Ви є тут

Удосконалення обліку і аналізу витрат на виробництво туристичного продукту.

Автор: 
Пожарицька Ірина Михайлівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U001484
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2. МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ ВИТРАТ І КАЛЬКУЛЮВАННЯ СОБІВАРТОСТІ ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ

2.1. Організація обліку витрат на виробництво туристичного продукту
Питання, пов'язані з організацією бухгалтерського обліку в цілому і обліку витрат на виробництво зокрема, розглядаються в багатьох навчальних посібниках. Загальнонаукові підходи до організації облікового процесу висловлені в працях Сопко В.В, Завгороднього В., Бутинця Ф.Ф. [153, 100]. Проте особливості організації обліку витрат в туристичному комплексі, особливо методичне його забезпечення, залишається невивченим. Адже не розглянувши суть проблеми, стає просто неможливим проведення систематизованого якісного дослідження.
Термін "організація" в найзагальнішому вигляді означає "порядок, збереження і підтримку стану певної впорядкованості елементів системи в цілому, підтримка якісної її визначеності" [153, с. 6]. Приведення у певний порядок всіх елементів системи "бухгалтерський облік" характеризує його організацію в широкому значенні.
Організація бухгалтерського обліку - це система умов і елементів побудови облікового процесу з метою отримання достовірної і своєчасної інформації про господарську діяльність підприємства і здійснення контролю за раціональним використанням виробничих ресурсів і готової продукції. Її призначення - удосконалення і раціоналізація обробки інформації, розподіли робіт між персоналом бухгалтерії, наукова організація праці [100, с. 43].
Підумуючи згадане можно зробити висновок, що бухгалтерський облік операцій по обліку витрат на виробництво туристичного продукту повинен бути організований на підприємстві так, щоб інформація про ці операції була відносно відособлена в загальній системі обліку. Існуючий порядок організації обліку цих операцій, як показують практичні дослідження, можна охарактеризувати як "знеособлений облік", оскільки він не дозволяє провести економічного аналізу їх здійснення з видів турпродукту, місцям здійснення, а значить, не забезпечує інформацією цію ділянку облікової роботи.
Завдання організації бухгалтерського обліку витрат на виробництво можуть бути сформульовані таким чином: забезпечення методологічно правильного відображення витрат підприємства; впорядкування калькуляційної роботи; забезпечення ефективності обліку на основі його комп'ютеризації, упровадження прогресивних форм і методів обліку, планомірності і цілеспрямованості. Рішення цих завдань грунтується на використанні загальноприйнятих в міжнародній практиці принципів: юридичної самостійності і незалежності підприємства; безперервної діяльності підприємства; реальності і ясності; послідовності; повного розкриття інформації - повноти відображення всіх господарських операцій; постійність прийнятої методики відображення господарських операцій.
Організація бухгалтерського обліку складається з трьох взаємозв'язаних етапів: методичного, технічного і організаційного. З урахуванням особливостей організації обліку витрат на виробництво можна виділити наступні елементи даної системи (рис. 2.1).
На першому методичному етапі організації бухгалтерського обліку витрат здійснюється вибір об'єктів обліку витрат, розмежування витрат з кожної класифікаційної групи витрат діяльності, вибір системи альтернативних варіантів облікової політики, розробки робочого плану рахунків, визначення методу обліку витрат і калькуляції собівартості продукту, постановка калькуляційної роботи на підприємстві.
Другий етап організації бухгалтерського обліку - технічний, - це вибір форми обліку, яка найбільш відповідає галузі і розміру даного підприємства. Він полягає у виборі способу обробки облікових даних - безкомп'ютерного і комп'ютерного, розробці переліку і форм облікових регістрів, встановлення порядку здійснення записів у регістрах бухгалтерського обліку.

Рис. 2.1. Етапи організації бухгалтерського обліку витрат
Третій етап в організації роботи облікового апарату - це організація роботи бухгалтерії. Основними елементами цього етапу є розробка Положення про бухгалтерську службу, Положення про головного бухгалтера, схеми документообігу, посадових інструкцій виконавцям, технічного забезпечення обліку, наукової організації праці і ін.
Методичні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства визначаються П(С)БО 16 "Витрати".
Сукупність загальних правил і принципів побудови бухгалтерського обліку, що забезпечують доступність і корисність інформації, яка формується в обліку, централізовано регулюється з боку держави. Така регламентація переслідує основну мету - щоб будь-який зацікавлений споживач облікової інформації мав нагоду зрозуміти і оцінити ті або інші дані, які включені в неї. Таким чином, законодавчі і виконавчі органи влади визначають національну облікову політику для будь-якого підприємства. У даний час в Україні для всіх підприємств (окрім банків і бюджетних організацій) визначені єдині методологічні правила ведення обліку на основі національних стандартів і єдиного плану рахунків, єдиних форм звітності, типових форм первинних документів, облікових регістрів.
Проте на рівні галузей на організацію обліку виробничих витрат впливають вплив різноманітні чинники, основними з яких є: види діяльності, характер виробництва і продукції, яка виробляється, структура управління і розміри підприємства, особливості технології і організації виробництва.
Аналіз практики ведення бухгалтерського обліку витрат в туристичних і санаторно- курортних підприємствах Криму дозволив виділити низку проблемних питань, які є найактуальнішими на методичному етапі:
невідповідність системи обліку витрат цілям управління на рівні рекреаційного комплексу;
відсутність єдиної методики обліку витрат і калькуляції собівартості туристичного продукту;
необхідність у вдосконаленні облікових регістрів, що відображають специфіку надання туристичних послуг;
необхідність в розробці нових методичних підходів до аналізу витрат в цілях