Ви є тут

Вдосконалення функціонування ринку молока (на прикладі Львівської області)

Автор: 
Смолінський Валентин Броніславович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U005122
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
Оцінка сучасного стану ринку МОЛОКА
у ЛЬвівській області
2.1. Особливості формування ринку молока у Львівській області
Важливим завданням агропромислового комплексу є задоволення потреб населення у
продуктах харчування. Досягти його можна лише за умови успішного функціонування
ринку продовольства, в тому числі ринку молока, основними суб’єктами якого є
підприємства, що займаються виробництвом молока, його переробкою, реалізацією
та споживачі [45, с.12]. Провідну роль у формуванні ринку продовольства
України, зокрема Львівської області, займає молочне скотарство, тобто ринок
молока.
Варто зауважити, що Львівська область була і залишається серед перших в Україні
щодо розвитку молочного скотарства, оскільки вона має сприятливі умови для
розведення великої рогатої худоби молочного напряму продуктивності. Наявність
великих площ під природними травостоями й помірний клімат також сприяють
розвитку молочного скотарства.
Питома вага показників молочного скотарства Львівської області порівняно із
загальнодержавними показана в табл. 2.1.
Таблиця 2.1
Питома вага показників молочного скотарства Львівської області в Україні, % *
Показники
1990р.
1995р.
2000р.
2001р.
2002р.
2003р.
2004р.
2005р.
Чисельність населення
5,7
5,6
5,6
5,5
5,4
5,5
5,5
5,6
Велика ро-гата худоба
4,4
4,4
6,0
6,0
5,9
5,9
5,7
5,6
у т.ч. корови
4,8
5,2
6,8
6,9
6,8
6,7
6,6
6,5
Молоко
4,4
5,6
8,2
7,8
7,5
7,3
7,0
6,8
* Розраховано автором на основі даних ГУСуЛО (Головного управління статистики у
Львівській області).
Як бачимо, у 2005 р. щодо поголів’я великої рогатої худоби та корів частка
області складала відповідно 5,6 та 6,5% від загального в Україні, а щодо
виробництва молока – 6,8%. У 2004 р., зокрема, область займала перше місце
(7,0%) в Україні. Порівняно із 1990 р. вказані показники збільшилися приблизно
на 2 пункти кожен.
Найвищого рівня виробництва молока у Львівській області, як і в Україні
загалом, було досягнуто наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого
століття. Тоді “споживання молока на душу населення наближалось до
рекомендованих норм та до рівня розвинутих зарубіжних країн” [127, с.155].
Зокрема, у 1990 р. виробництво молока у Львівській області становило 1083,9
тис.т (на душу населення 392,8 кг), тоді як в Україні цей показник сягав
24508,3 тис.т (на душу населення 472 кг); споживання досягло відповідно у
Львівській області 378,9 кг, а в Україні - 273,2 кг. Для прикладу: у Франції і
Німеччині виробництво молока на душу населення складало 515 і 400 кг, а
споживання – 421 і 366 кг відповідно. Отже, виробництво й споживання молока на
душу населення на Львівщині у цей період було на рівні розвинутих європейських
держав.
Проте в останні роки традиційна для Львівщини галузь опинилась у кризовому
стані. Динаміку виробництва молока протягом п’ятнадцяти років у Львівській
області та в Україні загалом показано у табл. 2.2.
Таблиця 2.2
Динаміка виробництва молока в Україні та у Львівській області*
Виробництво
Рік
2005 р. до, %
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
2005
1990
2004
Україна
Всього, тис.т
24508,3
17274,3
12657,9
13444,2
14142,4
13661,4
13787,3
13682,4
55,8
99,2
На 1 особу, кг
472,3
335,3
247,4
271,3
293,4
285,7
290,6
288,4
61,1
99,2
Львівська область
Всього, тис.т
1083,9
961,2
1032,0
1051,3
1061,5
1000,2
958,9
930,4
85,8
97,0
на 1 особу, кг
392,8
348,0
387,3
398,5
405,5
384,0
369,8
359,5
91,5
97,2
* Розраховано автором на основі даних ГУСуЛО.
Дані табл. 2.2 свідчать проте, що Львівська область порівняно з Україною
загалом на 1 особу виробляє молока більше майже в 1,5 раза, незважаючи на
кризу. Крім того, виробництво молока в Україні за
1990-2005 рр. зменшилося майже у 2 рази, а у Львівській області за цей період –
лише на 14,2%. Виробництво молока на 1 особу в Україні за вказаний період
скоротилося на 32,9%, а у Львівській області – на 8,5%, що свідчить про
переваги Львівщини порівняно із загальнодержавними показниками.
У структурі валової продукції сільського господарства Львівської області
виробництво молока займає вагоме місце (табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Структура валової продукції сільського господарства Львівської області
у порівнянних цінах 2000 року, млн.грн. *
Показник
Рік
2005 р. до 2000 р., %
2000
2001
2002
2003
2004
2005
Валова продукція - всього
2701,2
2549,0
2862,4
2775,9
2810,5
2763,8
102,3
в т.ч. продукція тваринництва
1297,8
1360,2
1355,2
1338,2
1294,9
1348,5
103,9
до валової продукції – всього, %
48,0
53,4
47,3
48,2
46,1
48,8
в т.ч. молоко
678,3
691,2
697,9
657,6
630,4
611,6
90,2
до валової продукції – всього, %
25,1
27,1
24,4
23,7
22,4
22,1
до всієї продукції тваринництва, %
52,3
50,8
51,5
49,1
48,7
45,4
* Розраховано автором на основі даних ГУСуЛО.
Як бачимо з даних табл. 2.3, виробництво молока на Львівщині займає близько
половини від загальної кількості виробництва продукції тваринництва в області.
Також слід зауважити, що виробництво молока складає п’яту частину валової
продукції регіону. Ці дані свідчать про важливість виробництва молока у
структурі валової продукції Львівської області.
Виробництво молока в усіх категоріях господарств скоротилось і в 2005 р.
становило відповідно 85,8% від рівня 1990 р. і 90,2% - від рівня
2000 р. (табл.2.4).
Таблиця 2.4
Динаміка виробництва молока по категоріях господарств
Львівської області, тис. тонн *
Категорія господарств
Рік
2005 р. до, %
1990
1995
2000
2001
2002
2003
2004
2005
1990
2000
Усі категорії господарств
1083,9
961,2
1032,0
1051,3
1061,5
1000,2
958,9
930,4
85,8
90,2
У тому числі:
сільськог