Ви є тут

Закономірності перебігу процесів перекисного окислення ліпідів і системи антиоксидантного захисту організму курей

Автор: 
Коломоець Олена Вячеславівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
3404U000371
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛИ І МЕТОДИКИ ДОСЛІДЖЕНЬ
Для досягнення поставленої мети проведено 6 науково-господарських дослідів, в яких використано 1120 голів птиці, та виробниче дослідження на поголів'ї в 2000 курей. Дослідження проводились у 1997-2000 рр. на базі Таврійської державної агротехнічної академії (м. Мелітополь) та птаховідділення сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Т.Г. Шевченка (Мелітопольський район Запорізької області).
2.1. Матеріали досліджень
2.1.1. Характеристика об'єктів досліджень
Для досліджень були обрані кури породи Леггорн і кросу "Бєларусь-9".
Порода Леггорн спеціалізованого яйценосного напрямку продуктивності. Ця порода курей найпоширеніша в світі і існує більше ста років. Була виведена в США на основі білих курей яєчного типу, завезених з Італії у 1837 році. В Радянський Союз кури цієї породи вперше були завезені в 1925 році з Америки та Англії [73]. Успішне розведення курей породи Леггорн майже у всіх країнах свідчить про їх високу життєздатність, гарну акліматизацію та витривалість. З багатьох різновидів Леггорнів найбільш розповсюджена біла.
Маса тіла Леггорнів невелика: кури першого року життя, у середньому, важать 1,8 кг; дорослі - 2 кг; річні півні - 2,3 кг; дорослі - 2,7 кг.
Яйценосність Леггорнів висока і складає 200-300 і більше яєць протягом року. Шкаралупа біла. Маса яєць у курей першого року яйцекладки - 45-57 г; у переярок - 55-65 г. Фізіологічна скороспілість настає у віці 135-150 діб. Курчата швидко ростуть та гарно оперюються [73].
Крос "Бєларусь-9" - трьохлінійний. Для його створення використовували курей трьох ліній кросу 456, завезеного з Канади у 1963 р. у дослідне господарство Криково Молдавського НДІ тваринництва та ветеринарії, а потім на Білоруську зонально-дослідну станцію з птахівництва [95]. Лінії 5 і 6 створені на основі Леггорнів, 4 - на основі синтетичної сірої каліфорнійської популяції. Схема схрещування: > 4 ? + 5 - гібридна птиця 45. Гібридних півнів 45 (як складну батьківську форму) використовують у схрещуванні трьохлінійних гібридних несучок (фінальний гібрид) за схемою: > 45 ? + 6 - 456 [149].
Маса тіла курей 1,8-2,1 кг. Статева зрілість настає у віці 155-165 діб. Кури цього кросу відрізняються високою яйценосністю. У промислових господарствах від гібридних несучок цього кросу отримують по 245-250 яєць на середню несучку за 504 доби життя. Яйця білі, легко тоновані, середня маса яйця 59-60 г. Збереженість несучок за перший цикл продуктивності - 70-85%. Недолік кросу - знижені продуктивні якості лінії 4, що збільшує вартість утримання прабатьківського стада. Перевагою кросу є пристосованість до різних умов середовища, добрі репродукційні якості та збереженість поголів'я. Крос "Бєларусь-9" в наші часи дуже поширений на території України, але з виведенням нових кросів поступово витісняється ними [159]. На міжнародному конкурсному випробуванні гібридів у Чехословаччині (1975-1976 рр.) птиця кросу "Бєларусь-9" мала найкращі показники яйценосності у порівнянні з чотирма іншими кросами, представленими СРСР [149].
2.1.2. Методики приготування антиоксидантних препаратів
В дослідженнях використовували АО препарати дистинол, стибіл та диметилсульфоксид.
Антиоксидантний препарат стибіл отримували за розробленою раніше технологією [158] за реакцією Майларда, суть якої полягає у взаємодії амінокислот з відновленими вуглеводами, згідно з патентом [220]. Джерелом амінокислот можуть бути білкові інгредієнти кормів: рибне, м'ясо-кісткове, соєве борошно і соєвий шрот. У лужному середовищі білкові речовини гідролізуються до вільних амінокислот, які при взаємодії з альдозами утворюють відповідні альдегіди, аміак та вуглекислий газ. Альдози при цьому перетворюються у фурфурол, оксиметилфурфурол. Далі в лужному середовищі ці сполуки вступають у конденсацію з амінокислотами з утворенням полімеризованих продуктів - меланоїдинів, максимум поглинання яких вимірюється при довжині хвилі 440 нм [220]. Серед різноманітності продуктів реакції Майларда найвищу антиокислювальну активність мають саме полімеризовані коричневі пігменти - меланоїдини [78]. У процесі синтезу меланоїдинів утворюються низькомолекулярні сполуки (хіноксаліни, похідні тіазолу, тіазоліну, тіофену та ін.). Крім того, альдегіди, утворені з амінокислот у лужному середовищі, при конденсації утворюють поліненасичені спирти, які також виявляють антиоксидантну активність та стимулюють ріст курчат [93].
Для отримання препарату стибіл за лабораторних умов змішували 1 кг соєвого шроту з 250 г глюкози і додавали 1 л 0,1Н розчину гідроксиду натрію. Отриману суміш нагрівали при температурі 125±5оС протягом 4 годин. Після цього при температурі 105±2оС сушили до вологості не більше 11%. Препарат стибіл являє собою розсипчасту масу коричневого кольору, без твердих домішок із вмістом протеїну не менше 30%, жиру - не більше 14%, і без наявності патогенних мікроорганізмів [220]. Препарат повинен відповідати ТУУ 24.4.00493698.001-2003. Амінокислотний склад препарату стибіл і соєвого шроту визначали на амінокислотному аналізаторі Амінохром II за методом [85] (табл. 2.1).
Готовий препарат змішували з кормом у кількості 0,5-2% від маси корму. При введенні препарату стибіл сумісно з ДМСО спочатку диметилсульфоксид змішували зі стибілом до рівномірного розподілення, а потім вже цю суміш додавали до корму.
Препарат дистинол отримували при взаємодії іонолу з диметилсульфоксидом [157]. Він являє собою молекулярний комплекс бутилокситолуолу (БОТ) з ДМСО, розчинений в надлишку ДМСО. Для отримання препарату БОТ змішували з ДМСО у співвідношенні 1,4:1 за масою і нагрівали при температурі 605оС до повного розчинення БОТ. Отриманий рідкий препарат у подальшому змішували з соєвим шротом, як наповнювачем, у співвідношенні 1:9 за масою. І цю добавку вводили до корму у кількості 0,024% за діючими речовинами (БОТ + ДМСО). Добавка повинна відповідати ТУУ 24.4.00493698.002-2003.
ДМСО - безкольорова густа рідина зі специфічни