Ви є тут

Формування та підвищення ефективності використання кадрово-управлінського потенціалу агроформувань.

Автор: 
Кропивко Валентина Стефанівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U002001
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ КАДРОВО-УПРАВЛІНСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРОФОРМУВАНЬ

2.1. Аналіз кадрово-управлінського складу агроформувань та його впливу на результати господарювання

Кадрово-управлінський потенціал агроформувань характеризується чисельністю керівників та спеціалістів сільськогосподарських підприємств, включаючи фермерські господарства, з властивими їм здібностями до управлінської праці, знаннями та досвідом, а також особливостями їх практичного використання, що зумовлюються в певній мірі їх віком, освітньою та статевою структурами. При цьому, управлінські ситуації та можливості розкриття потенціалу керівників і спеціалістів обумовлюються також певними ресурсами та середовищем функціонування керованого об'єкту. Тому, для врахування певних особливостей формування і використання кадрово-управлінського потенціалу в різних підприємствах, районах, областях і регіонах та забезпечення необхідної бази досліджень, розглянемо стан кадрово-управлінського потенціалу агроформувань Одеської області (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Кількість керівників та спеціалістів агроформувань Одеської області, чол.*
Найменування посади199419992000200120022002 до 1994 у %Керівники59062380024793569604,9Заступники керівників284275507363348122,5Головні спеціалісти 26283072314638963423130,3Керівники середньої ланки4279392641674685320774,9Інші працівники, які займають посади керівників708905905899715101,0Спеціалісти9630828284058092736676,5Всього 1811917083179302041418628102,8* Джерело: дані відділу кадрів Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської області
Незважаючи на збільшення сільськогосподарських підприємств в Одеській області за 1994-2002 роки більше ніж в 6 раз, кількість кадрів управління агроформувань збільшилась лише на 3%. Це відбулось за рахунок збільшення кількості керівників агроформувань разом із значним скороченням кількості інших кадрів управління. Зокрема, це стосується звільнення частини спеціалістів 23,5% (особливо ветеринарів, інженерів та зооінженерів). Що зумовлено, в першу чергу, неефективністю тваринництва, скороченням його розмірів, а тому зменшенням потреб у цих фахівцях. Крім того, скорочення чисельності спеціалістів на третину пов'язано також з розширенням штату головних спеціалістів. Зменшення кількості відділень, бригад, ферм, призвело до скорочення потреб у бригадирах, завідуючих ферм та начальників відділень, і відповідно скорочення керівників середньої ланки на 25%. В цілому, спостерігається скорочення апарату управління агроформувань, разом з не доукомплектуванням їх штату. На нашу думку, таке скорочення - це пошук оптимальних розмірів необхідної кількості управлінців.
Значні зміни у структурі апарату управління відбулись після реформування переважної більшості сільськогосподарських підприємств у 2000 році. В подальші роки відбувається адаптація штату управлінців до об'єктів управління, кількість та розміри яких в області кожен рік змінюються. (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Структура апарату управління агроформувань Одеської області, %.
Найменування посади19941999200020012002Керівники3,33,64,512,119,2Заступники керівників1,61,62,81,81,9Головні спеціалісти 14,518,017,519,118,4Керівники середньої ланки23,623,023,222,917,2Інші працівники, які займають посади керівників3,95,35,04,43,8Спеціалісти53,148,546,939,639,5Всього 100,0100,0100,0100,0100,0* Розраховано за даними відділу кадрів Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської області
Значно збільшилась питома вага керівників агроформувань в структурі апарату управління. Останнє пов'язано, в основному, із заснуванням (виділенням) значної кількості невеликих агроформувань, які не мають змоги (або потреби) утримувати велику кількість управлінців (в основному це стосується селянських (фермерських) господарств). Апарат управління переважної більшості означених господарств складається з 1-2 чоловік, що і зумовило збільшення питомої ваги керівників у загальній структурі кадрів управління агроформувань Одеської області. Крім того, скорочення спеціалістів та керівників середньої ланки, про які йшлась мова раніше, теж зумовили певні зміни у структурі кадрово-управлінського потенціалу. Вищенаведене, між іншим, свідчить про зменшення спеціалізації управлінської праці в агроформуваннях та збільшенням навантаження управлінських функцій на існуючий апарат управління сільсько-господарських підприємств.
Забезпеченість кадрами управління визначається відношенням між фактичною та передбаченою за штатним розписом кількістю кадрів управління (табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Забезпеченість кадрами управління агроформувань Одеської області, %
Найменування посади19941999200020012002Керівники100,0100,0100,0100,0100,0Заступники керівників91,690,5100,095,095,0Головні спеціалісти 100,093,799,696,796,7Керівники середньої ланки100,097,197,799,499,4Інші працівники, які займають посади керівників99,498,5100,598,198,1Спеціалісти98,595,899,697,397,3Всього 99,195,999,498,098,0* Розраховано за даними відділу кадрів Головного управління сільського господарства і продовольства Одеської області

Невелика розбіжність між закладеною штатним розписом та фактичною кількістю управлінців, свідчить про відносну керованість ситуації щодо забезпечення штатними працівниками управління, або оперативність складання штатних розписів відповідно до постійних змін потреби в кадрах управління агроформувань.
Наступним моментом аналізу кадрово-управлінського потенціалу постає вікова характеристика. Вона, в певній мірі, визначає кадрово-управлінський потенціал взагалі та ступінь розвитку його складових. Безумовно, що існують і виключення. Проте, ця характеристика об'єднує у собі дві позиції: перша визначається тривалістю фізичного існування індивіда, друга - це якісний рівень його (індивіда)