РОЗДІЛ 2
ЕКОНОМІЧНІ НАСЛІДКИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ
РЕСУРСАМИ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ ЕЛЕВАТОРНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
2.1. Динаміка обсягів виробництва та хлібозаготівлі в Україні
Пріоритетність розвитку аграрного сектору та сільських територій в Україні
зумовлюється винятковою значимістю виробництва продукції сільського
господарства та продовольства в життєдіяльності людини, потребою відродження
селянства як господаря землі, носія моралі та національної культури.
Зерновий сектор України є стратегічною галуззю економіки держави, що визначає
обсяги пропозиції та вартість основних видів продовольства для населення
країни, зокрема продуктів переробки зерна і продукції тваринництва, формує
істотну частку доходів сільськогосподарських виробників, визначає стан і
тенденції розвитку сільських територій, формує валютні доходи держави за
рахунок експорту. Зернова галузь є базою та джерелом сталого розвитку більшості
галузей агропромислового комплексу, основою аграрного експорту, а також
основним джерелом роботи елеваторної промисловості.
Але урожайність зерна в Україні, у протиріч до усталених тверджень про високу
родючість українських ґрунтів, значно поступається урожайності зернових у
провідних зернових країнах. В таблиці 2.4 наведені дані про урожайність
зернових в країнах, які є постачальниками зерна на світовий ринок. Звідси, за
оцінками Департаменту сільського господарства США, у 2006 році урожайність
зернових становила: у Європейському Союзі – 48,7 ц/га, у США – 63,8 ц/га, а в
Україні лише 24,9 ц/га (табл. 2.1).
Таблиця 2.1
Результати збирання зернових в окремих країнах світу*
Показник
Одиниця виміру
США
ЄС
Україна
Виробництво
млн. тн
335,58
245,37
33,24
Збиральні площі
млн. га
52,62
50,37
13,34
Врожайність
т/га
6,38
4,87
2,49
* - за оцінками Департаменту сільського господарства США (USDA)
Загальний обсяг продукції сільського господарства за 2006 рік в порівнянні з
2005 р., зріс на 0,4% у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – на
4,2%, а в господарствах населення відбулося скорочення на 2,1%. За 2006 р.
виробництво продукції рослинництва проти 2005 р., скоротилося на 1,3%, у т.ч.
за рахунок аграрних підприємств на 0,1%, господарств населення – на 2,4% (рис.
2.1).
Рис. 2.1. Динаміка зміни обсягів сільськогосподарського виробництва по Україні
(у % до попереднього року)
За інформацією Державного комітету статистики України, в період з 1990 по 2006
рр. на 20% знизилась загальна посівна площа сільськогосподарських культур
(табл. 2.2). В тому числі посівна площа зернових та зернобобових культур
порівняно з 2000 р. збільшилась на 6,4%, а порівняно з 1990 р. зменшилась на
0,5%. Разом з тим на 17,9% збільшилась площа ярих зернових, а площа озимих
зменшилась на 7% [135].
Таблиця 2.2
Посівні площі сільськогосподарських культур (1990; 2000-2006 рр.),
тис. га
Показник
1990
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2006 в % до 2000
Вся посівна площа
32406
27173
27928
27539
25081
26752
26044
25928
95,4
Зернові та зернобобові культури
14583
13646
15586
15448
12495
15433
15005
14515
106,4
озимі зернові
8614
6324
8261
8173
2873
6397
7289
5884
93,0
у тому числі
пшениця
7568
5316
6831
6833
2356
5139
6185
5089
95,7
жито
518
668
923
787
404
737
622
373
55,8
ячмінь
528
340
507
553
113
521
482
422
124,1
ярі зернові
5969
7322
7324
7275
9622
9036
7716
8631
117,9
у тому числі
пшениця
303
282
293
472
535
480
494
163,0
ячмінь
2201
3645
3590
3978
5059
4157
4018
4883
133,9
овес
492
521
594
557
602
538
468
474
90,9
кукурудза на зерно
1234
1364
1291
1311
2170
2467
1711
1777
130,3
просо
205
437
354
164
311
434
141
136
31,1
гречка
350
574
713
433
366
439
426
398
75,9
зернобобові
1424
408
432
486
558
387
422
406
99,5
з них
горох
1287
307
319
356
403
270
326
339
110,4
вика та викові суміші на зерно
79
54
56
64
74
54
44
29
53,7
Технічні культури
3751
4187
3779
4072
5357
4971
5260
6105
145,8
у тому числі
соняшник
1636
2943
2502
2834
4001
3521
3743
3964
134,7
соя
93
65
82
108
209
274
438
751
11 разів
ріпак
90
214
120
81
69
117
207
414
193,5
льон-довгунець
172
23
27
29
32
38
25
14
60,9
Під урожай 2006 року було посіяно сільськогосподарських культур на площі 25,9
млн. га, у тому числі сільськогосподарськими підприємствами – на 18,4 млн. га
(71%), господарствами населення на 7,5 млн. га (29%). В 2006 році порівняно з
2005 роком у всіх категоріях господарств посівна площа була меншою на 118 тис.
га (0,5%).
Популярним за останні роки стало вирощування технічних культур. Їх посівна
площа в 2006 році збільшилась на 45,8% та 62,7% порівняно 2000 р. та 1990 р.
відповідно. За період з 2000 по 2006 рр. збільшились площі під вирощування
соняшнику, сої, ріпаку відповідно на 34,7%, в 11 разів, на 93,5%.
Валовий збір зернових та зернобобових культур за період 1990-2006 рр. знизився
на 32,8%, а соняшнику збільшився в 2 рази (див. табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Валовий збір основних сільськогосподарських культур у всіх категоріях
господарств України (1990; 2000-2006 рр.), тис. тонн
Показник
1990
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2006 в % до 1990
Зернові та зернобобові культури
51009,0
24459,0
39706,1
38804,3
20233,9
41808,8
38015,5
34258,3
67,2
Соняшник
2570,8
3457,4
2250,6
3270,5
4254,4
3050,1
4706,1
5324,3
2 рази
Господарства всіх категорій власності у 2006 р. одержано 30348,6 тис. т зерна
(включаючи кукурудзу) у вазі після доробк