РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ХМЕЛЮ
2.1. Поточна кон’юнктура світового ринку хмелю
Світовий ринок хмелю, як і будь-який сільськогосподарський ринок, формується
під впливом попиту та пропозиції. Оскільки хміль – це незамінима складова при
виробництві пива і основним споживачем хмелепродукції є пивоварна галузь, то
саме від розвитку останньої залежать основні тенденції змін попиту на хміль та
хмелепродукти. Пропозиція в галузі хмелярства представлена як безпосередньо
хмелем, так і продуктами різного ступеня його переробки (гранули, екстракти,
ефірні олії). Пропозиція залежить від тенденцій змін світових площ під хмелем,
від розвитку технологій вирощування хмелю, сортового складу хмільників, від
тенденцій змін у галузі переробки хмелю та від діяльності так званих світових
альянсів хмелярів.
За період 1995-2003 рр. світові площі під хмелем скоротились з 81466 га до
53570 га, або на 34,2 %, при цьому валовий збір хмелю зменшився на 31,1 % і
склав 87256 т у 2003 р. (табл. 2.1 [213], [218-222]). В середньому в світі з 1
га хмільників у 2003 р. одержано біля 16 ц хмелю, а в США понад 21 ц.
Обсяги світового виробництва пива з року в рік зростають. Так, лише за період
1993-2003 рр. світове виробництво пива зросло на 22 %, або в середньому на 2 %
щорічно. У 2003 р. в світі було виготовлено 1478 млн. гл пива, що на 2,4 %
більше, ніж у 2002 р., а світовий попит на альфа-кислоту був становив 7686 т,
або майже на рівні 2002 р.
Широке використання пивоварами сортів хмелю з високим вмістом альфа-кислот,
використання хмелепродуктів глибокої переробки призвело
Таблиця 2.1
Світове виробництво хмелю та пива, 1995/1996 -2003/2004 рр.
Роки
Площі вирощування
хмелю
Валовий збір хмелю
Роки
Виробництво пива
га
зміна до
попереднього
року, %
зміна до
попереднього
року, %
млн.гл
зміна до
попереднього
року, %
1995
81466
126686
+4,4
1996
1266
+1,4
1996
76967
-5,5
124379
-1,8
1997
1292
+2,1
1997
71518
-7,1
111698
-10,2
1998
1301
+0,7
1998
60111
-15,9
94610
-15,3
1999
1365
+4,9
1999
57427
-4,5
95450
+0,9
2000
1392
+2,0
2000
58991
+2,7
96715
+1,3
2001
1421
+2,1
2001
58903
-0,1
99214
+2,6
2002
1443
+1,5
2002
56237
-4,5
100932
+1,7
2003
1478
+2,4
2003
53570
-4,7
87256
-13,5
2004*
1508
+2,0
* -- попередньо; - -- дані відсутні
до скорочення доз використання хмелю на виготовлення пива, а отже до зменшення
попиту на альфа-кислоту.
У 2003 році середня норма використання альфа-кислоти на гекалітр пива складала
5,2 г/гл, в той час як у 1993 році ця цифра була на рівні 6,7 г/гл. Лише
внаслідок скорочення норми використання хмелю для виробництва пива попит на
альфа-кислоту за 10 років скоротився на 20,9 %. За попередніми оцінками у 2004
році було подальше зниження норм використання хмелю при виробництві пива до 5,1
г/гл.
За період 1993-2004 рр. на світовому ринку хмелю загальна пропозиція
альфа-кислоти перевищувала попит. Розрахований нами світовий баланс попиту та
пропозиції альфа-кислоти за період 1993-2004 рр. (додаток Б) дає змогу виділити
декілька закономірностей:
за зазначений період світове хмелярство мало три періоди річного
перевиробництва альфа-кислоти – 1993 р., 1996-1997 рр. та 2000-2002 рр.;
пропозиція альфа-кислоти значно перевищувала попит починаючи з 1997 року,
надлишок виник внаслідок перехідних запасів після перевиробництва 1996-1997 рр.
та 2000-2001 рр.;
на кінець 2003 року надлишок альфа-кислоти складав 3019 т, що достатньо для
виробництва понад 1/3 річного світового об’єму пива.
Ще однією чіткою тенденцією у галузі хмелярства за останні роки є широке
впровадження у виробництво гірких високосмольних сортів хмелю, які
використовуються для виробництва масового пива та виготовлення продуктів
хмелепереробки. Поширенню гірких сортів сприяло те, що вони здебільшого більш
врожайні і менше пошкоджуються шкідниками і хворобами.
У додатку В представлені обсяги світового виробництва хмелю в розрізі по групах
сортів за 1994-2003 рр., а також середній відсотковий вміст альфа-кислоти та
обсяги її світового виробництва в більш детальному розрізі.
Група І (тонкоароматичні сорти) у 2003 році займала 5,4 % у світовому
виробництві альфа-кислоти та 16,0 % у світовому валовому зборі хмелю. У 2003
році 40,6 % світової пропозиції тонкоароматичного хмелю надійшло з Чехії.
У групі ІІ (ароматичні сорти) значна частка пропозиції 2003 року (34,5 %)
належить США. Ця група представляє 13,8 % світової пропозиції альфа-кислоти та
23,6 % світового валового збору у 2003 році.
Найзначиміша група сортів хмелю – це група ІІІ (гіркі та високосмольні сорти),
яка дає 60,4 % світового валового збору хмелю та 80,8 % світової пропозиції
альфа-кислоти (2003 р.). Питома вага валового збору гірких та високосмольних
сортів у світовій пропозиції хмелю щорічно зростає.
Середній вміст альфа-кислоти вцілому по світовому хмелярству зріс на 2,0 % за
період 1994-2003 рр. (з 5,7 до 7,7 %), ріст спостерігався у всіх групах сортів.
Особливий ріст у групі гірких / високосмольних сортів – з 8,8 % у 1994 р. до
10,3 % у 2003 р.
Світова пивоварна промисловість протягом тривалого часу хміль-сирець як
сировину майже не використовує. Натомість активно використовуються продукти
його переробки — гранули, екстракти, порошки, брикети, концентрати, комбіновані
препарати тощо. Найбільш поширеними продуктами переробки хмелю є гранули та
екстракти. Щороку їх частка у загальному світовому споживанні хмелепродуктів
зростає (табл. 2.2 [213]).
Таблиця 2.2
Структура світової пропозиції хмелепродуктів, 1986-2002 рр.
Роки
Хміль--всього,
Продукти хмелепереробки
гранули
екстракти
1986
117190
41485
35.4
30001
25.6
1987
117760
- Київ+380960830922