Ви є тут

Організаційно-економічний механізм підвищення конкурентоспроможності продукції скотарства

Автор: 
Бей Наталія олександрівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2002
Артикул:
0402U001343
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ II
АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ТА КОН'ЮНКТУРИ ПРОДУКЦІЇ СКОТАРСТВА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РИНКУ ПРОДОВОЛЬСТВА

2.1. Сучасний стан розвитку галузі та рівень виробництва і споживання продукції скотарства в регіоні

В останні роки агропромисловий комплекс працює нестабільно, відбувається зниження виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Зношуються основні фонди, скорочується поголів'я худоби та птиці, під загрозою знаходиться весь генетичний фонд у рослинництві та тваринництві, загострюється ресурсна і фінансова незбалансованість [200, 217].
Ці процеси відбуваються на фоні загальнодержавної економічної кризи та нестабільного функціонування агропромислового виробництва, не зважаючи на проведену аграрну реформу [45].
Варто зауважити, що аграрна реформа все ж характеризується досягненням певних успіхів: була реалізована єдина модель державного господарювання, демонополізовані права власності, обмежене адміністративне втручання в діяльність підприємств, збільшилася відповідальність суб'єктів, що господарюють, за результати діяльності підприємства, значно зросла підприємницька активність населення.
Проте, на сучасному етапі реформ з'явилися проблеми, вирішити які, використовуючи лише напрацьовані раніше методи, не виявляється можливим [148, 160, 195].
У зв'язку з особливостями виробництва, найбільш гостро кризові тенденції проявляються у тваринництві, і, зокрема, у скотарстві.
Молочне скотарство в Україні знаходиться в даний час у винятково важкому, кризовому стані. Виробництво молока в Україні за останні роки різко скоротилось (табл.2.1).
Таблиця 2.1
Рівень виробництва молока в суспільному і приватному секторах України в 1990-2000 рр.[175, 181, 182, 183, 184, 185].
Показники
1990
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2000 р. у % до 1990Виробництво молока, млн. т24,517,315,813,813,813,412,751,8у т.ч. - суспільний сектор18,69,57,65,55,34,83,719,9 - приватний сектор5,97,86,28,38,58,69,0152,5 Питома вага приватного сектора, %24,145,151,960,161,664,270,9в 2,5 рази
Падіння виробництва молока мало місце лише в суспільному секторі. В особистих підсобних господарствах населення виробництво молока збільшилося з 5,9 млн. тонн у 1990 р. до 9,0 млн. тонн у 2000 р, або на 52,5 %. Питома вага цього сектора у валовому виробництві молока збільшилась за цей період із 24,1 % до 70,9 %. Проте абсолютне і відносне зростання виробництва в приватному секторі не могло компенсувати його падіння в суспільному секторі.
Зменшення виробництва продукції молочного скотарства відбулося як за рахунок зниження продуктивності поголів'я, так і за рахунок скорочення його чисельності (табл. 2.2). Скорочення чисельності поголів'я - це згубний процес не тільки для скотарства, але і для АПК в цілому, бо розвиток рослинництва неможливий без тваринництва.
Таблиця 2.2
Поголів'я ВРХ в Україні, тис. гол [175, 181, 182, 183, 184, 185]
Показники 1990 р. 1995 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р. 2000 р. у % до 1990 Всі категорії господарств ВРХ24623175571172210726942438,3 у т.ч.: корови8378753158415431495859,2 Питома вага корів, %34,042,949,851,152,6+9,7 Господарства суспільного сектора ВРХ210831370178836705503723,9 у т.ч.: корови6191459529052476185140,3 Питома вага корів, %29,458,336,936,936,7+7,3 Господарства приватного сектора ВРХ35403856383939214387123,9 у т.ч.: корови21872936293629553107142,1 Питома вага корів, %61,876,176,575,470,8+9,0
Від наявності ВРХ залежить забезпечення сільськогосподарських підприємств органічними добривами. Вони абсолютно незамінні для підтримки стану гумусного прошарку ґрунту, що відіграє важливу роль у формуванні родючості.
Особливо суттєвим було скорочення поголів'я корів у суспільному секторі - на 1/4 упродовж 1990-2000 рр. Проте в особистих підсобних господарствах населення поголів'я корів збільшилося за цей період на 920 тис. голів або на 42,1 %. При цьому просліджується така важлива тенденція, як збільшення питомої ваги корів у всіх категоріях господарств, що свідчить про зростання значимості молочного скотарства в новостворених господарських системах. Отже, технологічний консалтинг з молочного скотарства буде більш необхідний в умовах ринку.
Динаміка продуктивності корів по категоріях господарств характеризується такими даними ( табл. 2.3).
Таблиця 2.3
Середньорічні надої молока від однієї корови в Україні в 1990-2000 рр., кг [181, 182, 183, 184, 185]
Показники
1990
1995
1996
1997
1998
1999
20002000 р. (+), (-) до 1990, кг Всі категорії господарств2863220421031988221923582359-504 у т.ч.: суспільний сектор2941190817061389164617191588-1353Суспільний сектор до всіх категорій господарств (+), (-), кг
+78
-296
-397
-599
-573
-639
-771
-693
Як показують дані таблиці 2.3, продуктивність корів за останні роки неухильно знижувалася в господарствах суспільного сектора. Для цього є багато причин. Перш за все, це наслідки низької зацікавленості робітників у результатах праці, відсутність державного фінансування і непривабливість цієї сфери діяльності для приватного підприємництва, що не сприяє вкладенню у галузь приватних інвестицій [219].
Набагато кращий стан справи у приватному секторі: рівень продуктивності там залишився практично на попередньому рівні. Це ще один вагомий доказ на користь приватного підприємництва.
Україна значно відстає за рівнем продуктивності молочного скотарства від розвинутих країн світу. У цілому в країнах Європи молочна продуктивність складає більш 4400 кг на корову. У країнах Європи з високорозвиненим скотарством вона є набагато вищою. Зокрема, у Великобританії цей показник становить близько 5500, Данії - 6600, Нідерландах - 6500 кг молока на корову [191, 245].
Обвальне падіння продуктивності молочного скотарства у суспільному секторі пов'яза