Ви є тут

Формування регіональної стратегії розвитку малого підприємництва

Автор: 
Осовський Олег Антонович
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2003
Артикул:
3403U001223
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ РІВЕНЬ РОЗВИТКУ ТА РЕГІОНАЛЬНІ ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ МАЛОГО
ПІДПРИЄМНИЦТВА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
2.1. Організаційно-економічна характеристика регіону та рівень активності
підприємницької діяльності
Житомирська область відноситься до північного регіону України. Загальна площа
області складає 29,9 тис. кв. км, що становить 5% загальної території України.
Населення на початок 5 грудня 2001 року склало 1,39 млн. чоловік, тобто 2,87%
жителів держави. Загальний стан економіки спричинив падіння життєвого рівня
населення в Україні, що в свою чергу стало причиною падіння росту
народжуваності та зростання смертності населення як в країні так і в області.
Житомирщина має найбільшу в Україні територію, що постраждала від катастрофи на
ЧАЕС. Так, на Житомирщині в 9 районах на 14 тис. кв. км, де мешкає близько
417,5 тис. чоловік, випало понад 70% маси радіонуклідів, викинутих у результаті
аварії.
Із загальної чисельності населення області 56% проживає у містах. Середня
щільність населення на один квадратний кілометр становить 49 чоловік.
До послуг населення майже 4 тис. магазинів, 1281 підприємство громадського
харчування, 682 ательє і майстерень служби попиту, 1266 клубних установ, 1069
масових бібліотек, 2 театри, філармонія, 33 дитячих музичних і художніх шкіл та
2 школи мистецтв, 4 парки культури і відпочинку, 5 державних і 123 музеї на
громадських засадах, 22 з яких носять звання народних, 213 кінотеатрів.
В області розширюється мережа власних санаторно-курортних закладів, яких
нараховується 9. Профілактику оздоровлення та лікування жителів здійснюють 6
обласних спеціалізованих центрів радіаційного захисту населення, 35 дільничних
лікарень, 5 міських та 22 районних територіальних медичних об’єднань, 162
лікарських амбулаторій, 851 фельдшерсько-акушерський пункт. Кількість лікарів
на 10000 населення становить 38,7, лікарняних ліжок – 11,2 тис., а на 10000
населення – 80,7.
Працює 946 державних та 4 приватних загальноосвітніх шкіл, чотири гімназії, 2
ліцеї, у яких навчається майже 203 тис. учнів, навчально-виховний процес у
школах здійснює 19,6 тис. учителів.
У професійно-технічних училищах регіону за 2001 р. здобули робітничі професії
більше як 7,6 тис. учнів. Підготовку спеціалістів з вищою освітою здійснюють
державний агроекологічний університет, державний педагогічний університет,
інженерно-технологічний інститут, військовий інститут радіоелектроніки та
недержавний інститут підприємництва та сучасних технологій; 20 вищих навчальних
закладів першого та другого рівнів акредитації, в яких навчається більше 19
тис. студентів. В області діє 14 науково-дослідних установ. У них працює 30
докторів і понад 400 кандидатів наук, 35 професорів і 240 доцентів.
Область багата на природні ресурси. Мінерально-сировинний потенціал
представлений більш як 250 родовищами корисних копалин. Це декоративний
облицювальний камінь, мармур, самоцвіти, сировина для металургійної та
будівельної промисловості, вапняки, буре вугілля, торф.
Житомирщина займає перше місце в Україні по запасах лісових ресурсів.
Лісистість складає майже третину території. Переважають хвойні породи дерев –
60%, твердолистяні (дуб) – 20% і м’яко листяні (береза, вільха, осика) – 20%.
Загальний запас деревини становить понад 120 млн. куб. метрів, її загальний
середній приріст – 2,6 млн. куб. метрів щорічно. Ліси Житомирщини багаті на
чорницю, брусницю, журавлину, малину, горобину, глід, ожину, гриби, з яких
майже 40 видів їстівних та різних видів лікарських рослин. В області працюють
17 держлісгоспів, один з яких спеціалізований, державне лісопромислове
підприємство, Поліський природний заповідник, 5 мисливських господарств. Обсяг
виробництва ділової деревини за рік складає 609,2 тис. куб. метрів.
На території регіону сформувалося багатогалузеве промислове виробництво.
Область є лідером в Україні по виробництву окремих видів продукції. В регіоні
виробляється 2,4 % борошна, 3,4 % хліба та хлібобулочних виробів, 2,9 %
цукру-піску, 3 % м’яса, 8,8 % тваринного масла, 39,2 % панчішно-шкарпеткових
виробів, 23,3 % взуття, 2,1 % – тканин.
Житомирщина – значний аграрний регіон України. Займаючи 3,7% (1251,8 тис. га.)
сільгоспугідь країни та 6,7 % посівних площ, вона виробляє 3,2% продукції
сільського господарства держави. Валовий збір зерна в 2001 р. становив 2%,
цукрових буряків – 2,3%, картоплі – 4,5%, овочів – 2,5%. Урожайність
сільськогосподарських культур становить: зернових 20 ц/га, цукрових буряків
182,9 ц/га, картоплі – 105,6 ц/га, овочі – 127,5 ц/га.
Поголів’я великої рогатої худоби складає 5,4% від всього поголів’я в країні,
свиней – 3,8%. Виробництво м’яса становить 3,4% від всього виробництва по
Україні, молока – 4,9%, яєць 3,3%. Середньорічний удій молока від однієї корови
– 1672 кг, що на 20% менше ніж по Україні в цілому.
Чисельність населення, зайнятого в усіх сферах економічної діяльності складає
524,3 тис. чоловік (рис. 2.1). Рівень зайнятості становить 50,8%. На кінець
2001 року чисельність безробітних становила 81,1 тис. чоловік, а рівень
безробіття – 13,7%, і спостерігається тенденція до його зростання.
Рис. 2.1. Кількість зайнятого населення, тис. чол.
Примітка. За даними статистичного щорічника України за 2001 р.
В 2001 році передбачалося вивільнити по регіону 16,8 тис. чол., а вивільнено
6,8 тис. чол., з них 4,1 тис. жінки. Попит на робочу силу, тобто потреба в
працівниках становить 1,2 тис., тоді як кількість зареєстрованих громадян, які
не зайняті трудовою діяльністю становить 440,1 тис. чол.
Потреба підприємств у працівниках на заміщення вільних робочих місць складає
1,2 тис. Навантаження на 1 ро