РОЗДІЛ 2
МЕХАНІЗМ ІНВЕСТУВАННЯ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ
ПРОМИСЛОВОСТІ
Процеси відтворення основних засобів та їх інвестування розглянемо на прикладі
харчової промисловості, яка є однією з найбільших і стабільно бюджетоутворюючих
та визначає рівень економічної безпеки держави, а саме – продовольчої.
Продовольча безпека, що є пріоритетним напрямом розвитку України, можлива за
умови наявності такого рівня виробництва в харчовій промисловості, який
дозволить забезпечити внутрішній ринок продуктами харчування та постачати їх на
світовий продовольчий ринок. Такі вимоги до харчової продукції можуть бути
дотримані лише за наявності високого техніко-технологічного рівня, що вимагає,
в свою чергу, інвестування в інноваційне відтворення основних засобів.
В 2005 та 2006 рр. в харчовій промисловості [1 З 1996 р. до 2005 р. в
статистичних зведеннях за видами економічної діяльності використовувалась назва
"харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів", з 2006
р. – "виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів". Надалі
вживатиметься в роботі до даного виду економічної діяльності термін "харчова
промисловість".] налічувалось відповідно 8607 та 8379 підприємств-юридичних
осіб (15,8% та 15,4% від загальної кількості підприємств в промисловості) із
середньорічною кількістю найманих працівників 527,8 та 566,7 тис. осіб (13,5%
та 14,7% від загальної кількості найманих працівників в промисловості), обсяг
реалізованої продукції (робіт, послуг) становив 79076,9 та 98605,6 млн. грн.
(15,5% та 16,2% від загального обсягу по промисловості), вартість основних
засобів – 43607 та 50263,6 млн. грн. (9,4% та 9,6% від суми основних засобів по
промисловості). При цьому в приватній формі власності в 2005 та 2006 рр.
знаходилось відповідно 97,1% та 97,3% підприємств, що забезпечували 97,4% та
97,6% обсягів реалізованої продукції, у державній власності – підприємств 2,2%
та 2,1%, обсягів реалізованої продукції 2,6% та 2,4%, у комунальній власності –
підприємств 0,7% та 0,06%, обсягів реалізованої продукції – 0,04% [40, с.
127–153; 108, с. 349; 109, с. 279]. Тобто харчова промисловість є вагомою в
промисловості України, а також, враховуючи високу частку приватизованих
підприємств, для даної галузі можливе ринкове саморегулювання діяльності.
В цілому по Україні останнім часом спостерігається тенденція до зменшення
кількості підприємств харчової промисловості (відбувається укрупнення
підприємств шляхом їх поглинання та злиття, а також з інших причин).
Територіально підприємства харчової промисловості мають більш-менш рівномірне
розташування порівняно з підприємствами інших галузей, але найбільше вони
зосереджені в Києві та Київській області і кількість їх постійно зростає (табл.
2.1). Тому дослідження процесів інвестування відтворення основних засобів буде
здійснюватись на ряді підприємств харчової промисловості столичного регіону.
Таблиця 2.1
Кількість підприємств харчової промисловості
Роки
Підприємства харчової промисловості
Частка підприємств Києва та області в загальній кількості по Україні, %
м. Київ
Київська область
всього по Києву та області
всього по Україні
одиниць
% до 2001 р.
одиниць
% до 2001 р.
одиниць
% до 2001 р.
2001
446
100,0
392
100,0
838
100,0
9079
9,2
2002
467
104,7
401
102,3
868
103,6
9107
9,5
2003
480
102,8
433
110,5
913
108,9
9167
10,0
2004
505
113,2
393
100,3
898
107,2
8777
10,2
2005
533
119,5
419
106,9
952
113,6
8607
11,1
2006
503
112,8
452
115,3
955
114,0
8379
11,4
[розраховано автором за джерелом 36, с. 103–106; 40, с. 132–136]
Згідно Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД), затвердженої наказом
Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (гармонізована з
Класифікацією видів економічної діяльності Статистичної Комісії Європейського
Союзу – NACE ) до виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів
(харчова промисловість) віднесені такі групи видів економічної діяльності:
15 – виробництво харчових продуктів, напоїв;
15.1 – виробництво м'яса та м'ясних продуктів;
15.2 – виробництво рибних продуктів;
15.3 – перероблення та консервування овочів та фруктів;
15.4 – виробництво олії та тваринних жирів;
15.5 – виробництво молочних продуктів та морозива;
15.6 – виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості, крохмалю;
15.7 – виробництво готових кормів для тварин;
15.8 – виробництво інших харчових продуктів;
15.9 – виробництво напоїв;
16 – виробництво тютюнових виробів.
При обґрунтуванні вибору групи видів економічної діяльності скористаємось
посиланням на дослідження, здійсненні в Об’єднаному інституті економіки НАН
України (нині Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН
України") стосовно стану техніко-технологічної бази та інвестиційної
привабливості підприємств харчової промисловості (табл. 2.2).
Як видно з даних таблиці найбільш характерна наявність усіх досліджуваних
рівнів техніко-технологічного розвитку та інвестиційної привабливості для
підприємств з виробництва напоїв, чим і обумовлений вибір останніх для
дослідження. Остаточний вибір підприємств залежав також від можливості доступу
до їх звітності. Визначимося які саме підприємства з виробництва напоїв
столичного регіону обираються для дослідження (табл. 2.3).
Перейдемо до дослідження механізму інвестування відтворення основних засобів на
підприємствах харчової промисловості згідно положень, викладених в розділі 1
(див. рис. 1.11). Спочатку розглянемо об’єкт механізму
Таблиця 2.2
Групування підприємств харчової промисловості за техніко-технологічним рівнем
та інвестиційною прива
- Киев+380960830922