Ви є тут

Ефективність функціонування та пе-рспективи розвитку підприємств риб-ного господарства

Автор: 
Мазур Юрій Павлович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2008
Артикул:
0408U000351
129 грн
Додати в кошик

Вміст

Розділ 2
стан і рівень ефективності функціонування
підприємств рибного господарства регіону
2.1. Сучасний стан виробництва продукції в підприємствах рибного господарства
Черкащини
Агропромисловий сектор економіки Черкащини, невід’ємною складовою частиною
якого є рибне господарство, виробляє близько 60 відсотків валового внутрішнього
продукту, три чверті товарів народного споживання області, задіяв майже 40 %
населення. Тоді як потреби в сільськогосподарській продукції в країнах ЄС
задовольняють близько 5 % загальної чисельності робочої сили, в США – 3% [68].
Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції займає 40
відсотків у загальних обсягах промислового виробництва області, що підкреслює
важливість подальшого розвитку агропромислового виробництва. Отримання врожаїв
у рослинництві, продуктивність тварин та рибопродуктивність водойм
забезпечується, переважно, за рахунок сприятливих кліматичних умов та
природного потенціалу, який, без належної підтримки, з кожним роком
зменшується. Застосування екстенсивних технологій в галузях аграрного сектору
призвели до зменшення виробництва, відповідно –заповнення внутрішнього ринку
продовольчою продукцією ближнього та далекого зарубіжжя, інколи низької
якості.
Із зростанням рівня платоспроможності населення відбувається насичення ринку
риби та рибної продукції Черкащини. Але виробництво і споживання цієї цінної
продукції залишається недостатнім і не відповідає біологічним нормам. Є
очевидним, що підприємства рибного господарства в цілому не збільшують
виробництво, вироблена продукція не є конкурентноздатною на внутрішньому ринку
через високу собівартість та низьку якість. Очевидною є необхідність розвитку
прискореного виробництва і переробки рибної продукції.
Проблема забезпечення населення продукцією вітчизняного рибного господарства
існує в усіх регіонах України. Незважаючи на зростання загальної кількості
користувачів рибогосподарськими водними об’єктами в Центральному регіоні, де
Лісостепова зона є сприятливою для розвитку рибництва, загальне виробництво
основної продукції галузі – товарної риби, згідно статистичних даних,
зменшується. Рівень виробництва товарної продукції рибного господарства в
центральних областях України має загальну тенденцію до зниження (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Динаміка вилову риби в центральних областях України, т *
Регіон
(область)
2000р.
2001р.
2002р.
2003р.
2004р.
2005р.
2005р. до 2000р.

+/–
Черкаська
5175
5553
5118
5056
4489
4448
-727
86,0
Кіровоградська
1363
1307
1195
1224
1111
1128
-235
82,8
Київська
2002
2137
1762
1772
1596
1393
-609
69,6
Полтавська
3288
2925
3497
3358
2668
2163
-1125
65,8
* Примітка. Адаптовано за даними [134, с. 107; 174]
Особливістю наведених даних є доступ підприємств, що зареєстровані та діють в
цих регіонах, до промислового лову риби на Кременчуцькому та Канівському
водосховищах. Зменшення вилову пов’язані саме із зниженням продуктивності
дніпровських водосховищ. Діяльність спеціалізованих ставкових підприємств з
вирощування товарної продукції залишається стабільною.
Підприємствами Черкащини в 1990 році було вирощено і виловлено 11,5 тис. т
прісноводної риби. Починаючи з 1991 до 1995р., середньорічний рівень
вирощування та вилову риби утримувався на рівні 5 тис. т – в середньому 4912,3
т товарної риби в рік. Через складний економічний стан багато рибницьких
підприємств стали збитковими. Як наслідок, в 1997 році було виловлено лише 3539
т, в 1998 році – 3470 т риби [121, с. 200].
Реалізація законодавчих актів сприяла зміні форми власності підприємств та
створенню нових підприємств, які займаються рибальством на Кременчуцькому
водосховищі. Це стимулювало їх діяльність, що дозволило у 2000-2001 рр., по
рівню виробництва риби та продукції з неї в Черкаській області, вийти на рівень
1992–96 років – 5 тис. т. Проте вже в 2002р. намітилася тенденція до загального
спаду виробництва товарної риби (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Вилов риби підприємствами Черкаської області, т*
Тип підприємств
1990р.
2000р.
2001р.
2002р.
2003р.
2004р.
2005р.
2005р. до 1990р.,%
Спеціалізовані
10604
4967
5068
4532
4472
3661
3416
32,2
Сільськогосподарські
896
208
168
106
133,7
39,3
57
6,4
Інші
317
480
449,6
788,6
974
Разом
11500
5175
5553
5118
5056
4489
4447
38,7
* Примітка. Адаптовано за даними [121;150, c. 57]
Найвідчутнішим для рибного господарства є зниження вилову риби спеціалізованими
підприємствами, які були і є стабільними виробниками. Якщо ставкові та лиманні
підприємства не в змозі відновити в повному обсязі виробничу діяльність через
відсутність державної економічної підтримки, то промислові рибальські – через
зниження продуктивності водосховищ.
В розрізі вилову видів риби слід відмітити зменшення загального рівня вилову в
2005 відносно 2000р. на 14,1 % (табл. 2.3). При цьому, вилов всіх видів
річкової риби, крім судака, значно скоротився, тоді як виробництво ставкової
товарної риби зросло в 1,5 –2,6 рази.
Таблиця 2.3
Вилов риби за основними видами підприємствами Черкаської області, т*
Вид риби
2000р.
2001р.
2002р.
2003р.
2004р.
2005р.
2005р. до 2000р.

+/–
Разом
5175
5553
5118
5056
4489
4447
-728
85,9
в т. ч.: тюлька
127
173
185
66
23
31
-96
24,4
тарань, вобла
1247
1378
461
544
563
523
-724
41,9
судак
21
43
30
13
21
32
11
152,4
лящ
639
943
1037
828
636
477
-162
74,6
короп
328
386
551
661
765
864
536
ріст в 2,6 р
рослиноїдні
1176
1497
1623
1842
1195
1315
139
111,8
інші види
1637
1133
1231
1102
1286
1205
-432
73,6
*Примітка. Адаптовано за даними [150, с.