РОЗДІЛ 2
ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА В
АГРАРНИХ ФОРМУВАННЯХ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Стан і тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва Чернігівської
області
За період незалежності України здійснено вагомі соціально-економічні
перетворення в державі, створено правові й організаційні умови для
функціонування різних форм власності та господарювання. Ці зміни торкнулися
всіх сфер національної економіки і аграрного сектору зокрема. Виробники
сільськогосподарської продукції одержали право самомтсійно реалізовувати
вироблену продукцію, купувати матеріально-технічні ресурси, розпоряджатися
доходами на власний розсуд.
У сучасних умовах розвитку України суттєво зростає роль економічних і
соціальних факторів у перетворенні сільськогосподарського виробництва у
високоефективний сектор економіки, однією з головних галузей якої має стати
рослинництво. Рівень розвитку рослинництва – один із головних показників стану
економіки, що забезпечує продовольчу безпеку країни, значною мірою впливає на
економічний стан галузей АПК.
За період проведення земельної реформи виконано значний обсяг робіт щодо її
здійснення в усіх регіонах України. Щодо головного виробничого ресурсу в
аграрній сфері, то Україна володіє вагомим потенціалом і посідає шосте місце у
світі за кількістю сільськогосподарських угідь на одного жителя. Серед 24
областей України значну питому вагу займає Чернігівська область, яка розміщена
на півночі країни, у поліській та лісостеповій зонах Придніпровської низовини,
у басейні р. Десна. Клімат – помірно-континентальний. Територія області
становить 31,9 тис. км2 або 5,3% від території України. Чмсельність населення
станом на 1 січня 2005 року – 1187,7 тис. осіб (міське – 709 тис. осіб,
сільське – 478,7 тис. осіб). Область межує з Гомельською областю Білорусі, з
Брянською областю Російської Федерації, Сумською, Полтавською та Київською
областями України. Відстань до столиці залізницею – 209 км, автошляхами – 141
км [175, с. 15].
Чернігівська область має певні ґрунтово-кліматичні відмінності, що визначає
передумови для обґрунтування спеціалізації аграрних підприємств і ефективного
використання земельних ресурсів. Про рівень сільськогосподарського виробництва
та його тенденції в аграрних формуваннях Чернігівської області свідчать дані
табл. 2.1. Як видно з табличних даних валовий збір сільськогосподарської
продукції збільшився в 2005 році порівняно з 2000 роком, зокрема загальний
обсяг збільшився на 11,3%, у т.ч. продукції рослинництва – на 16,2% і продукції
тваринництва – на 3,4%. Щодо продукції рослинництва, то обсяги виробництва
продукції рослинництва у сільськогосподарських підприємствах зросли на 50%,
водночас у господарствах населення спостерігається спад виробництва – на 3,1%.
Аналогічна ситуація простежується і при аналізі динаміки виробництва продукції
рослинництва в Чернігівській області в натуральному виразі (табл. 2.2). За
період з 2000 по 2005 р. спостерігається значне збільшення виробництва зерна –
на 91,6%, соняшнику – на 84,3%, льону-довгунцю – на 65,6%, цукрових буряків –
на 3,6%. Виробництво картоплі скоротилося на 14,5%, овочів – на 7,3%.
Таблиця 2.1
Динаміка валової продукції сільського господарства Чернігівської області (у
порівнянних цінах 2000 р.)
Показники
Роки
Зміна (±) 2005 р. до
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2000
2004
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
млн. грн.
Валова продукція сільського господарства, вт.ч.:
2292,5
100,0
2361,7
100,0
2385,5
100,0
2425,7
100,0
2836,3
100,0
2552,2
100,0
259,7
-284,1
сільськогосподарські підприємства
785,1
34,2
851,4
36,1
879,8
36,9
800,5
33,0
1144,9
40,4
1030,4
40,4
245,3
-114,5
господарства населення
1507,4
65,8
1510,3
63,9
1505,7
63,1
1625,2
67,0
1691,4
59,6
1521,8
59,6
14,4
-169,6
Валова продукція рослинництва, в т.ч.:
1416,7
61,8
1410,2
59,7
1415
59,3
1539
63,4
1954,6
68,9
1646,6
64,5
229,9
-308
сільськогосподарські підприємства
514,7
22,5
841,9
35,6
817,9
34,3
565,1
23,3
913
32,2
772,5
30,3
257,8
-140,5
господарства населення
902
39,3
568,3
24,1
567,1
23,8
973,9
40,1
1041,6
36,7
874,1
34,2
-27,9
-167,5
Валова продукція тваринництва. в т.ч.:
875,8
38,2
951,5
40,3
970,5
40,7
886,7
36,6
881,7
31,1
905,6
35,5
29,8
23,9
сільськогосподарські підприємства
270,4
11,8
668
28,3
687,1
28,8
235,4
9,7
231,9
8,2
257,9
10,1
-12,5
26
господарства населення
605,4
26,4
283,5
12,0
283,4
11,9
651,3
26,8
649,8
22,9
647,7
25,4
42,3
-2,1
Розраховано за даними Головного управління статистики у Чернігівській області.
Таблиця 2.2
Динаміка виробництва сільськогосподарської продукції у всіх категоріях
господарств Чернігівської області, тис. ц
Вид продукції
Роки
2005 р.
у % до
2000 р.
2000
2001
2002
2003
2004
2005
Зерно
8323
10823
12377
10573
18681
15947
191,6
Цукрові буряки
3413,5
3574,1
4497,2
4764,3
5763,6
6951,0
103,6
Соняшник
66,4
35,3
62,2
116,2
61,8
122,4
184,3
Льон-довгунець (волокно)
36,9
45,1
39,5
56,3
84,1
61,1
165,6
Картопля
14711,4
13084,3
11497,4
15216,4
15718,3
12583,4
85,5
Овочі
1748,7
1612,8
1670,6
1734,7
1764,2
1620,5
92,7
Розраховано за даними Головного управління статистики у Чернігівській області.
Спостерігаються коливання виробництва сільськогосподарської продукції і з
розрахунку на душу населення в Чернігівській області (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Динаміка виробництва основних видів сільськогосподарської продукції в
Чернігівській області на одну особу
Джерело: дані Головно