РОЗДІЛ 2
ОБЪЕКТИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ
2.1 Характеристика об'єктів і матеріалів досліджень
Під час проведення експериментальних робіт об'єктами досліджень були зразки овочевих культур, відібраних безпосередньо з полів Інституту овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук.
Об'єктами досліджень були такі овочеві культури:
- гарбуз продовольчий свіжий ДСТУ 3190-95 [148];
- морква столова свіжа ГОСТ 26767-85 [149].
Сортова належність і місце відбору овочів указані в таблиці 2.1
Таблиця 2.1
Характеристика об'єктів досліджень
КультураБотанічний
сортРоки
дослідженьМісце відборуМорква
столова
свіжаНантська
Харківська2000-2003Інститут овочівництва і баштанництва УААНОленкатежтежЯскраватежтежШантене
СквирськатежтежВітамінна 6тежтежГарбуз
продовольчий свіжийАрабатськийтежтежМозолевський 35тежтежГілеятежтежМигдальний 15тежтежЖданатежтеж
Морква столова свіжа
Сорт Нантська Харківська. Середньостиглий, до настання технічної стиглості 117...128 днів. Коренеплід циліндричний з тупим кінцем, довжиною - 10...18 см, діаметром - 2,5...4,5 см, інтенсивно-жовтогарячий. М'якоть оранжево-червона, світла, хрустка, щільна, за несприятливих умов вирощування грубіє. Діаметр серцевини 20...40% діаметра коренеплоду. Врожайність 235...653 ц/га. Вміст сухих речовин 11,4...17,4%, каротину - 15...19 мг%, цукру - 6,5...8,0%. Лежкість задовільна.
Сорт Оленка. Ранньостиглий, до пучкової стиглості 47...49 днів, до технічної - 85...10 днів. Коренеплід жовтогарячий, усічено конічний, тупокінцевий, довжиною 10...12 см, діаметром 5...7 см. Діаметр серцевини 2...3 см, жовтогарячий неправильної форми. Лежкість висока. Врожайність у пучковій стиглості 250...340 ц/га, у технічній - 379...790 ц/га. Вміст сухих речовин - 16,8%, цукру - 8,3%, каротину - 8...12 мг%.
Сорт Яскрава. До технічної стиглості 96...100 днів. Коренеплід циліндричної правильної гладкої форми, яскраво-жовтогарячий, масою 132...197 г, довжиною 14...15 см, діаметром - 4...5 см. Загальна врожайність 766 ц/га. Вміст сухих речовин 8,5...10%, каротину - до 18 мг%. Під час зберігання стійкий.
Сорт Шантене Сквирська. Середньостиглий, до пучковій стиглості 53...60 днів, технічній - 100...115 днів. Коренеплід усічено-конічної зі збігом до основи, при дозріванні - тупокінцевий, довжиною 12...16 см, діаметром - 3...8 см, оранжево-червоний. М'якоть жовтогаряча, яскраво-жовтогаряча, соковита, солодка, ніжна. Серцевина займає 30...40% діаметра. Врожайність 350...500 ц/га. Лежкість висока. Порівняно стійкий проти розтріскування і поразки хворобами.
Сорт Вітамінна 6. Коренеплід середньостиглий, гладкий, середня вага 50...120 г, подовжено-конічний, тупокінцевий. Довжина коренеплоду 15...20 см, діаметр 3...4 см. Забарвлення м'якоті яскраве червоно-жовтогаряче. Діаметр серцевини складає 20 % від діаметра кори. Лежкість середня. Соковитий, солодкий. Вміст сухих речовин - 10,5...12,2%, каротину - 18...22 мг%. Смакові якості високі.
Гарбуз продовольчий свіжий
Сорт Арабатський. Ботанічний вид мускатного гарбуза. Пізньостиглий, лежкий транспортабельний, потребує тепло і вологу. Період вегетації на півдні України - 118...127 днів, у лісостепу - до 135 днів. Плід подовженої циліндричної форми, з потовщенням до вершини, масою 5...9 кг, діаметром - 13...14 см. Поверхня злегка зморщена, лимонного кольору різної інтенсивності. М'якоть товста 7...8 см, яскраво оранжева, дуже щільна, ламка, малосоковита, солодка. Соменне гніздо невелике, 4-5 плацент у вершинній частині, все інше - м'якоть. Врожайність до 480 ц/га. Вміст цукрів 5,2...6%, сухих речовин - 8,4...10,8 %, аскорбінової кислоти - 7,9 мг%.
Сорт Мозолевський 35. Середньостиглий, лежкий. Період вегетації - 118...120 днів. Плід овальної форми, середнього розміру 4...8 кг. Поверхня - слабкоребриста, жовтогаряча, у зрілих плодів - жовта. М'якоть апельсинова, середньої товщини 5 см, щільна, солодка, слабковолокниста. Смакові якості високі. Вміст сухих речовин 8...12%, загального цукру - 7...8%, каротину - 2,7...3,4 мг %.
Сорт Гілея. Плід грушоподібної або сфероподібної форми, слабкосегментований, середня маса - 7...8 кг. Шкурка тонка, шкіряста. М'якоть - яскраво оранжева, майже червона, товщина 5...6 см, густина - середня, хрумка, солодка. Смакові якості - 4...5 балів. Сорт пізньостиглий, період вегетації - 135...150 днів Вміст сухих речовин - 8...11%, цукрів 6...7%, каротину - 20...22 мг %.
Сорт Мигдальний 15. Плід сферичної форми, злегка сплюснутий, гладкий, із слабкою ребристістю у плодоніжки, масою 3...7 кг. Сорт твердокорий. Середньостиглий, період вегетації 115...120 днів. Плід яскраво-жовтого кольору із світло-коричневими широкими розірваними полісами. М'якоть жовтояскравогаряча, щільна, товщиною 2...4 см, солодка, хрумка, дуже солодка. Вміст сухих речовин - 9...11%. Сорт транспортабельний, лежкий. Средньоврожайний.
Сорт Ждана. Середньостиглий, лежкий, до достигання 114...120 днів. Плід плескатий, округлоуплощений, масою 8...10 кг. М'якоть товста (до 8 см), щільна, червоно-оранжева, дуже солодкий. Вміст сухих речовин 13,2%, загального цукру - 8,3%, фруктози - 1,3%, глюкози - 2,3%, вітаміну С - 18,2 мг%, пектину - 1,9%, каротину - 15...20 мг%.
Для виробництва овочевих цукатів використовували цукор-пісок, лимонну кислоту, траву меліси (суху). Всі матеріали відповідали вимогам діючих стандартів і технічних умов.
Плоди гарбуза і коренеплоди моркви, що надходять на виробництво, інспектують, миють, очищають, цукор-пісок і лимонну кислоту пропускають через просіювач з магнітним уловлювачем, пряно-ароматичну сировину інспектують.
Об'єктами досліджень були цукати з гарбуза та моркви, приготовлені за традиційною технологією одержання аналогічних продуктів, удосконаленої застосуванням нового методу витримання цукатів в електромагнітному полі.
Виробництво цукатів з гарбуза і моркви проводили на Зеленог