Ви є тут

Удосконалення способів кріоконсервації сперми бугаїв шляхом визначення оптимального співвідношення компонентів розріджувачів

Автор: 
Гунтік Людмила Михайлівна
Тип роботи: 
Дис. канд. наук
Рік: 
2004
Артикул:
0404U003725
129 грн
Додати в кошик

Вміст

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1. Умови проведення досліджень

Робота проведена на трьох племпідприємствах України: ВАТ "Коростенське агроплемоб'єднання" і ВАТ "Новоград-Волинське агроплемоб'єднання" Житомирської області та ВАТ "Лубенське племпідприємство" Полтавської області.
Комплектування стада бугаїв племоб'єднань здійснюється тваринами, які одержали атестацію поліпшувача. На племоб'єднання бугаї потрапляють в 12-14-місячному віці. Щойно завезених бугаїв ставлять на карантин і проводять згідно ветеринарному законодавству всі необхідні заходи: заводять ветеринарні паспорти, проводять діагностичні дослідження, сперму і змиви із препуціального мішка піддають бактеріологічному контролю, бугаїв-бацилоносіїв лікують або вибраковують.
ВАТ "Коростенське агроплемоб'єднання" комплектувалось на час проведення досліджень бугаями з племзаводу дослідного господарства Інституту сільського господарства Полісся УААН, племзаводу дослідного господарства "Рихальське" Ємільчинського району Житомирської області, племзаводу "Чайка" Києво-Святошинського району Київської області. Дванадцять бугаїв голштинської породи у віці 2-3 роки було завезено з Голландії. ВАТ "Новоград-Волинське агроплемоб'єднання" комплектувалось бугаями з племзаводу "Бортничі" Бориспільського району Київської області, племзаводу Головного селекційного центру Переяслав-Хмельницького району Київської області, племзаводу "Чайка" Борзнянського району Чернігівської області. Сюди ж були завезені п'ять бугаїв голландського походження з ВАТ "Коростенське агроплемоб'єднання". ВАТ "Лубенське племпідприємство" одержувало бугаїв з племзаводу агрофірми "Наукова" Дніпропетровської області та племзаводу "Христинівський" Христинівського району Черкаської області.
На названих племпідприємствах бугаїв утримують в чистих, сухих і світлих приміщеннях, що добре вентилюються, при температурі 8-12?С і вологості повітря 75-80%, що відповідає вимогам зоогігієни. Температура води для напування 5-15?С.
Утримання стійлове, стійла з дерев'яною підлогою, розміром 2,5 м завдовжки і 1,8-2,0 м завширшки. На ВАТ "Лубенське племпідприємство" в теплий період бугаїв утримують цілодобово у воль'єрах під навісами. Кожний день тваринам надається активний моціон, необхідний для тренування органів та систем організму, загартовування, підтримування плідників в заводській кондиції вгодованості, покращення статевих рефлексів, а також зношування копитного рогу. Моціон здійснюють у круговому коридорі з використанням спеціальних пристроїв. Тривалість моціону 2-3 години щоденно, за винятком несприятливих за погодою днів.
Щоб запобігти захворюванням, на племпідприємствах проводять діагностичні дослідження та протиепізоотичні заходи. Стежать за чистотою шкіри та волосяного покриву, для чого їх регулярно чистять щіткою та скребачкою. При необхідності і перед взяттям сперми бугаїв миють під душем і обсушують.
Норми годівлі бугаям визначають на кожний місяць з урахуванням живої маси, вгодованості, режиму використання.
Раціони племінних бугаїв у розрахунку на 100 кг їх живої маси містять: при середньому навантаженні (одна дуплетна садка на тиждень) - 0,9 - 1,2 корм. од.; при підвищеному (дві дуплетних садки на тиждень) - 1,0 - 1,3 корм. од. Оптимальний рівень перетравного протеїну в раціонах при середньому навантаженні становить 125 г, підвищеному - 145 г на 1 корм од. Цукрово-протеїнове співвідношення в середньому дорівнює 1 з відхиленнями від 0,8 до 1,2. Раціони забезпечені клітковиною, яка впливає на роботу шлунково-кишкового тракту та фізіологічний стан тварин, мінеральними речовинами й вітамінами, нестача яких знижує кількість і якість спермопродукції, порушує нормальний обмін речовин в організмі.
У зимово-стійловий період у раціони вводять 25-40% (за поживністю) грубих кормів, 20-30 соковитих та 40-50% концентрованих. Влітку використовують траву в кількості 35-45%, грубі корми - 15-20 і концкорми 45-50%. Балансують раціони за загальною поживністю, мінеральними речовинами та вітамінами за рахунок згодовування комбікорму - 2-5 кг на добу за рецептом ВР-66-4 та преміксу П-60-1 або за рецептом ВІТ: К-66-1, К-66-2, К-66-3.
Для годівлі племінних бугаїв використовують високоякісне сіно із сіяних трав або сіножатей. Сіно сіяних злаків (овес, просо, райграс, тимофіївка, ячмінь) та бобових культур (конюшина, люцерна, віка, горох) частіше використовують для годівлі бугаїв як суміш злаково-бобових трав. Із соковитих кормів у раціони племінних бугаїв вводять переважно моркву червону (5-8 кг на добу), буряки кормові, напівцукрові (6-10 кг на добу) та цукрові в кількостях, які дають змогу збалансувати раціон за цукром. Вміст цукру в раціоні не перевищує 3 г на 1 кг маси бугая. Зернові корми (горохова, кукурудзяна, вівсяна, просяна, пшенична та ячмінна дерть) вважаються такими, що впливають на підвищення статевої активності та спермопродукції бугая, а тому їх додають до спеціального комбікорму.
На ВАТ "Коростенське агроплемоб'єднання" бугаїв-плідників годують 2 рази на добу, на ВАТ "Новоград-Волинське агроплемоб'єднання" і ВАТ "Лубенське племпідприємство" - 3 рази. При дворазовій годівлі добовий раціон розділяють на дві дачі. При триразовій - вранці згодовують половину денної норм концентрованих кормів, соковиті корми і 2-3 кг сіна.; в обід - соковиті корми; ввечері - концентровані корми і сіно. Напувають бугаїв з автопоїлок вволю не менш ніж 3 рази на добу.
Годівлю бугаїв і догляд за ними проводять за існуючим розпорядком дня.
Режим використання бугаїв залежить від віку та розвитку тварин. Від молодих бугайців (з 12 до 24 місяців), згідно інструкції, сперму беруть один раз на тиждень, від дорослих - 4 еякуляти на тиждень (у вівторок і п'ятницю) дуплетними садками з інтервалом між ними 10-12 хвилин.
Для дослідів використані еякуляти 40 бугаїв молочних і м'ясних порід: голштинської, симентальської, поліської м'ясної, української червоно-рябої молочної, української чорно-ря