис.2.1), починаючи з вивчення потреби споживачів
і розробки виробничої програми (маркетинг) до утилізації продукції після її
використання.
Однозначно перевести цю систему на виробництво продукції тварин-ництва в тім
аспекті, як вона існує, не можливо через наявність у ній етапів, не властивих
сільськогосподарській продукції, таких, як експлуатація і технічне
обслуговування. Тому пропонується така структурна схема виробництва, в якій ці
етапи замінені на переробку і споживання.

Кожний блок містить кілька виробничих процесів. Наприклад, підготовка
виробництва містить підготовку приміщень, устаткування, підготовку тварин,
заготівлю кормів, а також підготовку працівників, які здійснюють як керування
виробництвом, так і виконання виробничих процесів.
Виробництво містить у собі процеси приготування і роздачі кормів, забезпечення
мікроклімату, утримання тварин, прибирання гною, оцінку фізіологічного стану,
одержання продукції і забезпечення умов праці працівників.
Керування в представленій схемі виділено як одна з основних систем забезпечення
якості, об'єктами якого є виробничі елементи: робоча сила, знаряддя і предмети
праці. Керування здійснюється виконанням своїх функцій на рівнях економіки
виробництва, самого виробництва і технологічних процесів, кожний з яких має
свої специфічні цілі та задачі.
Кожний з елементів виробництва містить уречевлену енергію Е, перенесену на них
при їхньому виробництві (відтворенні) від робочої сили, знарядь і предметів
праці на всіх етапах життєвого циклу.
На рис 2.2 представлена схема відтворення елементів виробництва на прикладі
операції приготування і роздачі кормів.
Рис. 2.2. Схема відтворення елементів виробництва
Структуру уречевленої енергії елементів виробництва можливо представити
матрицею [213]. Вважаючи на те, що на виробництво продукції тваринництва, крім
робочої сили, знарядь і предметів праці, впливає і генетичний потенціал тварини
в структурі виробництва як засіб праці, можливо виділення окремим рядком
тварини [257]. У цьому випадку матриця має такий вигляд:

E=
, (2.1)

де - величина уречевленої енергії в робочій силі, призначеної
для керування й обслуговування ( ), для підтримки в
робочому стані знарядь праці ( ) для виробництва
матеріалів ( ) і затрачувана на обслуговування
тварин ( );
- величина енергії в знаряддях праці, призначена для робочої
сили ( ), відтворення (відновлення) знарядь праці ( ),
виробництва матеріалів ( ) і для утримання тварин ( );
- величина енергії в матеріалах (предметах праці), призначеної
для працівників ( ), для відновлення знарядь праці ( ),
відтворення матеріалів ( ) і для вирощування
тварин ( );
- величина енергії тварини, призначена для людини ( ),
на контакт зі знаряддями праці ( ), для виробництва матеріалів
( ) і відтворення тварин ( ).
Матриця (2.1) відображає потенціал виробництва в цілому і його елементів.
Використовуючи цю форму, можливо проводити оцінку потенційних можливостей
реального виробництва, маючи базовий оптимальний варіант для порівняння.
Кількість уречевленої енергії в елементах виробництва - це потенціал
виробництва на даний момент часу [258].
При застосуванні живої праці людини відбувається взаємодія елементів
виробництва, і система починає рухатися. При цьому відбувається перенос частини
їхньої уречевленої енергії на продукцію. Для визначення загальних витрат на
виконання конкретної функції нами запропонована формула
, (2.2)
де - коефіцієнти переносу уречевленої енергії на
продукцію з активної ( ) і пасивної ( ) частин
виробничих елементів ( e );
- кількість уречевленої енергії (праці), що міститься в
елементах виробництва: активної і пасивної його частинах;
- кількість енергії живої праці, затрачуваної на виробництво
продукції;
- ресурси інтенсифікації виробництва.
Ресурси