Ви є тут

Кадрове забезпечення якості системи управління підприємством.

Автор: 
Сімченко Наталія Олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U000455
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМКІВ КАДРОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

2.1. Аналіз розподілу функцій управління в процесі управлінської діяльності керівників різних рівнів управління

Перетворення політики забезпечення якості управління підприємством на складову філософії управління стає імперативом сьогодення. Особливості процесу забезпечення якості системи управління підприємством залежать від ступеня відповідності взаємодії керуючої та керованої систем встановленим цілям підприємства в рамках обраної стратегії розвитку. У цьому зв'язку набувають актуальності питання щодо впливу керуючої підсистеми на процес створення ланцюгу цінностей підприємства у контексті забезпечення якості системи управління підприємством.
Розвиток положень теорії функціонально-структурної організації підприємства свідчить, що функціонування керуючої системи характеризується діями управлінського персоналу. Реалізація функцій управління керівниками різних ланок управління відображає зміст процесу управління і сприяє взаємодії керуючої та керованої систем. Зважаючи на це процес реалізації керівництвом функцій управління слід розглядати як підґрунтя забезпечення якості системи управління підприємством.
Вищевикладене підводить нас до необхідності розгляду управлінської діяльності як цілеспрямованої діяльності керівника щодо реалізації функцій управління на підставі принципів управління якістю за допомогою відповідних методів управління. Принципи управління якістю, в свою чергу, висувають певні вимоги до управлінського персоналу щодо забезпечення реалізації професійних, ділових та особистих якостей в процесі виконання функцій управління.
Якщо реалізація функцій управління сприяє досягненню встановлених цілей підприємства, то покращується взаємодія керуючої та керованої підсистем, в результаті чого підвищується якість системи управління підприємством. Тому управлінська робота в значній мірі обумовлює якість системи управління підприємством, а сукупність функцій управління може бути розглянута як класифікаційна ознака реалізації управлінських відносин між керуючої та керованої системами.
З метою розробки методологічно-методичних підходів до забезпечення якості системи управління підприємством на основі удосконалення реалізації функцій управління здійснимо аналіз якостей керівників, реалізація яких сприяє підвищенню якості виконання функцій управління на підприємствах виноробної промисловості Судакського району Автономної Республіки Крим. Для виявлення певних закономірностей впливу якості реалізації функцій управління на забезпечення якості системи управління підприємством здійснимо аналіз сучасного стану виноробної галузі, так як врахування галузевих особливостей дасть можливість найбільш об'єктивно оцінити передумови забезпечення якості системи управління виноробним підприємством.
Виноградарство є однією з високоефективних галузей сільськогосподарського виробництва. Серед основних сільськогосподарських культур виноград займає провідне місце за величиною прибутку з одиниці площі. У 2001 році виноградарство склало 1,3% валової продукції рослинництва, тоді як питома вага прибутку - 2,2%. Рівень рентабельності виноградарства становив 74%. Зазначимо, що в Україні виробляється четверта частина валового збору винограду в країнах СНД. У 2001 р. на Україні по всіх категоріях господарств було 134 тис. га виноградників, або 21 % загальної площі насаджень країни. У господарствах Кримської області під виноградниками було зайнято 98,6 тис. га, Закарпатської - 12,5, Миколаївської - 19,8, Одеської - 99,1, Херсонської - 25,6 тис. га. У цих областях зосереджене більше 96% усіх виноградників країни (рис.2.1).
Максимальну насиченість виноградниками, у тому числі і плодоносними, на 100 га сільськогосподарських угідь мають виноробні підприємства Автономної Республіки Крим. Так, якщо в цілому по Україні під виноградниками зайняте близько 0,6% площі сільськогосподарських угідь, то в Криму - 5,9 %. Значну кількість високоякісних марочних виноматеріалів вробляють саме кримські виноробні заводи, чотири з яких - радгоспи - заводи "Судак", "Морський", "Веселовський", ВАТ "Сонячна долина" є об'єктами даного дисертаційного дослідження.

Рис. 2.1. Валовий збір винограду в Україні по областях у 2002 році
Аналіз стану виробництва винограду та вина в Криму за період 1985-2002 р.р. показав, що у порівнянні з 1985 роком виробництво винограду скоротилося більш ніж у два рази (табл. 2.1.).
Таблиця 2.1
Динаміка виробництва винограду і виноробної продукції в Криму [1, с. 12]
РокиПлоща виноградників, тис. га Валовий збір, тис. т Урожайність, ц/гаВиробництво винопродукції, млн. далвсьогов т.ч. плодоносних виношампанськеконьяк198578,344,7168,135,18,80,400,20199065,553,7315,757,74,70,420,25199555,949,9116,223,24,20,170,10199847,244,5103,623,72,20,120,22200045,242,572,516,92,20,150,14
Низький рівень урожайності обумовлений такими причинами:
-порушенням агротехніки вирощування винограду;
-сильною зрідженістю насаджень, яка була пов'язана з безгосподарністю, економічною незацікавленістю учасників виробництва в кінцевому результаті, недостатнім забезпеченням трудовими ресурсами;
-необґрунтованістю управлінських рішень щодо сортового складу насаджень;
-невідповідністю потенційним можливостям урожайності виноградників в перші роки вступу до плодоношення, що пов'язано з низьким рівнем догляду за молодими насадженнями внаслідок економічної незацікавленості роботи на них виноградарів.
Скорочення виробництва виноградарства супроводжується загальним падінням випуску продукції виноробства Криму, який за період з 1985 по 2002 роки скоротився більш ніж у 3,5 рази. В цілому за даний період виноградарство Криму виявилося нерентабельним [1, с. 13]. Загальна кількість господарств з виробництва винограду скоротилося з 176 у 1990 році до 159 у 2002 році. Упродовж 1998-