Ви є тут

Організаційно-економічне обґрунтування розвитку кооперативів в аграрному секторі.

Автор: 
Попівняк Роман Богданович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2007
Артикул:
0407U005123
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
ФОРМУВАННЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВИРОБНИЧИХ
КООПЕРАТИВІВ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ
2.1. Стан і структурно-динамічні тенденції розвитку
сільськогосподарського виробництва в різних формах господарювання
Прогресивний розвиток аграрного виробництва базується на таких важливих
елементах, як наявність ефективних виробничих сільськогосподарських структур,
заснованих здебільшого на приватній власності; відпрацьованих механізмах
внутрішньогосподарських виробничих відносин у корпоративних формах
господарювання, в основі яких закладено принцип матеріальної зацікавленості
працівника у результатах діяльності господарства; рівень економічних відносин
між товаровиробником, постачальником матеріально-технічних засобів виробництва
і переробними підприємствами; протекціонізм держави щодо розвитку такої
важливої галузі, як сільське господарство тощо. Ці завдання були поставлені на
порядок денний у суверенній державі – Україні. Однак за останні роки (1990-2006
рр.) внаслідок аграрної кризи, зумовленої загальноекономічною кризою, відбулося
скорочення обсягів виробництва продукції сільського господарства. Лише з 2000
р. спостерігаються позитивні тенденції в розвитку сільського господарства
окремих регіонів, хоча останні різняться формами господарювання в аграрному
секторі.
На початок 2006 р. у Волинській області виробництвом сільськогосподарської
продукції займалось: 214 сільськогосподарських виробничих кооперативів, 135
господарських товариств, 78 приватних підприємств, 8 державних підприємств, 50
підприємств інших форм господарювання та 754 фермерські господарства, а також
особисті селянські господарства. Площі сільськогосподарських угідь за
категоріями землевласників і землекористувачів показано в дод. Б.
Виробництво валової продукції сільського господарства (в порівнянних цінах 2000
р.) в усіх категоріях господарств Волинської області збільшилось у 2005 р.
порівняно з 2000 р. на 14,7%, в тому числі продукції рослинництва – на 1,6% і
продукції тваринництва – на 31,2%; у сільськогосподарських підприємствах
виробництво валової продукції зросло відповідно на 19,5%, рослинництва
зменшилось на 7,5%, а тваринництва збільшилось на 67,2%, а в особистих
селянських господарствах – відповідно на 13,4%, 7,6% і 22,2% (дод. В). Наведені
дані засвідчують, що темпи зміни (збільшення) виробництва валової продукції
сільського господарства загалом, в тому числі продукції тваринництва, вищі у
сільськогосподарських підприємствах Волинської області, ніж в особистих
селянських господарствах, що є свідченням ефективнішого використання виробничих
ресурсів у крупних господарствах порівняно з дрібнотоварним виробництвом.
Тенденція до збільшення виробництва валової продукції сільського господарства в
динаміці порівняно з 1995 р. простежується в усіх категоріях господарств (рис.
2.1).
Рис. 2.1. Темпи зміни виробництва валової продукції сільського господарства
(в порівнянних цінах 2000 р.) у різних категоріях господарств
(порівняно з 1995 р.), % *.
*Джерело: розраховано за даними [202, с. 25].
Зокрема, в структурі валової продукції сільського господарства усіх категорій
господарств (у порівнянних цінах 2000 р.) питома вага продукції рослинництва
зменшилась з 61,1% у 2000 р. до 55,5% у 2005 р., у тому числі питома вага
виробництва зернових культур зросла відповідно з 13,1% до 15,0%, картоплі –
зменшилась з 37,4% до 31,1%, продукції тваринництва – зросла з 38,9% до 44,5%.,
в тому числі худоби та птиці зросла відповідно з 18,4% до 22,9%, а виробництва
молока – відповідно з 17,5% до 18,3% (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Питома вага валової продукції сільського господарства за її видами
(у порівнянних цінах 2000 р.) в усіх категоріях господарств
Волинської області, % *
Показник
2000 р.
2001 р.
2002 р.
2003 р.
2004 р.
2005 р.
Валова продукція - всього
100,0
100,0
100,0
100,0
100,0
100,0
в т.ч.:
продукція рослинництва
61,1
59,6
59,2
56,7
58,7
55,5
з неї:
зернові культури
13,1
14,7
16,7
13,7
17,4
15,0
технічні культури
3,5
4,4
3,7
3,9
4,5
4,5
картопля та овочі
37,4
34,4
33,6
33,9
31,5
31,1
плодоягідні культури та виноград
2,6
2,5
2,1
1,8
2,0
1,7
кормові культури
4,4
4,2
3,7
3,1
3,1
3,3
інша продукція рослинництва
0,1
0,1
0,1
0,3
0,2
0,1
продукція тваринництва
38,9
40,4
40,8
43,3
41,3
44,5
з неї:
вирощування худоби та птиці
18,4
18,8
19,1
21,6
20,5
22,9
молоко
17,5
18,4
18,3
18,2
17,3
18,3
яйця
2,2
2,5
2,6
2,8
2,6
2,7
вовна
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
0,0
інша продукція тваринництва
0,8
0,7
0,8
0,7
0,9
0,6
* Джерело: [202, с. 26].
Виробництво валової продукції сільського господарства (в порівнянних цінах 2000
р.) в усіх категоріях господарств Волинської області в розрахунку на одного
жителя за 2000-2005 рр. мало тенденцію до зростання. Зокрема, виробництво зерна
на одного жителя збільшилось з 472 кг у 2000 р. до 649 кг у 2005 р., або на
37,5%; цукрових буряків – відповідно з 456 кг до 682 кг, або на 49,6%; овочів –
з 104 кг до 206 кг, або на 98,0%; виробництво картоплі зменшилось з 1120 кг до
935 кг, або на 16,5%; плодів і ягід – відповідно з 36 кг до 26 кг, або на
27,8%. (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Виробництво основних видів продукції рослинництва в розрахунку на
одного жителя Волинської області, кг *
Показник
2000 р.
2001 р.
2002 р.
2003 р.
2004 р.
2005 р.
2005 р. до 2000 р., %.
Зерно
472
574
650
533
745
649
137,5
Цукрові буряки
456
606
525
544
686
682
149,6
Картопля
1120
1053
1066
991
984
935
83,5
Овочі
104
121
102
163
177
206
198,0
Плоди і ягоди
36
35
30
27
31
26
72,2
* Джерело: [202, с. 47].
Темпи зміни виробництва основних видів продукції рослинництва в динаміці
(порівняно