РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В РИНКОВИХ
УМОВАХ
2.1. Особливості й тенденції розвитку особистих селянських господарств в
ринкових умовах
Аналіз тенденцій зміни й визначення перспектив подальшого розвитку особистих
селянських господарств (ОСГ) населення набувають особливо важливого значення за
умов нестабільної економічної ситуації та спаду виробництва в суспільному
секторі сільського господарства.
В умовах низької прибутковості суспільного виробництва й продовольчої проблеми
розвиток індивідуального сектора в Україні активізувався. Із даних табл. 2.1
видно, що якщо в середньому за 2003 -2007 р. в Херсонській області на частку
сільськогосподарських підприємств (СГП) припадало 35,8 %, на ОСГ – 64,2 % у
валовому виробництві сільськогосподарської продукції, спостерігається тенденція
зниження питомої ваги продукції сільськогосподарських підприємств і,
відповідно, збільшення частки індивідуального сектора.
Таблиця 2.1
Структура продукції сільського господарства по категоріях господарств
Херсонської області (у фактично діючих цінах, в % до підсумку)
Роки
Продукція сільського господарства
Продукція рослинництва
Продукція
тваринництва
СГП
ОСГ
СГП
ОСГ
СГП
ОСГ
2003
37,7
62,3
50,8
49,2
17,3
82,7
2004
26,2
73,8
37,1
62,9
11,9
88,1
2005
36,8
63,2
46,5
53,5
12,3
87,7
2006
36,9
63,1
47,2
52,8
14,1
85,9
2007
41,6
58,4
52,0
48,0
16,1
83,9
Частка продукції ОСГ у загальному обсязі сільськогосподарської продукції до
2007р. у середньому склала 63,5 %, у тому числі продукції рослинництва 53,2 %,
тваринництва 85,6 %.
У цей час при загальному різкому зменшенні сільськогосподарського виробництва,
непропорційного подорожчання енергетичних та інших матеріальних ресурсів,
катастрофічно тяжких умов кредитування, оподатковування, роль ОСГ населення
різко зросла: вони стають одним з головних джерел надходження продуктів
харчування до сільських жителів і важливою підмогою у забезпеченні ними
населення.
Частка виробленої продукції в господарствах населення за останні роки помітно
зростає (табл. 2.2).
Таблиця 2.2
Частка господарств населення у виробництві продукції сільського господарства
Херсонської області, % за 1993-2007рр.
Види сільськогосподарської продукції
1993-1997рр.
1998-2002рр.
2003-2007рр.
Продукція сільського господарства
31
57
65
Продукція тваринництва
39
80
86
М'ясо (у забійній вазі)
36
82
87
Молоко
24
77
92
Яйця
40
67
69
Вовна
13
24
35
Продукція рослинництва
21
44
55
Зернові культури
22
36
Соняшник
1,2
22
39
Картопля
93
99
98
Овочі
32
67
68
Плоди і ягоди
39
77
65
Виноград
2,2
20
21
Особливо великі обсяги картоплі, овочів, плодів й ягід виробляються в ОСГ
населення. Для особистого сектора закономірним є абсолютне й відносне зростання
виробництва в ньому та значна його частина за несприятливих умов розвитку
суспільного сільськогосподарського виробництва.
Збільшення ролі сектора господарств населення у виробництві
сільськогосподарської продукції зумовлено негативними тенденціями – скороченням
доходів населення від зайнятості та соціальних трансфертів. Внаслідок цього
значно розвинулося особисте селянське господарство, вартість продукту якого
складає основну частину вартості сектора господарств населення.
Так, у середньому за 1993-1997 рр. в особистих господарствах населення
вироблялося м'яса 36, молока - 24 , яєць - 40, овочів 32 % від обсягу
сільськогосподарської продукції господарств усіх категорій. І навпаки, за умов
зростання суспільного виробництва й підвищення його ефективності може
відбуватися абсолютне збільшення й відносне скорочення виробництва в особистому
секторі сільського господарства, а також зниження його частки в загальному
обсязі виробленої сільськогосподарської продукції. Виробництво м'яса в
особистому секторі за 2003-2007 рр. зросло до 87%, молока-92% й овочів - до 68%
, плодів - до 65% , яєць - до 69% , вовни - до 35 %.
Проте необхідно враховувати, що подібна ситуація склалася не стільки за рахунок
переваг виробництва в індивідуальному секторі, скільки завдяки сформованій
структурі виробництва. Так, у господарствах населення значна частина посівів
зайнята високо інтенсивними і трудомісткими культурами (овочі, плоди), що дають
більший вихід продукції з 1 га, ніж зернові й кормові культури, що займають у
структурі валової продукції сільськогосподарських підприємств близько 38 %.
Основою докорінних перетворень в аграрній економіці виступає одночасне
проведення земельної реформи та удосконалення земельних відносин. Важливим
заходом у рамках земельної реформи стало залучення величезної маси міського й
сільського населення до безпосереднього виробництва сільськогосподарської
продукції на малих ділянках землі. Воно знайшло відображення як у розширенні
площ земельних ділянок, так і у виділенні додаткових площ для садів і
городництва.
У результаті площа земель в ОСГ населення до 2007 р. порівняно з 1998 р.
збільшилася на 85,4 тис. га, а середній розмір однієї ділянки зріс в 1,5 рази й
досягає 0,3 га. У той же час окремим категоріям населення для ведення ОСГ
виділені земельні ділянки до 1,5-3 га (табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Розмір і структура земельних угідь по категоріях господарств
Херсонської області за 1998-2007рр.
Показники
1998 р.
2003 р.
2007 р.
тис.га
в % до підсумку
тис.га
в % до підсумку
тис.га
в % до підсумку
С.-г. угіддя, усього
у т.ч. СГП
ФГ
ОСГ
1948
1909
39,0
100
98
1951
1586
23,4
54,6
100
81,3
1,2
2,8
2033,4
1666,5
40,6
67,1
100
79,5
2,0
3,3
інші
287,0
14,7
309,1
15,2
З них рілля
у т.ч. СГП
ФГ
ОСГ
1310
1282
- Киев+380960830922