РОЗДІЛ 2
АНАЛІЗ ТА ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ
ПІДПРИЄМСТВАМИ ПО ПЕРЕРОБЛЕННЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПРОДУКТІВ В КОНКУРЕНТНОМУ
СЕРЕДОВИЩІ
2.1. Аналіз економічного базису перероблення сільськогосподарських продуктів
Відтворення і прискорений розвиток перероблення сільськогосподарських продуктів
є важливими передумовами подолання кризових явищ в аграрному секторі економіки
країни і вимагають застосування спрямованої на це науково обґрунтованої
цінової, податкової, фінансово-кредитної, інвестиційної та інноваційної
політики. Через недосконалість останніх підприємства по переробленню
сільськогосподарських продуктів України як за наявними виробничими
потужностями, їх фізичним, технічним і технологічним станом, так і за рівнем
розвитку інфраструктури істотно відстає від рівня розвитку аналогічних галузей
економічно розвинутих країн.
У 2006 р. кількість підприємств по переробленню сільськогосподарських продуктів
складала 8777 підприємств - юридичних осіб за видами діяльності, чисельність їх
промислово-виробничого персоналу становила 528,9 тис. чол., або 12,9 % від
загальної чисельності персоналу, зайнятого в промисловості, обсяг виробленої
продукції сягав 51,1 млрд. грн., і за питомою вагою цього показника в загальній
структурі промислового виробництва галузь посідала друге місце (15,8 %) після
металургії та металообробки (23,3 %).
Перехід до ринкових умов господарювання виявився досить складним для
підприємств по переробленню сільськогосподарських продуктів. Недооцінка їх
структуроформуючої ролі для розвитку економіки в цілому призвела до значного
зниження обсягів виробництва. Так, за 1990-2001 рр. відбулося значне скорочення
виробництва продовольчих товарів в розрахунку на 1 чол. (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Виробництво найважливіших видів продукції по переробленню сільськогосподарських
продуктів з розрахунку на 1 чол.
Продукція
1990
2005
2006
2005
2006
2005 у % до 1990
2006 у % до 2005
М'ясо і м'ясопродукти
53,2
8,1
6,8
9,5
11,9
12,8
175,0
Ковбасні вироби
17,3
3,5
3,4
4,3
6,1
19,7
179,4
М'ясні напівфабрикати
5,7
0,3
0,5
1,1
1,7
8,8
3,4 р
Тваринне масло
8,6
2,7
3,2
2,7
3,1
37,2
96,9
Жирні сири
3,5
1,4
2,2
2,7
3,5
62,9
159,1
Молочна продукція
124
14,1
20,8
24,5
27,4
16,8
131,7
Маргаринова продукція
5,6
3,3
4,1
4,2
4,9
73,2
119,5
Цукор-пісок
131
36,0
40,2
33,6
52,0
30,7
129,4
Олія
20,6
19,7
19,3
20,3
28,0
93,7
145,0
Консерви
93,2
26,0
32,0
34,1
46,9
34,3
146,6
Хлібобулочні вироби
129
49,8
50,6
48,9
50,8
39,2
100,4
Кондитерські вироби
21,4
13,5
15,1
15,7
18,0
70,6
119,2
Макаронні вироби
6,9
2,4
2,3
2,4
2,2
33,3
95,7
Безалкогольні напої (л)
29,0
13,6
17,5
23,7
26,0
60,3
148,6
Мінеральні води (л)
10,5
9,9
13,4
16,9
20,4
127,6
152,2
Зокрема, виробництво м'яса і м'ясопродуктів на 1 чол. скоротилося на 87,2%,
ковбасних виробів - на 80,3, м'ясних напівфабрикатів - на 91,2, тваринного
масла - на 62,8, жирних сирів - на 37,1, продукції з незбираного молока - на
83,2, маргаринової продукції - на 26,8, цукру-піску - на 69,3, олії - на 6,3,
плодоовочевих консервів - на 67,1, хліба і хлібобулочних виробів - на 60,8,
кондитерських виробів - на 29,4, макаронних виробів - на 66,7, безалкогольних
напоїв - на 39,7%.
За 1995-2006 рр. відзначалося також значне зменшення обсягів виробництва
окремих видів продовольчих товарів у натуральному вираженні (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Динаміка перероблення сільськогосподарських продуктів, % (1990 р. = 100%)
Галузі
1995
1996
1998
1999
2006
2006 +, - до
1995
1999
Підприємства по переробленню сільськогосподарських продуктів
47
43
38
41
51
10
у т.ч.: цукрові
50
43
22
22
20
-30
-2
хлібопекарні
58
52
44
42
42
-16
кондитерські
44
46
65
79
107
63
28
масложирові
48
50
41
50
82
34
32
плодоовочеві
67
54
56
79
105
38
26
м'ясні і молочні
32
28
19
20
23
-9
м'ясні
29
26
17
18
19
-10
маслосироробні і молочні
39
32
20
21
27
-12
рибні
40
44
25
27
33
-7
Оскільки це скорочення відбувалося на фоні істотного зменшення обсягів
виробництва саме тих продуктів, які відіграють найважливішу роль у раціоні
харчування (м'яса і м'ясопродуктів, ковбасних виробів, продукції з незбираного
молока, хліба і хлібобулочних виробів), то можна говорити про загострення
проблеми продовольчої безпеки країни.
В 2005 році порівняно з 2001 р. простежується зростання обсягів виробництва
майже всіх видів продовольчих товарів. У 2006 р. стосовно 2001 року найбільше
зросли обсяги виробництва м’ясних напівфабрикатів, м’яса і м’ясопродуктів та
ковбасних виробів – відповідно в 3,4 рази та 75,0 і 79,4 %; найменше
хлібобулочних та кондитерських виробів – 0,4 та 19,2 %. Продовжує зменшуватися
виробництво тваринного масла та макаронних виробів.
Проте в цілому, не можна заперечувати, що починаючи з 2001 року підприємства по
переробленню сільськогосподарських продуктів забезпечують позитивний приріст
обсягів продовольчих товарів, до того ж зростання обсягів виробництва
відбувається більш високими темпами порівняно з іншими галузями промисловості
(табл.2.3).
Таблиця 2.3
Індекси обсягу продукції промисловості за видами діяльності
Галузі
2001
2002
2005
2006
Промисловість - всього
114,2
107,0
115,8
112,5
Підприємства по переробленню сільськогосподарських продуктів
118,2
108,4
120,0
112,4
у т.ч.: м'ясних продуктів
89,2
130,0
126,1
115,3
промислове виробництво рибної продукції
146,0
127,8
104,5
135,0
промислове перероблення овочів та фруктів
127,3
122,5
139,3
120,3
виробництво жирів
97,2
110,0
132,8
109,1
виробництво молочних продуктів
134,9
98,1
113,6
120,7
оброблення зерна
- Київ+380960830922