РОЗДІЛ 2
ОБ'ЄКТИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
Специфіка досліджуваних у даній роботі об'єктів полягає в здатності рослинних продуктів акумулювати з навколишнього середовища екологічно шкідливі речовини і концентрувати їх у великих кількостях. Негативна дія забруднювачів харчування на організм людини виражається в токсикозах, що проявляється в зниженні працездатності, появі млявості, утоми, погіршенні апетиту; канцерогенезі і мутагенних ефектах; алергізації організму; гнобленні імунітету, зниженні генетичного потенціалу. Тому проведені дослідження мали визначену спрямованість: установлення нових підходів до формування властивостей продуктів, що забезпечують комплексне використання місцевої сировини й одержання високоякісних екологічно безпечних товарів.
2.1. Характеристика об'єктів і матеріалів досліджень
При проведенні експериментальних робіт об'єктами досліджень були зразки овочевих культур, відібраних безпосередньо з полів Інституту овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук.
Об'єктами досліджень були такі овочеві культури:
- морква столова свіжа ГОСТ 1721-67 [247];
- гарбуз продовольчий свіжий ГОСТ 7975-72 [248].
Сортова приналежність і місце добору овочів зазначені в таблиці 2.1.
Таблиця 2.1
Характеристика об'єктів досліджень
КультураГосподарсько-ботанічний сортРоки
дослідженьМісце доборуМорква
столова свіжаНантська
Харківська1997-2001Інститут овочівництва і баштанництва УААН- " -Оленка- " -- " -- " -Яскрава- " -- " -- " -Шантене
Сквирська- " -- " -- " -Світозара- " -- " -Гарбуз продовольчий свіжийАрабатський- " -- " -- " -Мозоліївський 15- " -- " -- " -Славута- " -- " -- " -Український
багатоплідний- " -- " -- " -Валок- " -- " -
Морква столова свіжа
Сорт Нантська Харківська. Середньостиглий, до настання технічної стиглості 100...110 днів. Коренеплід циліндричний з тупим кінцем, довжиною - 10...18, діаметром - 2,5...4,5 см, інтенсивно-оранжевий. М'якуш оранжево-червоний, світлий, хрусткий, щільний, за несприятливих умов вирощування грубішає. Діаметр серцевини 20...40% діаметру коренеплоду. Урожайність 235...653 ц/га. Вміст сухих речовин 11,4...17,4%, каротину - 15...19 мг%, цукру - 6,5...8,0%. Лежкість задовільна.
Сорт Оленка. Ранньостиглий, до пучкової стиглості 47...49, до технічної - 85...100 днів. Коренеплід оранжевий, зрізано конічний, тупокінцевий, довжиною 10...12, діаметром 5...7 см. Діаметр серцевини 2...3 см, оранжевий, неправильної форми. Лежкість висока. Врожайність в пучковій стиглості 250...340, в технічній - 379...790 ц/га. Вміст сухої речовини 16,8%, цукру - 8,3%, каротину - 8...12 мг%.
Сорт Світозара. Середньостиглий, з вегетаційним періодом 150 днів. Коренеплід тупоконічний, завдовжки 15 см, темно-оранжевий, з невеликою випуклою головкою, повністю заглиблений в землю, масою 190 г. М'якуш і серцевина яскраво-оранжеві. Форма серцевини зірчаста, розмір її становить 44...48% діаметра. Врожайність 80 т/га. Вміст сухої речовини 14,2%, загального цукру - 6,8%, каротину - 20,5%, нітратів - 80,7 мг/кг. Стійкий проти фомозу.
Сорт Шантене Сквирська. Середньостиглий, до пучкової стиглості 53...60, технічної - 100...115 днів. Коренеплід усіченоконічний зі збігом до основи, при дозріванні - тупоконічний, довжиною 12...16, діаметром - 3...8 см, оранжево-червоний. М'якуш оранжевий, яскраво-оранжевий, соковитий, солодкий, ніжний. Серцевина займає 30...40% діаметра. Врожайність 350...500 ц/га. Лежкість висока. Порівняно стійкий проти розтріскування та враження хворобами.
Сорт Яскрава. До технічної стиглості 96...100 днів. Коренеплід циліндричний, правильної форми, гладкий, яскраво-оранжевий, масою 132...197 г, довжиною 14...15, діаметром - 4...5 см. Загальна урожайність 766 ц/га. Вміст сухої речовини 8,5...11%, каротину - до 18 мг%. При зберіганні стійкий.
Гарбуз продовольчий свіжий
Сорт Арабатський. Пізньостиглий, довгоплетистий, мускатний, лежкий (3...4 місяці), транспортабельний, вибагливий до тепла і вологи. До достигання 118...127 днів. Плід видовжено циліндричний з потовщенням до вершини, масою 4,9...9 кг, висотою - 56, діаметром - 13...14 см. Поверхня злегка зморшкувата, лимонного забарвлення різної інтенсивності. М'якуш товстий, яскраво-оранжевий, дуже щільний, ламкий, малосоковитий, солодкий. Насінне гніздо невелике, 4-5 плацент у вершинній частині, вся інша - м'якуш. Урожайність до 480 ц/га. Вміст цукрів 5,2...6%, сухих речовин - 8,4...10,8%, аскорбінової кислоти - 7,9 мг%.
Сорт Мозоліївський 15. Середньостиглий, лежкий. До достигання 118...120 днів. Плоди овальні, середні, масою 4...8 кг. Поверхня слабо ребриста, оранжева, у зрілих плодів - жовта. М'якуш апельсиновий, середньої (5 см) товщини, щільний, солодкий, слабо ребристий. Смакові якості високі, вміст сухих речовин 8...12%, загального цукру - 7...8%, каротину - 2,7...3,4 мг%. Відносно стійкий проти хвороб.
Сорт Славута. Пізньо, середньопотужний, короткоплетистий, транспортабельний, лежкий, столовий. До збирання 124...148 днів. Плід округло плескатий, масою 5...6 кг. Поверхня сегментовано, фон сірий, сітка відсутня. М'якуш червонувато-жовтий. Вміст сухих речовин - 17,3% цукру - 6,6...9,5%, каротину - 12 мг%, вітаміну С - 19,6 мг%. Відносно стійкий проти хвороб.
Сорт Український Багатоплідний. Ранньостиглий, транспортабельний, посухостійкий. До збирання 88 днів. Плід коротко овальний, середній, масою 5...8 кг. Поверхня слабо ребриста. М'якуш середній, апельсиновий, хрусткий, солодкий. Смак високий. Вміст сухих речовин 6...10,5%, цукру - 5,6%, вітаміну С - 25...28 мг%. Урожайність 300...450 ц/га. Середньолежкий.
Сорт Валок. Середньостиглий. До збирання 110...120днів. Плід округлий, не розсічений, масою 6 кг. Поверхня слабосегментована, сіра, з дрібними світло-сірими плямами. М'якуш світло-оранжевий, товщиною - 4...6 см, середньощільний, солодкий. Вміст цукру 5,5...6,0%, сухої речовини - 7%. Транспортабельний, лежкий.
Для готування овочевих паст використовували