Ви є тут

Економічна ефективність виробництва свинини

Автор: 
Алексійчук Тетяна Володимирівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U001770
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ

2.1. Стан та форми організації виробництва

Вирішення проблеми підвищення рівня забезпечення населення м'ясною продукцією значною мірою залежить від розвитку свинарства. У структурі виробництва м'яса усіх видів худоби та птиці м'ясо свиней завжди займало друге місце після великої рогатої худоби, за винятком 60-х років минулого століття, коли частка вирощеної свинини становила 42,7 % проти 40,3 % м'яса великої рогатої худоби (додаток А, табл. 1).
У 80-х роках. минулого століття свинарські комплекси та спеціалізовані свинарські господарства України виробляли 100-110 кг приросту живої маси на одну середньорічну голову, при середньодобових приростах на відгодівлі 500-600 г, низьких затратах праці та собівартості одиниці продукції. Частка спеціалізованих господарств у загальному виробництві свинини суспільним сектором досягала 50 відсотків
Зменшення обсягів виробництва та реалізації свинини у період реформування агропромислового виробництва певною мірою зумовлене низькою купівельною спроможністю населення, що призвело до значної диференціації у споживанні м'яса. Існуючий рівень виробництва свинини не сприяє підвищенню обсягу споживання м'яса до встановлених норм і в сільських домогосподарствах.
Через низький рівень фінансового забезпечення певна частина виробленої у селянських господарствах продукції не споживається, а спрямовується на ринок. Збільшити ж виробництво для власних потреб домогосподарства не в змозі з різних причин. Основні з них - відсутність можливості додатково виробити або придбати корми та старіння сільського населення, яке фізично не може нарощувати виробництво свинини.
Пов'язано це також розміром середньодушових сукупних витрат і місцем проживання громадян. Підтверджується цей висновок результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, проведеного Держкомстатом України (табл. 2.1).
Таблиця 2.1 Споживання м'яса і м'ясопродуктів у домогосподарствах України залежно від розміру середньодушових сукупних витрат у 2001 р. (в середньому за місяць у розрахунку на одну особу, кг)*Розмір середньодушових сукупних витрат за місяць у розрахунку на одну особу, грн.У усіх домогосподарствахУ тому числі в домогосподарствах:міськихсільськихДо 600,40,30,460,1-90,00,70,70,890,1-120,01,21,11,3120,1-150,01,71,61,8150,1-180,02,12,02,2180,1-210,02,52,52,6210,1-240,02,92,93,0240,1-270,03,43,33,6270,1-300,03,63,63,7300,1-360,04,34,34,1понад 360,05,75,85,4У середньому по усіх домогосподарствах2,82,92,6 *Витрати і доходи домогосподарств України у 2001 р. (За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств України). Статистичний збірник. Ч.І. К., 2002.- 352с.
Дані табл. 2.1 свідчать, що рівень споживання м'яса в розрахунку на одну особу в домогосподарствах з найменшим (до 60 грн.) і найбільшим (понад 360 грн.) розміром середньодушових витрат відрізняється в 14 разів, а з найвищими витратами проти середнього у усіх домогосподарствах - удвічі більший. Але жодна група домогосподарств не споживає рекомендовану за нормою кількість м'яса та м'ясопродуктів.
Крім того, у сільських домогосподарствах із найбільшим розміром середньодушових витрат споживають менше м'яса на 6,9 % проти міських домогосподарств. Проте у сільських домогосподарствах з найменшим розміром середньодушових сукупних витрат споживають на 33,3 % більше м'яса проти міських домогосподарств, що на нашу думку пояснюється забезпеченням потреб у даному виді продукту за рахунок власного виробництва.
Проведені дослідження рівня споживання м'яса показують, що в Україні та Київській області він значно нижчий за рекомендовані норми (рис. 2.1). За 1990-2002 рр. рівень споживання м'яса і м'ясопродуктів на одну особу за рік по Україні зменшився у 2,1 раза, а в Київській області - в 2,5 раза. У 2002 р. цей показник в області нижче мінімального рівня споживання на 37,1 %, а від раціональної норми - у 2,5 раза.
Рис. 2.1. Динаміка середньодушового споживання м'яса і м'ясопродуктів в Україні та Київській області за 1990-2002рр., кг [33, 154].
З огляду на те, що середній та мінімальний рівні заробітної плати і мінімальний прожитковий мінімум поступово підвищуються, є підстави прогнозувати зростання купівельної спроможності населення, а отже зростання попиту на м'ясо, у тому числі й на свинину, частка якої у структурі м'ясних ресурсів України перевищувала 40 відсотків.
Для виробництва м'яса, як і будь-якої сільськогосподарської продукції взагалі, необхідно мати відповідний ресурсний потенціал та раціонально його використовувати. За 1996-2002 рр. ресурсний потенціал аграрного сектора Київської області поступово зростав, про що свідчать дані аналізу його динаміки по сільськогосподарських підприємствах (табл. 2.2, додаток Б).
Таблиця 2.2 Динаміка факторів (ресурсів) виробництва сільськогосподарських підприємств Київської області та ефективності їх використання в 1996-2002 рр. Показники1996199719981999200020012002Середньорічна вартість основних виробничих та оборотних засобів, % до попереднього року100,0148,4100,792,5139,882,890,4Площа сільськогосподарських угідь, % до попереднього року100,098,799,698,3124,098,197,2Площа ріллі, % до попереднього року100,098,895,6102,3126,997,297,8Середньорічна чисельність працюючих, % до попереднього року100,089,594,194,1140,394,981,7Фондозабезпеченість, тис. грн. 320,1481,2486,6458,0516,3435,7405,6 % до попереднього року100,0150,3101,194,1112,784,493,1Фондоозброєність, тис. грн./особу30,350,253,752,952,746,050,9 % до попереднього року100,0165,9107,198,399,787,3110,7Прибуток (- збиток), млн. грн. -24,38-108,06-113,9-98,9624,1289,3722,42Валова продукція в цінах 1996 р., млн. грн. *480,6406,3401,2331,7600,11977,8В % до попереднього року100,084,598,782,7180